Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Kolumnit Digiaskeleita

Digiaskeleita

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos keskiviikko 31. tammikuuta 2018, 12.02
Digiloikan tarve on ollut viime aikoina laajalti keskustelussa niin politiikassa kuin liiketoiminnassa. Digitaalisuus onkin yksi suurimmista organisaatioiden toiminnan muutosvoimista ja se muuttaa merkittävästi myös korkeakoulusektoria. Usein organisaatioiden digitalisaation nykytila on kuitenkin heikko. Olisi kiire päästä pitkälle ja nopeasti.

Isoja digitaalisia loikkia otetaan kun rakennetaan laajalti toimintaa kehittäviä järjestelmiä. Tällaisia suurella systemaattisuudella rakennettavia usein isojakin kokonaisuuksia tarvitaan edelleenkin, mutta keskeisemmäksi on muodostumassa kokeileva kehittäminen. Emme tiedä, mitä digitaalisia mahdollisuuksia on ja uusia mahdollisuuksia tulee kaiken aikaa lisää. Jotkin noista mahdollisuuksista voisi tuoda merkittäviä etuja toiminnallemme.

Ari Hirvonen
Ari Hirvonen

Ketterän kokeilun edellytykset ovat parantuneet viime vuosina. Yhä useammin digitaalisten ratkaisujen käyttöönotto on helppoa ja nopeaa. Ratkaisujen rakentaminenkin menee jatkuvasti ketterämpään suuntaan. Esimerkiksi viime syksyiset yliopistovaalit edustavat tuollaista vaativaa, mutta nopeasti käyttöön saatua digiratkaisua. Sähköisen vaalin ratkaisu saatiin tietoturvaselvityksineen käyttöön varsin lyhyessä ajassa ja pienillä kustannuksilla. Itseasiassa säästimme aiempaan toimintamalliin verrattuna ja kaiketi demokratiakin parani, kun äänestysprosentit nousivat.

Toinen esimerkki yksinkertaisesta, mutta merkittävästä digitaalisesta ratkaisusta on vuoden vaihteessa käyttöön otettu Skype for business. Skype tarjoaa muun muassa sähköiset kokoukset, materiaalin jakamisen, liitutaulun ja monta muuta online-kokouksissa tarvittavaa ominaisuutta. Globaali tutkimusprojektiryhmä on helppo kutsua koolle, jakaa materiaalia ja vaikkapa tallentaa kokous niille, jotka eivät päässeet mukaan. Omalla kampuksellakaan ei ole aina välttämätöntä lähteä siirtymään paikasta toisen.

Kasvokkain tapahtuvaa kohtaamista tarvitaan aina, mutta kaiken vuorovaikutuksen ei tarvitse olla sitä. Aiemmassa työpaikassani esimiesten leadership-taitoja kysyttiin alaisilta anonyymisti vuosittain. Usein parhaita arvioita saivat Jyväskylässä työskentelevät esimiehet. Toki matkustettiinkin, mutta esimies-alaisvuorovaikutuksessa keskeisin väline oli Skype for business. Sähköiset työvälineet helpottavat elämää ja tukevat hyvää vuorovaikutusta.

Skype on myös laajalti organisaatioiden pikakeskustelujen (chat) väline. Käytön laajuudessa pikaviestit ovat ohittaneet sähköpostin ja käytön laajentuminen jatkuu voimakkaasti (Forrester). Mekin olemme menossa tuohon suuntaan. Enää kaikkea ei tarvitse lähettää sähköpostilla.

Digitaalisuus etenee usein pieninkin askelin. Kun otetaan tarpeeksi monta pientä askelta, ollaan edetty loikan mittainen matka. Näin meilläkin, yhä enemmän kokeilevia pieniä askeleita ottaen. Yhteisenä päämääränä hallittu tutkimuksen ja koulutuksen pitkäjänteinen digitaalinen tukeminen ja kehittäminen.

Ari Hirvonen, digijohtaja

Jaa |
JYU somessa