Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Muistokirjoitukset Ylikirjastonhoitaja Eeva-Maija Tammekann 9.5.1930–12.10.2016.

Ylikirjastonhoitaja Eeva-Maija Tammekann 9.5.1930–12.10.2016.

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos maanantai 14. marraskuuta 2016, 15.09
Eeva-Maija Tammekann syntyi Tartossa virolais-suomalaiseen perheeseen. Hän valmistui Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi 1956, ja filosofian lisensiaatiksi 1961. Samanaikaisesti hän suoritti kirjastoalan opinnot ja opiskeli myös ulkomailla.

Eeva-Maija Tammekann
Eeva-Maija Tammekann

Eeva-Maija Tammekann nimitettiin Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun kirjaston nuoremman alikirjastonhoitajan virkaan vuonna 1958. Hän ryhtyi määrätietoisesti kehittämään kirjastoa moderniksi palveluorganisaatioksi, ja tämän mukaisesti tutkimuskirjallisuushankinnat kohdennettiin entistä tietoisemmin kehysorganisaation tarpeisiin, uudistettiin asiakaspalvelua ja asiakasviestintää sekä käynnistettiin vähitellen kirjastonkäytön opetustyö ja tietopalvelut. Tammekann toimi kirjaston johdossa vuodesta 1962 lähtien. Jyväskylän yliopiston ylikirjastonhoitajaksi hänet nimitettiin vuonna 1970, ja hän toimi tässä tehtävässä vuoteen 1980, jolloin hän siirtyi Eduskunnan kirjaston ylikirjastonhoitajaksi.

Tammekann toi jatkuvasti uusia näkemyksiä kirjaston kehittämiseen ja toimintamalleihin lukuisilta opintomatkoiltaan sekä aktiivisella toiminnallaan kirjastoalan pohjoismaisissa ja kansainvälisissä järjestöissä. Hän huolehti alan akateemisesta koulutuksesta Tampereen yliopiston kirjastotieteen ja informatiikan ensimmäisenä professorina lukuvuonna 1971–1972.

Tammekann osallistui tietohuollon organisointiin lukuisissa komiteoissa 1960–1970-luvuilla. Näin maahamme kehitettiin keskuskirjastojärjestelmä, jossa tieteenalojen tietohuoltovastuu jaettiin tieteellisten kirjastojen kesken.  Jyväskylän yliopiston kirjasto nimettiin kasvatustieteiden, psykologian ja liikuntatieteiden keskuskirjastoksi. Tammekannin moderneja näkemyksiä tutkimuksen tietohuollosta ryhdyttiin toteuttamaan myös omassa yliopistossamme.

Eeva-Maija Tammekannin Jyväskylän-kaudesta muistetaan myös vuonna 1974 valmistunut uusi kirjastorakennus, jonka suunnittelussa hän teki tiivistä yhteistyötä arkkitehtien, rakentajien ja rahoittajien kanssa. Hän haki ideoita ennen muuta rakennuksen asiakaslähtöiseen toiminnallisuuteen. Moderneja ja tähän päivään kestäneitä ratkaisuja olivat 24/7-periaatteella käytettävissä oleva tutkijahuonesiipi, opiskelijoiden ryhmätyötilat, avarat lukusalit sekä kahvio. Kävijöiden mieliin jää raikas värimaailma. Kirjastorakennuksen alkuaikojen kohokohta oli kuningatar Elisabetin vierailu vuonna 1976, jonka Tammekann sai emännöidäkseen.

Tammekann oli poikkeuksellisen näkemyksellinen kirjastoalan suurten linjojen uudistaja kansainvälisesti, kansallisesti ja paikallisesti. Jyväskylän yliopisto huomioi hänen panoksensa opetuksen ja tutkimuksen edistämiseen vuonna 1990, kun hänet vihittiin humanistisen tiedekunnan kunniatohtoriksi. Eduskunta palkitsi hänen ansionsa professorin arvonimellä.

Jyväskylän-kaudellaan Tammekann oli näkyvä persoona myös kaupunkilaisena. Hän osallistui aktiivisesti kulttuuritapahtumiin ja toimi kymmenisen vuotta Jyväskylän kaupungin kirjastolautakunnassa. Helsinkiin siirryttyäänkin hän jakoi mielellään värikkäitä ja myös dramaattisia muistoja lapsuudestaan, nuoruudestaan ja työurastaan. Tätä kulttuuriperintöä on tallennettu Jyväskylän yliopiston kirjastoon ja tiedemuseoon.

Mirja Laitinen, Jyväskylän yliopiston kirjasto

Jaa |