Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Julkaisut Viiton – olen olemassa

Viiton – olen olemassa

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos tiistai 09. tammikuuta 2018, 09.24
Projektitutkija Juhana Salonen on kirjoittanut omakohtaisen teoksen, jossa hän avaa erilaisia näkökulmia kieli- ja kulttuurivähemmistöön kuulumisesta.

Juhana Salonen
Juhana Salonen

Olen julkaissut omaelämäkerrallisen kirjan Viiton – olen olemassa viime syksynä. Kirjassani kuvailen nuoruuden vaiheitani, jolloin jouduin hartiavoimin taistelemaan identiteettini kanssa ennen kuin minusta kasvoi kulttuuristani ylpeä, viittomakielinen aikuinen.

Kuulevien vanhempien kuuro lapsi ja ainoa kuuro myös varhaisessa elinpiirissään – siinä lähtökohdat nuoruusiässä läpikäymälleni identiteettikriisille. Kriisi olisi voinut päättyä traagisesti, mutta niin ei kohdallani onneksi käynyt. Kuitenkin vasta vuosien etsikkoajan jälkeen löysin lopulta kuuron identiteetin ja suomalaisen viittomakielen äidinkielekseni.

Halusin kirjoittaa elämästäni kirjan jakaakseni kokemukseni kenen tahansa kieli- ja kulttuurivähemmistöön kuuluvan kanssa. Aihe on yhteiskunnassamme erittäin ajankohtainen, sillä vähemmistöt ovat nousseet näkyvästi parrasvaloihin.

Usein ajatellaan, että vähemmistöillä on asiat huonosti, ja niissä elävät ovat valtaväestöstä jotenkin – negatiivisessa mielessä – poikkeavia. Sukeltaminen vähemmistöjen maailmaan voi avata aivan toisenlaisen näkymän. Kirjani tarjoaa oivan työvälineen kuurojen maailmaan eläytymiselle. Samalla se antaa vahvoja näyttöjä kuurouden ja viittomakielen hyödyistä niin kuuroille itselleen kuin koko valtaväestölle. Tähän kiteytyy kirjani keskeisin tavoite.

Tavoitteena oli tuoda esiin viittomakielen ja kuurouden erityispiirteitä, joista moni ei tiedä juuri mitään. Näitä piirteitä tarkastellaan kirjassa eri suunnilta, myös tieteellisen tutkimuksen näkökulmasta. Kirjaprojektissani ovat olleet mukana äitini, psykiatrian erikoislääkäri Sisko-Margit Syväoja, joka kertoo kasvutarinani omina lukuinaan, sekä kuuro ammattikuvaaja Jussi Rinta-Hoiska, jonka ottamat valokuvat piirtävät kuvakertomuksen kirjoitetun tarinan rinnalle. Mukaan on liitetty myös kuvia, jotka havainnollistavat viittomakieltä. Toinen kuuro ammattilainen Tiina Särkkä on toteuttanut kirjan taiton.

Työskentelen parhaillaan projektitutkijana Jyväskylän yliopiston kieli- ja viestintätieteiden laitoksella sijaitsevassa viittomakielen keskuksessa, josta olen myös valmistunut suomalaisen viittomakielen aineenopettajaksi vuonna 2012.

Jyväskylän yliopisto on ainutlaatuinen paikka viittomakielisen näkökulmasta. Viittomakielen keskuksella on valtakunnallinen erityistehtävä suomalaisen viittomakielen opetuksessa, tutkimuksessa ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Yliopisto on ollut yksi keskeisistä tekijöistä eheän identiteettini rakentamisessa. Näen, että Jyväskylän yliopistolla on potentiaalia profiloitua kieli- ja kulttuurivähemmistöjen puolesta puhuvaksi asiantuntijaelimeksi.

Kirjan kotisivut: https://juhanasalonen.jimdo.com/

Juhana Salonen

Jaa |