Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Alumnipalsta Valtio-oppi vei maailmalle – ja toi takaisin

Valtio-oppi vei maailmalle – ja toi takaisin

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos tiistai 21. helmikuuta 2017, 14.58
Jyväskylän yliopistosta valtio-opista vuonna 2014 valmistunut Joonas Könttä on nuoresta iästään huolimatta kartuttanut poliittista kokemusta niin paikallisesti kuin EU:n tasolla. Alkuvuodesta kotimaan kaipuu ja palo erityisesti paikalliseen vaikuttamiseen ajoi monta kokemusta rikkaamman nuoren poliitikon maailmalta takaisin Suomeen.

Tällä hetkellä opetus- ja kulttuuriministeriön arviointi- ja avustustoimikunnan pääsihteerinä työskentelevä Könttä tiesi jo lukioikäisenä haluavansa päästä vaikuttamaan oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta. Mielessä kävivät niin poliisin kuin tuomarinkin tehtävät, kunnes palaset lopulta loksahtivat paikoilleen kevään 2008 yhteishaussa valtio-opin myötä.

– Nälkä kasvaa syödessä ja lopulta päätin, että lainsäätäjänä tai virkamiehenä voisin parhaiten vaikuttaa siihen, mikä on oikein ja mikä väärin. Hain Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan valtio-oppia ainoana vaihtoehtona, sillä uskoin sen olevan juuri sopiva koulutus haaveideni toteuttamiseksi, Könttä muistelee.

Valintaa ei ole tarvinnut katua, ja opintovuodet tarjosivatkin mahdollisuuden luoda vahvan pohjan tulevalle uralle.

Opiskelijakuntapolitiikka vahvisti kipinää vaikuttamiselle

Joonas Könttä tutuissa maisemissa.
Joonas Könttä tutuissa maisemissa.

Yliopistovuosina Könttä oli aktiivisesti mukana opiskelijakuntapolitiikassa ja muistot niin edustajiston kokousten debateista kuin syntyneistä ystävyyssuhteista nostavat edelleen hymyn huulille.

– Ehdottomasti parasta oli oman ajattelun kehittäminen ja yhteisöllisyys. Oppimiskokemuksena JYY oli erinomainen koulu. Samat peruslainalaisuudet pätevät niin JYY:ssä, valtuustossa, eduskunnassa kuin EU-parlamentissakin. Mittaluokka on toki hieman eri tasolla, Könttä pohtii.

Valtio-opin lisäksi Könttä sisällytti opintoihinsa sopimusoikeutta, kansantaloustiedettä, johtamista sekä liiketoimintaosaamista. Niin ikään kiinnostus venäjän kieleen huipentui Pietarissa suoritettuun vaihto-opiskeluun vuonna 2012.

Toki Könttä kerkesi viettää myös muuta opiskelijalle tyypillistä arkea niin opiskelijatapahtumien, harrastusten kuin osa-aikatyön merkeissä Seppälän Prisman asiakaspalvelijana. Erityisesti urheilu on aina ollut tärkeä tasapainottava tekijä opiskelun ja työn rinnalla paljon kuntosalilla ja lenkkipoluilla viihtyvälle ikiliikkujalle.

Valmistumisen jälkeen Brysseliin

Könttä kuvailee itseään ikuiseksi optimistiksi. Kyseinen luonteenpiirre saikin hänet lähestymään jo valmistumisen kynnyksellä vasta valittuja europarlamentaarikkoja avoimella työhakemuksella. Rohkea veto tuotti tulosta, ja Könttä päätyi kahdeksi ja puoleksi vuodeksi europarlamentaarikko Paavo Väyrysen poliittiseksi avustajaksi – ensin kotimaassa ja myöhemmin Brysselissä.

– Kokemus on ollut äärettömän arvokas ja opettavainen, mutta pidemmällä tähtäimellä koen kuuluvani tällä hetkellä ennemmin kotimaahan ja paikalliselle tasolle. Tahdon päästä hyödyntämään kaikkea oppimaani nimenomaan täällä Suomessa, Könttä kertoo.

Nykyisessä tehtävässään Könttä aloitti vuoden 2017 alussa Helsingissä. Aiemmassa työssään poliittisena avustajana Könttä tottui saamaan virkamiehiltä valmisteltuja esityksiä pöydälleen, ja mielenkiintoisinta tuoreessa tehtävässä onkin ollut siirtyminen valmistelijan rooliin.

Vahvasti yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteistyön kannalla

Köntällä on luonnollisesti vahvoja näkemyksiä myös rakkaan opinahjonsa suhteen. Erityisesti hän uskoo yliopiston ja ammattikorkeakoulun tiiviimpään yhteistyöhön, tai jopa niiden yhdistämiseen.

– Yhdistetty korkeakoulu tarjoaisi monipuolisempia opintopolkuja opiskelijoille sekä mahdollistaisi luontevan siirtymän ammattikorkeakoulututkinnosta yliopistotutkintoon ja päinvastoin. Samalla opetusresursseja sekä tutkimus- ja opetustiloja voitaisiin käyttää viisaammin ja tehokkaammin. Monissa oppialoissa on jo valmiiksi paljon yhtäläisyyksiä, Könttä perustelee.

Muutos olisi kuitenkin suuri ja esimerkiksi Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun olisi pystyttävä edelleen turvaamaan myös tutkintojen riittävä erilaisuus sekä tarjottava opiskelijoille tuki opintojen yksilölliseen suunnitteluun.

– Itse koin opintojen alussa haastavaksi hahmottaa omaa opintopolkuani. Tähän uskoisin korkeakouluilla olevan edelleen tarvetta panostaa, sillä olemme kaikki erilaisia oppijoita, eikä kaikilla meistä ei ole opintojen alussa tai niiden aikanakaan täysin selvää, miten opintokokonaisuus suoritetaan alusta loppuun sopivalla kuormituksella, Könttä arvioi.

Nykyisiä ja tulevia opiskelijoita Könttä rohkaisee mielellään osallistumaan opiskelijakuntapolitiikkaan, vaikka oma pääaine tai tuleva ura eivät välttämättä politiikan pariin ajaisikaan.

– Opiskelijakuntapolitiikassa mukanaolo, joko aktiivisemmin tai pientenkin tehtävien kautta, tarjoaa oivan väylän yhteisöllisyyteen, oman ajattelun kehittämiseen, mielipiteiden vaihtamiseen sekä totta kai vaikuttamiseen, Könttä summaa.

TEKSTI JA KUVAT: Birgitta Kemppainen

 

Jaa |