Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Julkaisut Perhekäsitys tuoreesti tutkittuna

Perhekäsitys tuoreesti tutkittuna

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos torstai 12. huhtikuuta 2018, 13.52
Uutuuskirja Perhe ja tunteet osoittaa, kuinka paljon tunteet vaikuttavat perheiden yhtenäisyyteen ja hajoamiseen.

Perinteiset yhteiskunnalliset rakenteet kuten avioliittoinstituutio ja taloudellinen riippuvuus ovat menettäneet merkitystään perheitä kiinnipitävänä voimana. Perhe- ja läheissuhteita rakentavat ja hajottavat yhä enemmän tunteet. Suhteet nojaavat enemmän ihmisten omiin valintoihin ja mieltymyksiin kuin ulkoisiin odotuksiin tai velvollisuuksiin.

Myös käsitys perheestä on laajentunut. Monet pitävät perheenään omia vanhempiaan, lapsiaan ja isovanhempiaan. Etenkin lapset mutta myös aikuiset nimeävät perheenjäsenikseen sisaruksensa ja muutamia läheisiä ystäviään. Lemmikkieläimetkin kuuluvat perheeseen. Nuorille ystävät ovat niin tärkeitä, että heidätkin voidaan usein laskea mukaan.

Uutuuskirja Perhe ja tunteet nostaa esille ne moninaiset tavat, joilla tunteiden kirjo kietoutuu perhe- ja läheissuhteisiin erilaisissa ja erilaisten olosuhteiden muovaamissa arjissa. Se yhdistää tunteiden ja läheissuhteiden tärkeät kysymykset, kuten suhteiden uudet, erilaiset ja vaihtuvat muodot sekä niihin liittyvät tunteet muutoksineen läpi elämänkulun.

Teoksessa paneudutaan etenkin lasten perhearkeen, sukulaisuuteen ja sukupolvisuhteisiin, perhe-elämän kipupisteisiin sekä sukupuolen kysymyksiin. Esillä ovat muun muassa tunteet erilaisissa konflikteissa, isovanhempien tunteet ja tunteista viestiminen miesten ystävyyssuhteissa.

Kirjan kirjoittajia on useista yliopistoista. Jyväskylästä ovat mukana: Marja Leena Böök, Heidi Elmgren, Kimmo Jokinen, Annukka Lahti, Marianne Notko, Henna Pirskanen, Eija Sevón, Tiina Sihto ja Johanna Terävä.

Toimittajat

YTT, tutkijatohtori Henna Pirskanen on sosiologi ja perhetutkija Jyväskylän yliopistossa. Hänen tutkimusaluettaan ovat erityisesti perhesuhteet, perheiden päihdeongelmat ja sensitiivisten aiheiden kysymykset.
henna.pirskanen@jyu.fi / p. 040 8054 934

KT, YTM Petteri Eerola on perhetutkija Tampereen yliopistossa. Hänen tutkimusteemansa liittyvät isyyteen, vanhemmuuteen ja perhepolitiikkaan.
petteri.eerola@staff.uta.fi / p. +358 4150 3187 592, @EerolaPetteri

https://www.gaudeamus.fi/perhe-ja-tunteet/

Jaa |