Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Muistokirjoitukset Pekka Laine 1952–2017 – vahtimestari rakensi yhteisöllisyyttä

Pekka Laine 1952–2017 – vahtimestari rakensi yhteisöllisyyttä

tekijä: Liisa Harjula Viimeisin muutos perjantai 04. elokuuta 2017, 12.27
Lomilta hiljalleen palaileva yliopistoyhteisö sai kuulla maanantaina 31.7. pysäyttävän suruviestin. Eläkkeelle vain vähän aikaa sitten jäänyt työtoverimme ja ystävämme vahtimestari Pekka Laine oli nukkunut pois vakavan sairauden murtamana.

Pekka Laine

Jyväskylässä syntynyt ja kasvanut Pekka Laine työskenteli yliopistossa vuodesta 1972 lähtien ja teki työuransa vahtimestarin moninaisissa tehtävissä aina eläköitymiseensä vuoden 2016 loppuun saakka. Omien sanojensa mukaan Pekka piti työstään erityisesti mielenkiintoisten työtehtävien ja yliopiston työyhteisön vuoksi. Osallistuminen ja vaikuttaminen oli Pekalle ominaista ja hän kantoi oman kortensa kekoon työyhteisön kehittämisessä koko työuransa ajan. Työtehtäviensä lisäksi Pekka toimi Jyväskylän yliopiston ammattiosasto JYTT ry:n pitkäaikaisena puheenjohtajana sekä pääluottamusmiehenä. Lisäksi Pekka vaikutti Jyväskylän yliopiston hallituksen jäsenenä ja varajäsenenä sekä yliopistokollegion jäsenenä.

Yliopistossa arvostettiin laajasti Pekan osaavaa, sovittelevaa ja neuvottelevaa toimintaa pääluottamusmiehenä ja työtoverina. Pekka työntekijöitä edustaessaan oli tärkeässä roolissa uusimuotoisen yliopiston toimintakulttuurin rakentamisessa. Sitoutumista ja omistautumista yhteisten asioiden hoitamiseen kuvaa myös se, että Pekka toimi vapaa-ajallaan järjestötehtävissä, muun muassa JHL:n Keski-Suomen alueryhmän puheenjohtajana sekä JHL:n edustajistossa. Lisäksi Pekka toimi Keski-Suomen käräjäoikeuden lautamiehenä.

Pekalle tärkeitä asioita oli myös Hankasalmella sijaitseva pieni maatila, jossa hän vietti vapaa-aikaansa. Lisäksi Pekka oli kiinnostunut kulttuurista ja matkailusta. Vuosittaisiin kesäsuunnitelmiin kuului muun muassa Häyrylänrannan Pop & Blues-festivaaleilla musiikista nauttiminen. Hän ehti kiertää asuntoautolla Eurooppaa perheensä kanssa parinkymmenen vuoden ajan ja oli myös aina ammattiosaston matkojen vakio-osallistujia. Vakavasta sairaudesta huolimatta Pekka oli täynnä elämää ja uskoa tulevaisuuteen. Vielä keväällä Pekka oli ehdolla kunnallisvaaleissa sekä lähdössä toukokuun lopulla JYTT ry:n kevätretkelle Prahaan. Pekka joutui kuitenkin viime hetkellä peruuttamaan lähtönsä, mutta viestitti odottavansa jo uutta yhdistyksen matkaa.

Työyhteisö muistaa Pekan erinomaisena ja luotettavana työkaverina, joka oli tasapuolinen kaikkia kohtaan eikä jättänyt ketään pulaan. Tarvittaessa Pekka soitti vaikka vapaa-ajan vietosta Hankasalmelta käsin niin monta puhelua, että asiat hoituivat ja järjestyivät. Pekalle oli ominaista myös rauhallisuus ja erinomainen huumorintaju. Leppoisa, hyväntuulinen ja myönteinen olemus teki vaikutuksen muihin paikallaoleviin eikä Pekan seurassa ja tarinoidessa aika käynyt pitkäksi.

Pekkaa jäivät kaipaamaan puoliso, kaksi lasta, lapsenlapset, sukulaiset, ystävät sekä työkaverit.

Jani Hartonen
Rauno Helle
Kirsi Moisander
Jari Paananen
Tuula Vihko

Jaa |