Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Terveisiä maailmalta Tutkimusvierailu Amsterdamissa – koko perheen akateeminen seikkailu

Tutkimusvierailu Amsterdamissa – koko perheen akateeminen seikkailu

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos perjantai 05. kesäkuuta 2015, 12.12
Outi Ilves teki väitösprojektiinsa liittyvän tutkimusvierailun Hollantiin. Hän haluaa rohkaista muitakin ruuhkavuosien vanhempai toteuttamaan haaveensa. Selkeän ennakkosuunnittelun avulla koko perhe pääsi matkaan.

Maaliskuussa 2015 kolmihenkinen perheemme istahti lentokoneeseen ja huokaisi helpotuksesta. Pääsimme viimein lähtemään kolmeksi kuukaudeksi Amsterdamiin. Maanmittauslaitoksella kehittämispäällikkönä työskentelevä mieheni neuvotteli töistä lomaa matkamme ajaksi, vaihtoi lomarahat vapaiksi ja loppu hoitui ylityövapaina ja etätöinä, kiitos joustavan työnantajan. Näin oli 4-vuotiaan poikamme kotihoitokin ratkaistu reissun ajaksi.

Tieteellinen työhän on periaatteessa globaalia, samat “guidelinesit” pätevät joka maassa. Joitakin eroja työskentelytavoissa kuitenkin havaitsin, mutten pysty sanomaan ovatko ne enemmän maan kulttuuria vai spesifimpiä työpaikkakulttuuriin liittyviä asioita? Minulle jäi vaikutelma, että hollantilaiset työskentelevät työaikana todella ahkerasti (moni tekee osa-aikatyötä) ja suhtautuvat asioihin positiivisesti, avoimesti ja rakentavasti. Kollegiaalisuus on melkein käsin kosketeltavaa. Jaetussa työhuoneessa näppäimistön naputuksen katkaisee aina välillä spontaani kysymys “haluaisitko jotain juotavaa”? Työkavereiden huolenpito ja aito välittäminen tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen.

Laatikkopyörällä pääsee. Ilveksen perheen miesväki dyyneillä.
Laatikkopyörällä pääsee. Ilveksen perheen miesväki dyyneillä.
Ulkoilun ystävinä ostimme paikalliseen tyyliin “mummopyörät” (mitä halvempi sen parempi) ja ajelimme kaikki hyötymatkat niillä. Ilahduimme pyöräilyn helppoudesta ja pyörän päällä liikenteessä tuntui turvallisemmalta kuin jalkaisin. Tämä kulkutapa teki asumisesta ruuhkan keskellä mukavaa. Oli myös upeaa nähdä pyöräilijöiden kirjo jakkupukuisista aina laatikkopyöräilijöihin, mummoihin ja urheilijoihin. Voisimme koti-Suomessakin laskea hiukan rimaa, pieni hikiläntti kukkamekossa tai kauluspaidassa ei tapa, vaan vahvistaa.

Tutkimusvierailuni Amsterdamissa oli osa väitöskirjaprojektiani. Vierailun mahdollisti Jyväskylän yliopiston tiedeneuvoston myöntämä liikkuvuusraha, jolla minun matkakuluni ja asuminen hintavassa Amsterdamissa saatiin katettua. Budjetin tueksi tarvittiin toki myös “sopeutustoimia”, kuten esimerkiksi juoksevien kulujen lakkauttaminen matkan ajaksi. Näistä isoimpia säästöjä toi perheen kahden auton liikenteestä poisto ja lapsen päivähoitopaikan irtisanominen.

Huolellinen valmistelu kannatti, matka ei lopulta kaivanut kukkaroomme järin suurta reikää. Kotona odottavat hiljattain rakennetun omakotitalon pihanrakennustyöt ja autotallin viimeistely, joista varmasti selvitään – aikanaan. Nyt keskitymme palauttamaan normaalit arkirutiinit ja rauhoitumme odottamaan elokuussa syntyvää vauvaa! Levittelemme nurmikkomultaa siinä sivussa, jos siltä tuntuu.

Opin vierailun aikana valtavan paljon tieteellisestä työstä. Uskon, että vierailun anti ja hyöty näyttäytyvät tulevaisuudessa entistä kirkkaampina, sulateltuani kokemusta hetken. Toivon, että tämä kertomuksemme rohkaisee muitakin ruuhkavuosien ryöpytyksessä puurtavia vanhempia toteuttamaan unelmiaan. Maailma on meitä varten!

Teksti ja kuvat: Outi Ilves, tohtorikoulutettava (TtM, fysioterapeutti), terveystieteiden laitos

  • Outi Ilveksen vierailu oli osa hänen väitöskirjaprojektiaan. Sen kohteena olivat VU University Medical Center Amsterdam ja Reade, Department of Rehabilitation Research, Center of Rehabilitation and Rheumatology.
  • Vierailun mahdollisti Jyväskylän yliopiston tiedeneuvoston myöntämä liikkuvuusraha.
Jaa |