Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Arkisto Vuoden 2012 artikkelit Artikkelit 2012 Erkki Palmén in memoriam

Erkki Palmén in memoriam

tekijä: Anna-Maija Tuuliainen Viimeisin muutos keskiviikko 29. elokuuta 2012, 13.38
Latinan kielen lehtori Erkki Palmén 17.5.1932 – 20.1.2012

Latinan kielen lehtori Erkki Palménin olemuksessa oli klassista arvokkuutta. Vaaleansininen puvuntakki, hieman vinossa oleva solmio ja huolella jakaukselle kammatut valkoiset hiukset tekivät hänestä helposti tunnistettavan hahmon Jyväskylän yliopiston käytävillä. Paksusankaiset silmälasit sopivat samaan lukeneen humanistin tyyliin, mutta varsinainen humaanius paljastui silmälasien takaa, aina hymyilevistä silmistä.

Erkki Palménilla ei ollut kiirettä eikä itseään korostavaa tärkeyttä. Hänellä oli aikaa opiskelijoille, jotka hän kohtasi tasaveroisina, ihmisinä. Vasta ajan mittaan minullekin selvisi, kuinka huomattavan tieteellisen uran Palmén oli vuosikymmenten saatossa tehnyt. Nykylatinan taitajana Palmén oli kansainvälisesti arvostettu, aina Vatikaania myöten. Hänen 1998 julkaistu väitöskirjansa latinan kielen adverbeista oli kansallinen merkkiteko – ensimmäinen latinankielinen väitöstilaisuus Suomessa liki seitsemäänkymmeneen vuoteen.

Sain tutustua latinan kielen alkeisiin, antiikin historiaan ja roomalaiseen kirjallisuuteen Erkki Palménin johdolla. Hän oli pidetty opettaja – laajalti oppinut mies, joka pystyi välittämään innostuneisuuttaan myös muille. Muisto jää elämään Erkin tunteneiden keskuudessa. Mielessäni kaikuu Erkin kantavalla äänellään lausuma Horatiuksen oodi runouskurssilta viidentoista vuoden takaa, kevättalvelta 1997:

non omnis moriar
”kuole en kokonaan”

Mika Rissanen
Erkki Palménin oppilas

Kuva: Matti Salmi

Jaa |
JYU somessa