Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Julkaisut Uusi teos: Sukupuoli ja väkivalta

Uusi teos: Sukupuoli ja väkivalta

tekijä: Sari Laapotti Viimeisin muutos tiistai 07. marraskuuta 2017, 10.44
Sukupuolitettu ja seksuaalinen hyväksikäyttö sekä muu fyysinen väkivalta ovat näkyviä ilmiöitä tämän vuosituhannen kulttuurissa. Etenkin naisruumis – niin elävänä kuin kuolleena – on nykykulttuurin teksteissä ja kuvastoissa monenlaisen hyväksikäytön ja väkivallan kohde.

Miehet taas esitetään usein naisia hyväksi käyttävänä ja väkivaltaisena sukupuolena tai vastaavasti toisten miesten väkivallan kohteena. Myös rakenteellinen väkivalta vaikuttaa monilla elämän alueilla esimerkiksi syrjintänä ja eriarvoistamisena.

– Emme osanneet Sukupuoli ja väkivalta -kirjaa tehdessämme aavistaa, miten ajankohtaiseen aikaan se julkaistaan. Globaalisti toteutettu #metoo-kampanja on tehnyt seksuaalisen häirinnän yleisyyden näkyväksi nostamalla uutisiin häirintätapauksia, joista on aiemmin vaiettu, kertoo Sanna Karkulehto, toinen teoksen toimittajista.

Karkulehdon mukaan teos pyrkiikin valottamaan muun muassa juuri sitä, miten sukupuolen ja väkivallan välinen suhde on mahdollistanut ja jopa edellyttänyt tällaisten vaikenemisen piirien sekä kokonaisten kulttuurien olemassaoloa – ja miten ne ovat edelleen mahdollisia.

Sukupuoli ja väkivalta -teos tarkastelee sukupuolittunutta väkivaltaa monitasoisena nykykulttuurin ilmiönä. Teos kysyy, millä eri tavoin väkivallan esityksiä voi lukea, katsoa ja vastaanottaa. Se tarkastelee kriittisesti sukupuolen, vallan ja väkivallan risteämistä kirjallisuudessa, elokuvissa, televisiossa sekä internetissä. Analyysin kohteena ovat muun muassa scifi- ja komediasarjat, runot ja nationalistiset blogikirjoitukset.

Sukupuoli ja väkivalta sopii hyvin yliopistolliseksi oppikirjaksi, mutta sen kohdeyleisöä ovat myös esimerkiksi intohimoiset televisiosarjojen kuluttajat, elokuvafriikit, valikoivat runouden ystävät, verkon vihapuhetta ihmettelevät, tyttökirjojen monen ikäiset lukijat ja jopa poliittisesta historiasta kiinnostuneet.

Teos on laadittu Jyväskylän yliopistossa Koneen Säätiön rahoittaman tutkimushankkeen Abusive Sexuality and Sexual Violence in Contemporary Culture tuloksena.

Teostiedot:

Sukupuoli ja väkivalta. Lukemisen etiikkaa ja politiikkaa. Toim. Sanna Karkulehto & Leena-Maija Rossi. SKS 2017. ISBN-13: 9789522228895, ISBN-10: 9522228893.

Professori Sanna Karkulehto
sanna.j.karkulehto@jyu.fi