Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Kolumnit Tommi Jantunen: Tiedon saatavuudesta

Tommi Jantunen: Tiedon saatavuudesta

tekijä: Tarja Vänskä-Kauhanen Viimeisin muutos tiistai 19. syyskuuta 2017, 13.38
Viimeisen puolen vuoden aikana olen oppinut, että kirjaston e-lehtipalvelun kautta lehtien määrä on muuttunut ennennäkemättömän suppeaksi ja ennalta-arvaamattomaksi. Syy valikoiman supistumiseen on raha ja ennalta-arvaamattomuuteen välittäjien ja kustantajien palvelupaketit. Näiden pakettien myötä tarjontaan tulee uusia lehtiä, mutta samalla sieltä myös tippuu niitä pois.

Tommi Jantunen
Tommi Jantunen. Kuva Tarja V-K.
"Tiede kuuluu kaikille", toteaa Avoimen tiedon keskus eli käytännössä Jyväskylän yliopiston kirjasto yhdessä sloganeistaan. Tämän perusteella myös tieteen tavoitteena oleva tieto halutaan saattaa kaikkien yhteiseksi omaisuudeksi. Tunnetusta tiedon ja vallan sekä toisaalta vallan ja rahan suhteesta johtuen tiedon saatavuus on kuitenkin usein tuskien tien takana.

Otetaanpa esimerkki elävästä elämästä. Kollega tviittaa uudesta artikkelista, jonka hän on julkaissut alan arvostetuimpiin kuuluvassa aikakauslehdessä. Innostun tviitistä, sillä sen teema liittyy suoraan omaan tutkimukseeni. Tottuneesti suuntaan selaimeni kohti kirjaston e-lehtipalvelua ja kirjoitan hakukenttään aikakauslehden nimen. Enter ja yllätys – "Annetuilla hakuehdoilla ei löytynyt yhtään tietuetta". Täh?

Viimeisen puolen vuoden aikana olen oppinut, että kirjaston e-lehtipalvelun kautta saatavissa olevien lehtien määrä on muuttunut ennennäkemättömän suppeaksi ja ennalta-arvaamattomaksi. Käytännössä syy valikoiman supistumiseen on raha ja syy ennalta-arvaamattomuuteen lehtien välittäjien ja kustantajien toimittamat palvelupaketit. Näiden pakettien myötä kirjaston tarjontaan tulee jopa kuukaisittain uusia lehtiä, mutta samalla sieltä myös tippuu niitä pois.

Tein pienen kartoituksen siitä, miten monta oman alani eli kielitieteet-alan jufo 3- ja 2 -tason lehteä on saatavilla e-lehtipalvelun kautta. Tulos oli, että jufo 3 -tason lehdistä pääsi lukemaan 83 prosenttia (45/54) ja jufo 2 -tason lehdistä 66 prosenttia (132/201). Jufo 1 -tason lehtiä en käsitellyt, sillä niiden määrä oli 1044 ja ilta jo pitkällä.

Puuttuvat lehdet ovat hyvin nimekkäitä. Oman oppiaineeni eli suomalaisen viittomakielen puolesta erityisen huolestuttavaa on, että puuttuvien lehtien listaan sisältyy myös alamme kärkijulkaisu. Kaikkia puuttuvia lehtia tarvitaan paitsi tutkimuksessa myös opetuksessa. Avoimen tiedon keskuksen kanssa ongelmasta on keskusteltu jo pidemmän aikaa, mutta käytännön ratkaisua tilanteeseen ei syystä tai toisesta ole löytynyt.

Tiedon saatavuudesta puhutaan tyypillisesti tutkijan velvollisuuksien näkökulmasta: rahoittajat ja yliopistot edellyttävät tutkijoilta avointa julkaisemista. Toinen puoli asiaa ovat kuitenkin yksittäisiä tutkijoita kaitsevat organisaatiot: tieto on saatavilla ainoastaan, jos organisaatiot ja niiden kaikensorttiset tahtotilat sen mahdollistavat.

Tommi Jantunen, dosentti, akatemiatutkija, kieli- ja viestintätieteiden laitos

Jaa |
JYU somessa