Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Arkisto Vuoden 2014 artikkelit Tapahtumat Rehtori Manninen vuosijuhlassa: Jyväskylän yliopisto pärjää vertailussa

Rehtori Manninen vuosijuhlassa: Jyväskylän yliopisto pärjää vertailussa

tekijä: hamaparv — Viimeisin muutos perjantai 07. maaliskuuta 2014, 13.01
Jyväskylän yliopiston vuosijuhlassa keskiviikkona 5. maaliskuuta jaettiin tunnustuksia tieteen ja opetuksen ansioista sekä nautittiin Saksofonikvartetti DiibaDaaban ja Ruamjai-kuoron taidokkaista esityksistä. Lähes 300 juhlavierasta kokoontui Agoraan juhlimaan yliopistoa yhdessä työ- ja opiskelukavereiden sekä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Rehtori Matti Manninen kertoi tervehdyssanoissaan viime vuonna vietetyn juhlavuoden sujuneen mainiosti. Valmistuneiden määrät, 1487 maisteria ja 160 tohtoria, ylittivät tavoitteen jopa reilusti. Myös profiloituminen näkyy hyvin: Jyväskylän yliopisto tuottaa 10 prosenttia Suomen maistereista, mutta niillä aloilla, joilla yliopisto on profiloitunut, se tuottaa jopa 16 prosenttia maan maistereista. Samat luvut tohtoreiden puolella ovat 9 prosenttia koko maan tohtoreista ja profiloituneilta aloilta 18 prosenttia.

– Olemme Suomen kolmen parhaan yliopiston joukossa tuloksemme perusteella. Miten ahkerointi on meitä rasittanut? Ei juuri mitenkään: työterveyskäynnit ja sairauspoissaolot ovat vähentyneet. Ehkä tämä johtuu juuri juhlavuoden juhlimisesta, Manninen ehdotti pilke silmäkulmassa.

Rehtori Manninen myönsi edessä olevan myös haasteita erityisesti tilaongelmien vuoksi. Hänen mukaansa tilannetta kuvaa hyvin se, että jopa rehtoraatti joutui äskettäin muuttamaan väistötiloihin.

­–Tilaongelmissa auttaa valmisteilla oleva Ruuspuisto-rakennus, mutta lähiaikoina joudumme kuitenkin vähentämään tiloja ja tiivistämään. On opeteltava uudenlainen ajattelutapa työskentelytiloista.

Rehtori kiitteli uuden vuoden alkaneen kuitenkin ahkerissa merkeissä, ja iloitsi siitä, että Jyväskylän yliopisto on huippuyliopisto, joka pärjää hyvin kilpailussa sekä tuottaa hyvin.

Tieteen popularisointi tärkeää

Tieteellisen tiedon julkistamispalkinnon saanut emeritusprofessori, FT Antti Hautamäki oli estynyt tulemaan paikalle, minkä vuoksi hän toi juhlaan videotervehdyksen.

– Tieteellisen tiedon julkistaminen on tärkeää, ja tieteen popularisointi yhteinen tehtävämme. Tiede auttaa meitä hahmottamaan maailmaa ja omaa paikkaamme siinä. Tiedonkulkuun tarvitaan viestintää ja vuorovaikutusta, missä auttaa internet ja sosiaaliset mediat. Lähes kaikki julkaisut ovat nykyään verkossa, ja avoin data onkin uusi, tämän päivän tapa jakaa osaamista.  Ei pidä unohtaa kuitenkaan perinteisiä medioita. Esimerkiksi sanomalehden kolumnit ovat yhä luettuja.

– Tieteellisen tiedon julkistaminen nähdään usein toisarvoisena tehtävänä. Laitokset eivät saa ei-akateemisista julkaisuista pisteitä eikä tutkija voi niillä meritoitua. Tiedon julkistamiseen ei panosteta ja tämä heikentää yliopistojen yhteiskunnallista vaikuttavuutta, hän totesi myös kiitospuheessaan.

Koululaulut tärkeitä muistoja

Kulttuuripalkinnon saanut musiikin lehtori, FT ja diplomipianisti Erja Kosonen on tuonut yliopiston kulttuuriperinteitä ja -osaamista näkyväksi myös yliopiston ulkopuolella.

Erja Kososen ideoima Seminaarinmäen kauneimmat joululaulut -tapahtuma on jo pitkään kerännyt kaupunginkirkkoon yliopistolaisia ja kaupunkilaisia nauttimaan yhteislauluista ja musiikin opiskelijoiden taidokkaista esityksistä. Lisäksi hän on elvyttänyt yliopiston kuusijuhlan ja siitä onkin parissa vuodessa tullut yksi suosituimmista henkilöstöjuhlista.

– Tämä on erittäin positiivinen tunnustus, on hienoa, että yliopistomme musiikkiperinnettä arvostetaan. Musiikkialan ihmisenä tämä on minulle sydämen asia, ja rakastan tätä työtä. Viikossa saisi olla kahdeksaskin päivä, että olisi enemmän aikaa tehdä tätä. Olen nauttinut suuresti työstä musiikin ja koululaulujen parissa, Kosonen kiitteli.

Kosonen on toteuttanut yhdessä Reijo Pajamon kanssa Seminaarinmäen koululauluja esittelevän teoksen, jonka julkaisemista luonnehditaan paikalliseksi kulttuuriteoksi.

– Historiaa kannattaa tutkia! Aloin pohtia kymmenisen vuotta sitten, että miksi emme kokoontuisi laulamaan kauneimpia koululauluja niin kuin laulamme kauneimpia joululaulujakin. Yhteysjohtaja Anu Mustonen ja tiedemuseon intendentti Pirjo Vuorinen innostuivat heti asiasta.

Tutut P. J. Hannikaisen koululaulut Suojelusenkeli ja Oravan pesä ovat kaikille suomalaisille tuttuja lauluja, jotka ovat nousseet uuteen suosioon.

– On uusi ilmiö,  että jotkut dementikot, jotka eivät enää puhu, laulavat kuitenkin näitä vanhoja koululauluja. Tuttu musiikki tuo turvaa. Eniten ollaan tällä hetkellä kiinnostuneita ennen peruskouluaikaa lauletuista koululauluista, Kosonen iloitsi.

Yliopisto palkitsi osaajiaan

Tieteellisen tiedon julkistamispalkinnon (5000 €) sai emeritusprofessori, FT Antti Hautamäki. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta valitsi Hyvä opettaja -palkinnon (3400 €) saajaksi kauppakorkeakoulun yliopistonopettaja Toni Hukkasen. Hyvä väitöskirja -palkinto (3400 €) annettiin FT Sami Lehesvuoren kasvatustieteen väitöksestä ”Towards dialogic teaching in science: Challenging classroom realities through teacher education”.

Hyvä esimies -palkinnon (3400 €) sai terveystieteiden laitoksen johtaja, fysioterapian professori Ari Heinonen ja kulttuuripalkinnon (3400 €) musiikin lehtori, FT ja diplomipianisti Erja Kosonen. Palkinnot lahjoitti Jyväskylän yliopistosäätiö.

Ellen ja Artturi Nyyssösen säätiön tunnustuspalkinto (5000 e) myönnetään henkilölle, joka on merkittävästi edistänyt tieteellistä tutkimusta Jyväskylän yliopistossa. Tänä vuonna palkinto myönnettiin Soveltavan kielentutkimuksen professori Sari Pöyhöselle. Hän aloitti professuurissa vuoden 2014 alussa.

Lue lisää palkituista sekä vuosijuhlasta tästä linkistä.

Teksti Hanna Parviainen, kuvat Marie Holmstedt ja Tarja Vänskä-Kauhanen.

copy_of__DSC5072.JPG
Professori Antti Hautamäen kiitospuhe.
copy_of__DSC5080.JPG
Palkitut Toni Hukkanen, Ari Heinonen, Sami Lehesvuori, Erja Kosonen ja Sari Pöyhönen
copy_of__DSC4955.JPG
Saksofonikvartetti Diibadaaba

vuosij_tvk001.JPG
Dekaani Pekka Neittaanmäen tytär Reetta Neittaanmäki (vas.) tekee Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa tutkimusta jyväskyläläisen ihosyöpäsolukamera-tutkimushankkeen parissa. Rehtori Matti Manninen ja hänen puolisonsa Elisabeth Manninen ilahtuivat yhteistyöstä.
Hyvä opettaja Toni Hukkanen (kesk.) nautti illan tunnelmasta ystävien ja työtoverien ympäröimänä.
Hyvä opettaja Toni Hukkanen (kesk.) nautti illan tunnelmasta ystävien ja työtoverien ympäröimänä.

Diibadaabaa portailta. Mm. euroviisusävelmiä puhallellut saksofonikvartetti kohotti tunnelmaa  yleisön yläpuolella.
Diibadaabaa portailta. Mm. euroviisusävelmiä puhallellut saksofonikvartetti kohotti tunnelmaa yleisön yläpuolella.
Palkittu tuore professori Sari Pöyhönen on innokas twiittaaja ja seuraa ja kommentoi huolestuneena Ukrainan ja Venäjän tilannetta. Seuraan mm. venäläistä somea, sillä vaikuttaa, että uutisiin ei täysin voi luottaa, Venäjälläkin opiskellut ja asunut Pöyhönen kertoi. Taustalla juhlayleisöä viihdyttää maineikas Ruamjai-kuoro.
Palkittu tuore professori Sari Pöyhönen on innokas twiittaaja ja seuraa ja kommentoi huolestuneena Ukrainan ja Venäjän tilannetta. Seuraan mm. venäläistä somea, sillä vaikuttaa, että uutisiin ei täysin voi luottaa, Venäjälläkin opiskellut ja asunut Pöyhönen kertoi. Taustalla juhlayleisöä viihdyttää maineikas Ruamjai-kuoro.
copy_of__DSC5048.JPG
Ruamjai


Jaa |