Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Terveisiä maailmalta Venetsia on lähempänä kuin luuletkaan!

Venetsia on lähempänä kuin luuletkaan!

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos torstai 09. helmikuuta 2017, 15.31
Saksan kielen ja kulttuurin opiskelija Malka Khaikovitch oli puoli vuotta vaihdossa Pietarin valtiollisessa yliopistossa. Siellä hän suoritti pääaineen kurssien lisäksi viestinnän ja elokuvataiteen opintoja. Vaikka vaihtoaikaan mahtui ongelmia, kokemus oli kaikkiaan hyvin myönteinen.

Kiitos FIRST -vaihto-ohjelman pääsin Pietarin valtiolliseen yliopistoon vaihtoon lukukaudeksi. Vaihdon jälkeen olen ihan fiiliksissä: kaunis ja romanttinen kaupunki imaisi sisäänsä ja toi unohtumattomia kokemuksia sekä uusia ystäviä.

Pietarissa riittää katseltavaa.

Muistan, miten tuleva vaihto pelotti minua. Pietarissa olen käynyt aiemminkin, mutta yliopisto-opiskelu ja pidempiaikainen asuminen Venäjällä olivat jotain aivan uutta ja ennalta-arvaamatonta.

Jo viikon asuminen murskasi suurimman osan ennakkoluuloista. Julkinen liikenne ei ole täynnä taskuvarkaita, kaupasta saa aitoa tummaa leipää, hyllyt eivät huuda tyhjyyttä sanktioiden takia, vaan löytyy Arlaa, Valiota ja Fazeria, hinnat ovat alhaisia eikä Putin todellakaan aio hyökätä Eurooppaan, saatikka Suomeen. Kerro venäläiselle Putinin hyökkäävän Suomeen, saat hyvän vitsiniekan maineen.

Onnistumisia ja ongelmia

Opintoni sekä tökkivät että toimivat hyvin. Opiskelin kahdessa tiedekunnassa yhtä aikaa. Toisessa asiat hoituivat moitteettomasti, mutta toisen ongelmien vuoksi teki jossain vaiheessa mieli hirttäytyä.

Olin kirjoilla yliopistossa ihan ajoissa, mutta kunnolla opiskelemaan pääsin vasta lokakuun puolivälissä. Yhtenä syynä on tosielämän Zootropolis, jossa kaikki toimii erittäin hitaasti ja tulee lukuisia virheitä ja erheitä. Toisena syynä olivat opettajien työmatkat (kyllä, lukuvuoden alussa), joista osa jatkuu peräti lokakuuhun. Kolmantena syynä oli epäselvä ja, tai, virheellinen lukujärjestys.

Interiöörit henkivät historiaa.

Luennot ovat vanhaa kunnon Neuvostoliiton muotoa: luennoitsija lukee paperista. Teksti voi pahimmassa tapauksessa olla suoraan Wikipediasta kopioitua. Opiskelija kirjoittaa kynä sauhuten kaiken ylös. Liitutauluja luokissa on, mutta niitä ei juuri käytetä. Muita apuvälineitä opettajalla ei olekaan.

Aluksi olin sokissa siitä, että joudun oikeasti kuuntelemaan ja sen pohjalta tekemään muistiinpanoja – meillä Jyväskylässähän Optima on opiskelijan paras kaveri, kaikki luennoilla näytetyt diat löytyvät netistä! Pietarissakin yritetään tuoda sellainen innovaatio jo kolmatta vuotta, mutta opettajat eivät aio hyväksyä sitä. Heidän mielestään opiskelija oppii paremmin, jos keskittyy luennolla kuuntelemaan ja kirjoittamaan. Tentitkin ovat neuvostoliittolaisia: kaikki suullisia.

Opiskelijoita on eri puolilta maailmaa. Yhdessä he muodostavat mukavan yhteisön.

Taidokkaat koristelut muistuttavat menneestä ajasta.

Pietari on historiallinen kaupunki, ja historiaa siellä kunnioitetaan. Museoita on paljon, ja niihin pääsee puoli-ilmaiseksi. Ihmiset ovat ystävällisiä ja hymyilevät helposti (siinä meni taas yksi ennakkoluulo). Todelliset pietarilaiset käyttäytyvät siivosti, käyttävät sanoja ”kiitos”, ”olkaa hyvät”, ”anteeksi”. He eivät kiroile, he pukeutuvat pukuihin, pitkiin villatakkeihin ja villahuiveihin. Lasit ovat in, vaikka et olisikaan likinäköinen. Tuollaiset ihmiset lukevat varmaan paljon ja käyvät museoissa.

Itse kaupunki kiehtoo ja häikäisee. Lukuiset kanavat, niillä kulkevat moottoriveneet ja niiden yli vievät koristeelliset sillat saavat hetkeksi unohtamaan olevansa naapurimaan kaupungissa. Pietari on myös kansainvälinen. Siellä pidetään turisteista ja heillä riittää katseltavaa.

Pietari vetää puoleensa kerta toisensa jälkeen. Huonoa ilmanlaatua ja likaa ei kannata pelätä, miljoonakaupungiksi se on vielä siisti. Kannustan kaikkia käymään siellä ainakin kerran elämässään. Pietari tarjoaa jokaiselle jotakin, eikä jätä ketään kylmäksi. Itse olisin mielelläni jäänyt sinne koko lukuvuodeksi, mutta vaihto Saksaan odottaa. Saksassa olen vaihdossa lukukauden ajan Greifswaldin yliopistossa. Kyseinen kaupunki kiehtoo minua samasta syytä kuin Pietarikin: se on historiaa henkivä merikaupunki.

Teksti ja kuvat: Malka Khaikovitch