Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Muistokirjoitukset Professori Pauli Vuolle 13.12.1939–16.12.2016

Professori Pauli Vuolle 13.12.1939–16.12.2016

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos perjantai 13. tammikuuta 2017, 13.18
Liikuntasosiologian professori Pauli Vuolle kuoli 16.12.2016 vaikean sairauden murtamana 77-vuotiaana. Hän oli syntynyt 13.12.1939 Äänekoskella. Suoritettuaan kansakoulunopettajan ja liikuntatieteen tohtorin tutkinnot, hän teki mittavan elämäntyön suomalaisen liikuntakulttuurin, liikuntatieteen sekä liikuntatieteen koulutuksen kehittäjänä.

Liikuntatieteen pioneeri ja merkkimies

Pauli Vuolle. Kuvaaja Hanna Parviainen
Pauli Vuolle. Kuvaaja Hanna Parviainen

Vuolteen tärkeimpiä toimintakenttiään olivat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta, LIKES-tutkimuskeskus sekä Liikuntatieteellinen seura (LTS). Toimiessaan Liikuntasuunnittelun laitoksen johtajana, tiedekunnan dekaanina, LIKESin hallituksen jäsenenä ja tutkimuskeskuksen oto-johtajana sekä LTS:n puheenjohtajana ja Liikunta & Tiede-lehden päätoimittajana, Paulilla oli merkittävä rooli näiden yhteisöjen välisen yhteistyön ylläpitäjänä ja kehittäjänä.

Suuri osa Paulin monipuolisesta tutkimustoiminnasta kohdistui suomalaisväestön liikuntaan ja liikuntaedellytyksiin. Muun muassa Paulin johtama väestön liikuntakäyttäytymisen tutkimus tuotti vuoden urheilukirjaksi nimetyn julkaisun. Toinen tärkeä tutkimusaihe oli huippu-urheilu. Siitä esimerkkinä oli väitöskirjatyönä käynnistynyt Urheilijan elämänuraprojekti. Tähän antoi hyvän taustan Paulin omat paini- ja luisteluharrastukset nuorena, ja myöhemmin erinomaisia tuloksia tuottanut valmennustyö.

Pauli nautti suurta arvostusta tiedeyhteisössään. Hän toimi tiedekunnan dekaanina yli vuosikymmenen ajan, jolloin Jyväskylän yliopiston kehitys oli erityisen voimakasta. Dekaanina ja laitoksen johtajana Pauli oli kuunteleva, työtovereitaan arvostava ja päätöksissään määrätietoinen. Hän innostui helposti uusista haasteista ja loi sosiaalisilla taidoillaan laajan kotimaisen ja kansainvälisen yhteistyöverkoston. Esimerkkinä mainittakoon yliopistoyhteistyön avaaminen Kiinaan ja pitkäaikainen yhteistyö Tallinnan yliopiston kanssa. Pauli kutsuttiinkin Tallinnan yliopiston kunniatohtoriksi.

Pauli ymmärsi, että pelkkä tutkimus ei riitä liikuntakulttuurin ja liikuntapolitiikan kehittämiseen. Tarvitaan myös tehokasta tiedonvälitystä sekä liikuntapoliittista keskustelua. Koko työuransa ajan hän toimi aktiivisesti Liikuntatieteellisessä Seurassa, ja vaikutti monin tavoin kansalliseen liikuntapolitiikkaan ja sen kehitykseen. Hän oli myös mukana laatimassa liikuntasuunnittelun käsikirjaa ja osallistui Euroopan Neuvoston kansainväliseen kuntoliikunnan arviointihankkeeseen.

Paulin tapa puhua ja keskustella oli hyvin innostava, ja tarinoiden kertojana hän oli valloittava. Sanottavaa Paulilla aina riitti, sillä hän luki paljon sekä kauno- että tietokirjallisuutta. Hänen laajaa historian tuntemustaan hyödynnettiin monissa eri yhteyksissä.

Pauli oli myös kätevä käsistään ja oli aina valmis auttamaan ystäviään erilaisissa kunnostus- ja rakennushankkeissa. Luonto oli Paulille tärkeä ja parhaat muistot ovat myös ystävillä luontoympäristössä vietetyistä yhteisistä hetkistä, Lapin vaelluksilla, Lapin kämpällä tai etelän järvien kalavesillä sekä erityisesti rakkaan Suvelan maisemissa.

Pauli puhui aina perheestään lämmöllä ja kunnioittavasti. Perhe oli hänelle rakas ja tärkeä.

Joel Juppi

Lasse Kannas

Kari Keskinen

Risto Telama

Kirjoittajat ovat Pauli Vuolteen ystäviä ja työtovereita

Jaa |