Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Terveisiä maailmalta Tehokkuutta tokiolaisittain – opiskelua kellon ympäri ja ylikin

Tehokkuutta tokiolaisittain – opiskelua kellon ympäri ja ylikin

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos perjantai 07. elokuuta 2015, 13.07
Terveystieteen opiskelija Aki Rintala vietti kevätlukukauden vaihdossa Japanissa. Vierailu auttoi tutustumaan uuteen kulttuuriin ja antoi arvokasta kokemusta opiskeluun ja kielitaitoon.

Aki Rintala ja koto-soitin
Japanilainen perinnesoitin ”koto” kokeilussa.
Jyväskylän yliopisto ja Tokyon Metropolitan University (TMU) mahdollistivat yhden huikeimmista kokemuksistani elämässäni, kun pääsin ulkomaanvaihtoon Tokioon yhdeksi lukukaudeksi keväällä 2015. Asuminen viisi kuukautta yhdessä maailman suurimmista kaupungeista oli yhtäkkiä totta.

Vaihto-opinnot käsittivät räätälöidyn opintokokonaisuuden, jossa oli mahdollista valita Japanin kielen kursseja ja hyvin laaja valikoima eritasoisia kursseja useilta tieteenaloilta. Valitettavasti terveystieteen opintoja ei kevään opinto-oppaassa tarjottu, mutta TMU:n kansainvälisten palvelujen toimisto järjesti erikseen tutustumiskäyntejä terveystieteen laitokselle, mikä hienona eleenä kertoo japanilaisten hyvästä vieraanvaraisuudesta. Tutustumiskäynnit antoivat mahdollisuuden tutustua japanilaisiin fysioterapiaopiskelijoihin sekä terveystieteen opettajiin. Varsinkin terveystieteen opettajankoulutus tuntui kiinnostavan henkilökuntaa, koska sellaista ohjelmaa ei heillä ollut opiskelijoille tarjota.

Aki Rintala, Japanin vierailu.
Tutustumisvierailu TMU:n terveystieteen laitoksella yhdessä Karoliinisen instituutin fysioterapia- ja toimintaterapiaopiskelijoiden kanssa.

Opetuskokemus karttui myös

Kursseista osa oli lähellä omaa pääainettani, terveystieteen opettajankoulutusta, ja fysioterapiaa, joista voisin mainita erikseen neurobiologian ja genetiikan. Vaihdossa pääsin myös harjaannuttamaan tulevaa opettajuuttani pitämällä lyhyen oppitunnin japanilaisille opiskelijoille pro gradu -tutkielmastani, jonka otsikko on Elämänlaadun muutokset multippeliskleroosia (MS) sairastavilla henkilöillä kymmenen vuoden seurannassa.

Japanissa niin työssäkäyvät kuin opiskelijatkin ahertavat pitkiä päiviä. Opiskelu venyi aamusta iltaan ja esimerkiksi englantia opeteltiin vielä ”iltakouluissa” tai viikonloppuisin. Japanilaisille tehokkuus tuntui olevan hieman erilainen käsite kuin meille suomalaisille. Opiskelu saattoi kestää kellon ympäri, mutta sen sisältö saattoi olla hidastempoista tai hajanaisesti toteutettua, ja se saattoi jopa pitää sisällään ihan konkreettisia nukahtamishetkiä!

Lyhyen vaihdon aikana ehdin tutustua useisiin japanilaisiin. Huomasin, että toimintatavat olivat erilaisia myös japanilaisten kesken. Itse sopeuduin hyvin paikalliseen rytmiin. Viikossa kaksi arkipäivää kului yliopistolla aamukahdeksasta aina iltakahdeksaan saakka matkoineen päivineen, enkä ollut siitä hämilläni. Suomessa kokisin asian varmasti hieman eri tavalla.

Välimatkat vievät aikaa suurkaupungissa

Vesiputous Japani/ Aki Rintala
Vaihto-opiskelijat tekivät kajakkireissun Okinawan prefektuurin eteläosaan, Iriomote-saarelle.
Vaihdossa totuin siihen, että pitkät välimatkat kuuluivat tavalliseen arkeen. Lähijunien matkat venyivät helposti tunnin mittaiseksi suuressa kaupungissa. Tokyo Metropolitan Universityn ja suuren kaupungin laajuudesta kertoi myös se, että kampukset olivat hajautettu ympäri kaupunkia ja junamatka kaukaisimpien kampuksien välillä oli noin puolitoista tuntia. Toisaalta ei tarvinnut olla huolissaan juna-aikatauluista tai suuresta väenpaljoudesta – niin ihmiset kuin junatkin kulkivat tehokkaasti, vaikka väkeä oli tungokseen asti. Ei tarvinnut murehtia, että järjestelmä pettäisi.

Vaihdosta jäi käteen huikea määrä kokemuksia. Japania tuli nähtyä aina Hokkaidosta Okinawan eteläisimmille saarille asti. Väenpaljoudesta huolimatta Tokio on yksi maailman turvallisimmista kaupungeista elää ja asua. Japanilaiset arvostavat rauhallisuutta, siisteyttä ja ovat erittäin vieraanvaraisia ja ystävällisiä. Suomea ja suomalaisuutta arvostettiin korkealle. Se välittyi muun muassa innostuneista huutoeleistä (Sugoi!=mahtavaa, hienoa), kun kerroin tulevani Suomesta. Suomalaisia tuotteita arvostetaan, erityisesti Muumit ja Marimekko tunnetaan.

Opiskelu antoi minulle arvokasta kansainvälistä kokemusta. Se harjaannutti niin japanin kuin englanninkielenkin taitoja sekä kykyä tulla toimeen eri ihmisten ja kulttuurien kanssa. Vaihto myös opetti arvostamaan omia taustoja ja osaamista, joista Suomesta käsin ei aina ymmärretä miten paljon niitä voidaan arvostaa muualla.

Teksti ja kuvat: Aki Rintala

Jaa |