Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Muistokirjoitukset Professori Sauli Takala – Kielitaidon arvioinnin asiantuntija

Professori Sauli Takala – Kielitaidon arvioinnin asiantuntija

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos keskiviikko 26. huhtikuuta 2017, 13.00
Helmikuun 15. päivä liikenneonnettomuudessa menehtynyt Jyväskylän yliopiston emeritusprofessori Sauli Takala oli kielenoppimisen, -opetuksen ja -arvioinnin sekä kielikoulutuspolitiikan kehittämisen ja tutkimuksen uranuurtaja Suomessa.

Hän oli syntynyt 1941 Vähässäkyrössä ja väitteli filosofian tohtoriksi Illinoisin yliopistosta 1984. Tutkijana hän aloitti jo 1966 Jyväskylän yliopistossa Kasvatustieteiden tutkimuslaitoksessa (nykyinen Koulutuksen tutkimuslaitos), ja vuodesta 1996 eläkkeelle jäämiseensä saakka vuonna 2002 Soveltavan kielentutkimuksen keskuksessa.

Sauli Takala
Sauli Takala

Sauli Takala saavutti mainetta erityisesti kielitaidon arvioinnin asiantuntijana: hän toimi useiden arviointitutkimusten johtotehtävissä, mm. IEA:n kansainvälisen Written Composition Studyn koordinaattorina1980-luvun alussa ja useiden kansallisten tutkimusten johtajana. Hän oli avainasemassa useiden kielitutkintojen kehittämisessä sekä kotimaassa (esim. Yleiset kielitutkinnot) että kansainvälisesti (mm. DIALANG). Hän oli pitkäaikainen ylioppilastutkintolautakunnan jäsen, ja edisti merkittävästi tutkinnon kielikokeiden tutkimusperusteista kehittämistä.

Takala vaikutti suomalaiseen kielikoulukseen myös valtakunnallisten opetussuunnitelmien valmistelun kautta, ja oli kehittämässä opetussuunnitelmia myös ulkomailla. Eläkkeelle jäätyäänkin Takala toimi aktiivisesti useissa Euroopan neuvoston hankkeissa sekä EALTA-arviointijärjestössä, jonka puheenjohtajana hän toimi. Hänen erityisosaamistaan oli eurooppalaisen kielten viitekehyksen kehittäminen ja soveltaminen niin ulkomailla kuin Suomessa. Takalalla oli merkittävä osuus kielitaidon arvioinnin nousussa tärkeäksi osaksi soveltavaa kielentutkimusta, joka on yksi Jyväskylän yliopiston tutkimuksen nykyisiä vahvuusalueita.

Sauli Takala oli yksi Jyväskylän yliopiston yhteiskunnallisesti vaikuttavimmista tutkijoista, joka pitkän uransa aikana osasi yhdistää vankan tiedon oman alansa historiasta tulevaisuuden visiointiin ja visioiden toteuttamiseen käytännössä. Hän teki pitkäjänteistä työtä koulujen kieliohjelmien monipuolistamiseksi, ilmaisi usein huolensa liiallisen valinnaisuuden seurauksista yksilölle ja yhteiskunnalle ja kannusti kielenopetuksen menetelmien uudistamiseen.

Takala oli laajasti sivistynyt ja erinomainen keskustelija. Hän oli aina valmis auttamaan kollegoja ja opinnäytteiden tekijöitä. Hänen luotaan ei koskaan tarvinnut lähteä tyhjin käsin, sekä kuvaannollisesti että konkreettisesti (kiitos hänen laajan henkilökohtaisen kirjastonsa). Häntä jäävät kaipaamaan lukuisat suomalaiset ja kansainväliset kollegat ja ystävät.

Ari Huhta ja Jouni Välijärvi

Jaa |