Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Muistokirjoitukset Teivas Oksala 1936–2018

Teivas Oksala 1936–2018

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos keskiviikko 11. huhtikuuta 2018, 12.16
Klassikko, humanisti, merkittävä antiikin kirjallisuuden tutkija ja runouden kääntäjä

copy_of_DUO_K2212_16_JukkaAmmondtjaTeivasOksala003hymykuva.jpg
Professori Teivas Oksala (oik.) dosentti Jukka Ammondtin kanssa. Kuva vuodelta 1998. Kuvaaja Pekka Hassinen.

Professori Teivas Oksala kuoli Espoon sairaalassa 2. maaliskuuta 82-vuotiaana säilyttäen henkisen vireytensä viimeisiin hetkiin saakka. Oksala tunnetaan antiikin Kreikasta ja Roomasta periytyvän klassisen humanismin edustajana, joita tavataan meidän päivinämme valitettavasti yhä harvemmin.

Latinaa sujuvasti puhuva Teivas Oksala oli tutkijana poikkeuksellisen laaja-alainen. Hän käsitteli uutta luovalla tavalla merkittävimpiä roomalaisia runoilijoita Horatiusta ja Vergiliusta, mutta vaali etevänä kreikan kielen tuntijana myös Homeroksen perintöä. Antiikin kulttuurin harrastus oli hänessä synnyinkodin perua, mutta sen lisäksi hän kiinnostui klassisen antiikin vaikutuksesta  nykyeurooppalaiseen kulttuuriin ja sen huomattavimpiin edustajiin Suomessa. Tästä näkökulmasta hän laajensi tutkimuksiaan myös Eino Leinon ja J.L. Runebergin runouteen.

Teivas Oksala toimi Helsingin yliopiston Rooman kirjallisuuden assistenttina, antiikin kirjallisuuden dosenttina ja 1986–1988 klassillisen filologian apulaisprofessorina. Tampereen yliopistossa hän hoiti 1981–1999 latinan kielen lehtorin virkaa, mutta oli myös antiikin kielten ja kulttuurin dosentti. Jyväskylän yliopistossa hän vastasi1980–1981 latinan kielen professuurista, oli latinan kielen dosentti ja kahteenkin kertaan (1993–1995 ja 1998–1999) yleisen kirjallisuuden professori.

Ylioppilastutkintolautakunnan latinan jaoston pitkäaikaisena jäsenenä Oksala piti laajalla pedagogisella kokemuksellaan huolta tehtävänantojen selkeydestä ja aiheiden monipuolisuudesta. Professorin arvonimen hän sai vuonna 2000.

Teivas Oksala ei ollut vain tutkimuksiinsa uppoutunut tiedemies, vaan myös aktiivinen vaikuttaja, joka osasi erinomaisena luennoitsijana ja pedagogina tuoda antiikin kulttuuria sekä myöhempää eurooppalaista ja suomalaista humanismia lähemmäksi suurta yleisöä. Tästä on osoituksena hänen laaja käännöstoimintansa, joka ulottuu Vergiliuksesta ja Horatiuksesta Goetheen ja Runebergiin sekä Liviuksen teksteistä Petrarcan tuotantoon. Hänen henkisestä laaja-alaisuudestaan ovat osoituksena arkkitehtuuria käsittelevät esseet. Tämän eurooppalaisen kulttuurielämän keskeisiä vaikuttajia olivat Aallon arkkitehtuuri, Schubertin Liedit, Dante ja Thomas Mann.

Ihmisenä Teivas oli joviaali ja huumorintajuinen. Hän osasi tarkastella ilmiöitä ja asioita monitasoisesti ja myös elegantin kärjekkäässä muodossa. Hän piti  tärkeänä kosketusta niin Roomaan kuin Jyväskylään, ja hän nautti kesistä  Korpilahden Putkilahdella sijaitsevalla huvilallaan, josta muodostui eräänlainen yksityinen kulttuurikeskus.

Tarmo KunnasT
Tuomo Pekkanen
Reijo Pitkäranta

Kirjoittajat ovat Teivas Oksalan työtovereita.


        
Jaa |