Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Uutiset Ensi vuoden elokuussa taas promovoidaan

Ensi vuoden elokuussa taas promovoidaan

tekijä: Asta Ruodemäki Viimeisin muutos tiistai 14. heinäkuuta 2015, 11.12
Jyväskylän yliopiston yhdeksättä maisteri- ja tohtoripromootiota vietetään 12.-14.8.2016.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan edustajat ovat käyneet akateemisten perinteiden mukaisesti pyytämässä yliopiston rehtorilta lupaa maisteri- ja tohtoripromootion järjestämiseksi. Nyt jo yhdeksättä kertaa järjestettävän promootion ajankohdaksi on varmistunut  12.-14.8.2016. Yliopiston ensimmäinen promootio järjestettiin vuonna 1969. Sen jälkeen promootioita on ollut vuosina 1984, 1990, 1996, 2000, 2004, 2009 ja 2013.

Kesän 2015 aikana nimitettävä promootiotoimikunta valmistelee ja järjestää promootiota yhdessä ylioppilaskunnan maisteritoimikunnan ja tiedekuntien kanssa. Vuoden 2016 promootion promoottorina toimii tietotekniikan professori, informaatioteknologian tiedekunnan dekaani Pekka Neittaanmäki ja tapahtumakoordinaattorina tiedottaja Marja Keränen. Promootion gratista valitaan syksyllä 2015.

Promootio on yliopiston suurin akateeminen juhla, jossa vihitään eri tieteenalojen maistereita, tohtoreita ja kunniatohtoreita. Promootiossa maisterin ja tohtorin tutkinnon suorittaneet ylennetään akateemisessa arvojärjestyksessä (lat. promovere: siirtää eteenpäin, edistää, ylentää) ja he saavat juhlallisessa aktissa tästä merkiksi maisterinseppeleen ja -sormuksen tai tohtorinhatun ja -miekan. Suomalainen promootioperinne on elänyt yli 800 vuotta, ja se korostaa koulutuksen korkeaa arvostusta.

Tunnelmapaloja vuoden 2013 promootiosta:

Kuvassa Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan (JYY) edustajat pyytämässä rehtorilta lupaa promootion järjestämiseksi vuonna 2016. Henkilöt vasemmalta lukien: JYY:n tiedottaja Oskari Rantala, JYY:n  korkeakoulupoliittinen sihteeri Susanna Koistinen, yliopiston rehtori Matti Manninen, JYY:n hallituksen puheenjohtaja Susanna Vidgren ja JYY:n hallituksen jäsen Sanni Marjanen.

Teksti: Asta Ruodemäki

Kuva: Anna Rantanen