Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Arkisto Vuoden 2012 artikkelit Artikkelit 2012 Kampus Kustannus: Korkeatasoista kirjallisuutta pienellä budjetilla

Kampus Kustannus: Korkeatasoista kirjallisuutta pienellä budjetilla

tekijä: Anna-Maija Tuuliainen Viimeisin muutos perjantai 10. helmikuuta 2012, 15.20

Marjo Vallittu (vas.), Maija Holma ja Hannu Nikulainen Kampus Kustannuksen toimistossa.Rakkaus kirjoihin. Siinä syy, joka sai filosofian opiskelija Maija Holman ja kirjallisuuden opiskelija Marjo Vallitun lähtemään mukaan Kampus Kustannuksen toimintaan neljä vuotta sitten. Holma on julkaisusarjan puheenjohtaja, Vallittu varapuheenjohtaja.

Kampus Kustannus on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan julkaisusarja. Vuonna 1979 perustettu erikoiskustantamo julkaisee erityisesti opiskelijoita kiinnostavia teoksia –niin akateemista kuin populaaritieteellistäkin kirjallisuutta, oppimateriaaleja sekä runoa, proosaa ja sarjakuvia. Tuorein julkistus on Kaj Noschiksen Carl Gustav Jung – Elämä ja psykologia, jonka on suomentanut Aino Rajala.

Kampus Kustannus julkaisee korkeatasoista kirjallisuutta noin 16 000 euron vuosibudjetilla. Toimitusneuvostoon kuuluu 11 jäsentä, jotka kaikki tekevät kustannustyötä omien opiskelujensa ja muiden kiireidensä ohella, mikä ei aina ole helppoa.

-On hieno asia, että tällaisen opin ja kokemuksen voi saada jo opiskeluaikana. Mutta opiskelijoilta vaaditaan opintosuorituksia ihan eri tavalla kuin 30 vuotta sitten, eikä palkkioillamme elä. Eli tämä on ihan oikea ongelma, Holma pohtii.

Tehtäviä pyritään jakamaan niin, että jokaiselle tulee sopivasti töitä.
-Jokainen keskittyy omaan osa-alueeseensa, osa esimerkiksi markkinointiin. Meillä on esimerkiksi tiedotus- ja arkistointivastaavat, Vallittu kertoo.

Pieni kustantamo, suuria suunnitelmia

Pienellä kustantamolla on suuria suunnitelmia. Vuonna 2011 julkaistiin neljä kirjaa, ja täksi vuodeksi on suunniteltu ainakin kolme varmaa julkistusta. Siis ainakin seitsemän kirjaa kahden vuoden aikana!

Kampus Kustannus hakee tunnettavuutta uudella omalla logolla, graafisella ilmeen kohentamisella ja uusilla yleisötapahtumilla.

Kustantamon hitteihin kuuluvat mm. Outi Merisalon Manu Scripta – Länsimaisen kirjan historia keskiajalla (2003) sekä jyväskyläläisten historioitsijoiden koostama Vanhojen käsialojen lukukirja (2002). Kulttuurihistoriaa julkaisusarja on tehnyt muun muassa julkaisemalla maailman ensimmäisen niittymarinkielisen lastenkirjan Kö me üluna (Keitä me olemme, 1999).

-Hittikirjoistamme Jargon: Kulttuuriantropologian englanti-suomi -oppisanasto on loppu. Vanhojen käsialojen lukukirjaa menee aina. Anarkistit, tai ainakin siitä aatesuunnasta kiinnostuneet, ovat ottaneet omakseen Väärin ajateltua: Anarkistisia puheenvuoroja herruudettomasta yhteiskunnasta –kirjan. Kirjoittajapiiri Kortescriberumin Vakavalla tavalla onnellinen ja muita kertomuksia –novellikokoelmaa on enää muutama jäljellä. Käännöskirjoja menee vähän vähemmän, Holma luettelee.

Painokset ovat yleensä 100-200 kappaleen luokkaa.
-Pienkustantamon onni on olla suuren JYYn suojeluksessa. Voitollistahan tämä ei ole eikä tarvitsekaan olla, mutta järkevästi täytyy toimia. Onneksi melkein jokaiselle teokselle saadaan jokin apuraha, Holma kertoo.

Kuvateksti: Kampus Kustannuksella on vihdoin oma toimisto Kortepohjan ylioppilaskylässä. Marjo Vallittu (vas.), Maija Holma ja Hannu Nikulainen istuvat sohvalla, joka löytyi opiskelijatalon käytävältä. He odottivat kuvauspäivänä toimistolle tulostinta ja kävivät läpi tuoreen Kaj Noschisin kirjan Carl Gustav Jung - elämä ja psykologia suomenkielisen laitoksen vedoksia.

Teksti ja kuva: Anna-Maija Tuuliainen

Kampus Kustannuksen julkaisut 2011:

Timo Ahonen, Markus Termonen ja Ulla Vehaluoto (toim.): Väärin ajateltua. Anarkistisia puheenvuoroja herruudettomasta yhteiskunnasta, 2. uudistettu painos

Calixthe Beyala: Assèze, afrikkalainen. Romaani, suom. Jukka Barthelius

Kaj Noschis: Carl Gustav Jung - Elämä ja psykologia, suom. Aino Rajala

Tänä vuonna ilmestymässä:

Annika Waenerberg & Satu Kähkönen (toim.): Taidetta tutkimaan. Menetelmiä ja näkökulmia

Jevgeni Grishkovets: Joet, romaani, suom. Saija Aarnos

Hannele Harjunen ym. (toim.): Sukupuoli Nyt. Purkamisia ja rajanvetoja

Hannu Nikulainen (toim.): Filosofian graduantologia (työnimi)

Jaa |
JYU somessa