Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Terveisiä maailmalta Asiantuntijaharjoittelua Oxfordissa

Asiantuntijaharjoittelua Oxfordissa

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos tiistai 01. marraskuuta 2016, 10.52
Terveystieteiden opiskelija Kaisa Jokinen suorittaa maisteriopintojen harjoittelujaksoa Oxfordin yliopistossa. Hän on mukana ryhmässä, joka tutkii kämmenkalvon kuroumaa eli Dupuytrenin kontraktuuran hoitomahdollisuuksia.

Käden sairauksien tutkimusta ison maailman malliin

Kaisa_StMaryChurch.jpg
Kaisa Jokinen ihailee Oxfordin näköaloja University Church of St Mary the Virginin 1200-luvulla rakennetusta kellotornista.

Lähdin heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Iso-Britanniaan, Oxfordiin suorittamaan maisteriopintoihini liittyvää asiantuntijaharjoittelua. Olen pohjakoulutukseltani toimintaterapeutti (AMK) ja teen kolmatta vuotta maisteriopintoja terveystieteiden laitoksella, pääaineenani fysioterapia.

Toimintaterapeutin työssäni olen erikoistunut hoitamaan käsivammoja. Jo opintojeni alussa päätin, että haluan tehdä tutkimusharjoitteluni ulkomailla ja nähdä ison maailman meininkiä käden sairauksiin liittyvästä tutkimuksesta. Muutama sähköposti tuli lähetettyä paikkaa etsiessä, ja viime loppiaisena sain vastauksen tutkija Catherine Ballilta Oxfordin yliopiston Kennedy Institute of Rheumatology -tutkimusyksiköstä. Ja täällä sitä ollaan, pian kolme kuukautta takana ja viela puolitoista edessä. Harjoitteluni mahdollistui Jyväskylän yliopiston kautta saatavan Erasmus+-apurahan voimin. Sen järjestelyyn sain verratonta apua työelämäpalveluiden Annamari Rovamolta.

Oxfordissa osallistun RIDD (ridd.octru.ox.ac.uk) nimiseen RCT-tutkimukseen. Sen ohessa on käynnissä pari muutakin projektia, joita viedään porukalla eteenpäin. RIDD on kaksiosainen tutkimus, jossa tutkitaan tuumorinekroosifaktori alphan, ehkä paremmin tunnettu reumalääke Humirana, vaikutusta Dupuytrenin kontraktuuran pysäyttämiseen taudin varhaisvaiheessa. Dupuytrenin kontraktuura on kämmenen kalvorakennetta ”arpeuttava”, yleensä geneettinen sairaus, joka aiheuttaa sormien jäykistymisen koukkuasentoon. Tauti on varsin yleinen Suomessakin, se on nimittäin hyvin skandinaavinen ja pohjoiseurooppalainen tauti, viikinkien perintöä.

Ensimmäinen osa tutkimuksesta on kohdistettu pitkälle edenneisiin jäykistymiin ja se toteutetaan osittain Skotlannissa, Edinburghissa. Skotlannissa Dupuytren on huomattavasti yleisempää kuin muualla Brittein saarella, joten rekrytointi tutkimukseen on nopeampaa.

Tutkimusryhma.jpg
Kaisa Jokinen (vas.) tutkimusryhmän ydinjoukon kanssa Kennedy Instituten edessä.
Ensimmäisessä osassa kohteena ovat potilaat, joille on suunniteltu leikkaus. Tapaamme potilaat kaksi viikkoa ennen leikkausta alkumittauksia ja verinäytteiden ottoa varten ja samassa yhteydessä kämmenkalvon kyhmyyn ruiskutetaan lääkettä tai plaseboa. Leikkauspäivänä tehdyt mittaukset toistetaan ja leikkauksessa poistettu Dupuytren-juoste kyhmyineen tuodaan takaisin Oxfordiin analysoitavaksi laboratoriossa. Ensimmäisen osan tarkoitus on selvittää miten lääke vaikuttaa juuri Dupuytren-kudokseen.

Toista tutkimuksen osaa olemme vasta aloittelemassa. Kakkososassa tutkitaan lääkkeen vaikutusta taudin varhaisvaiheessa ja seuranta-aika on pidempi. RIDDin lisäksi pyöritämme Dupuytrenin itsediagnosointilomakkeen validointitutkimusta ja jäätyneeseen olkapäähän liittyvää tutkimusta, joka on tosin vasta valmisteluvaiheessa. Oman ammattipohjani kannalta mielenkiintoisinta on erilaisten mittareiden käyttö tutkimuksessa, potilaiden kokemukset ja teoriatiedon hyödyntäminen tutkimuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Mittava akateeminen perinne elää yhä

OrielCollege_DiningHallnetti.jpg
Vuonna 1326 perustetun Oriel Collegen ruokasali.
Oxfordin yliopisto on vanhin englanninkielisen maailman yliopistoista ja sen rakenne on erittäin monimutkainen. Yliopisto koostuu 35 collegesta ja neljästä tiedejaoksesta, joiden alla toimii valtava määrä tiedeyksiköitä ja yliopiston sairaalat, joita Kennedy Instituutin välittömässä läheisyydessä on neljä.

Kennedy Institute of Rheumatology on osa ortopedian, reumatologian ja tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien yksikköä, joka on taas osa lääketieteen jaosta. Kennedy Institute muutti Oxfordiin Lontoosta vuonna 2011, siihen asti se toimi osana Imperial Collegea. Opiskelijoita koko Oxfordin yliopistossa on jatko-opiskelijat mukaan lukien yli 22 000, 140 eri maasta. Henkilökuntaa yli 13 000.

Tutkimusyhteisönä Oxford on omaa luokkaansa, koko kaupunki elää ja hengittää yliopistosta. Vanhana yliopistona se tietenkin pursuaa perinteitä, collegeiden opiskelijoilla on esimerkiksi päivittäin käytössä mustat kaavut ja lukukausijärjestelmäkin on omanlaisensa. Lukuvuosi koostuu kolmesta lukukaudesta: Michaelmas (9.10.-3.12.), Hilary (15.1.-11.3.) ja Trinity (23.4.-17.6). Lukukausien väliajat vaikuttavat aika pitkiltä näin tottumattoman silmään, mutta täällä kovasti vannotaan, että nekin ajat käytetään opiskeluun. Enkä toisaalta epäile sitä, sillä Oxfordin kaltaisessa paikassa menestyspaineet ovat päätä huimaavat.

Oxford ei ole kaupunkina iso, mutta se on huikean kaunis vanhoine collegerakennuksineen ja kappeleineen. Bussimatka Lontoosta kestää ruuhkista riippuen noin puolitoista, vuoroja on noin 15 minuutin välein, eikä lippu ole pahan hintainen. Helpot yhteydet Lontoosta ovat nostaneet asuntojen hintaa. Edulliset asunnot ovat kiven alla. Onneksi varasin omani ajoissa ja ensimmäinen lukukausi, Michaelmas, ei ollut vielä käynnistynyt, kun saavuin.

Radcliffe_Cameranetti.jpg
Oxfordin maamerkki Radcliffe Camera (rakennettu 1737–1749) on yksi Bodleian Libraryn lukusaleista, jossa on myös historatieteiden käsikirjasto.
Suosittelen pistäytymään kaupungissa, jos olette joskus näillä kulmilla. Varsinkin kesällä ja alkusyksystä Oxford ja koko Oxfordshiren maakunta on kauneimmillaan. Täältä löytyy nähtävää päivän tai parin reissulle, erityisesti jos on kiinnostunut historiallisista nähtävyyksistä. Lähistöllä on myös yksi Iso-Britannian komeimmista palatseista, Blenheim Palace, joka on Marlboroughn herttuan koti ja Winston Churchillin syntymäpaikka.

Yliopistonsa lisäksi Oxford on tunnettu kirjallisuudesta, joka tosin liittyy aika vahvasti yliopistomaailmaan. Fantasiamaailman konkarit J.R.R. Tolkien (Taru sormusten herrasta) ja C.S. Lewis (Narnia) asuivat ja kirjoittivat täällä, samoin Lewis Carroll (Liisa Ihmemaassa), Philip Pullman (Universumien tomu) ja Kenneth Grahame (Kaislikossa suhisee). Narniaa on käytetty insipiraationa esimerkiksi rakennusten koristeluun, leijona Aslan on suosittu aihe.

Täällä voi pistäytyä syömässä ja juomassa Tolkienin ja Lewisin Inklings-kerhon  Eagle and Child -kantapubissa. Huhu kertoo, että toimiessaan kirjallisuuden professorina Merton Collegessa Tolkien piti myös osan luennoistaan samaisessa pubissa. Oxfordia on käytetty myös elokuvarekvisiittana esim. Harry Potter elokuvissa, tunnetuin kohde taitaa olla Christ Church Collegen Dining Hall.

Teksti ja kuvat: Kaisa Jokinen

Jaa |