Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Uutiset Euroopan suurimmassa hackathonissa ratkottiin talkoovoimin yritysten ongelmia

Euroopan suurimmassa hackathonissa ratkottiin talkoovoimin yritysten ongelmia

tekijä: Katri Mustonen Viimeisin muutos keskiviikko 29. marraskuuta 2017, 11.58
Valot himmenivät ja tuhatpäinen joukko alkoi kuumeisesti kilpailla parhaista ratkaisuista yritysten asettamille haasteille. Yliopiston IT-tiedekunta oli suurtapahtumassa mukana sekä järjestävänä tahona että opiskelijatiimien voimin.

Junction-tunnelmia

Espoon Otaniemessä järjestettiin 24.-26.11. Junction 2017 -hackathon. Hackathonit ovat eräänlaisia ratkaisumaratoneja, joissa koodarit ja muut suunnittelijat ratkovat esimerkiksi yritysten asettamia teknologisia haasteita.

Intensiivistä viikonloppua vietettiin isoissa merkeissä 1500 osallistujan voimin. Junction-hackathon onkin lajissaan Euroopan suurin. Tapahtumaa elävöitti lisäksi vahva kansainvälinen vire, sillä osallistujia saapui paikalle peräti 80 eri maasta.

Yritysten tarjoamat haasteet oli jaettu teemoihin, jotka kattoivat monipuolisen kentän tekoälyn hyödyntämisestä viihdesovelluksiin asti. Osallistujatiimit saivat vapaasti päättää, minkä haasteen parissa halusivat viettää viikonlopun aherruksen.

Hyvinvointia terveysdatasta

Yliopiston IT-tiedekunta osallistui Sitran haasteeseen tarjoamalla dataa, jota haasteen kimpussa urakoineet hakkerit työstivät. Datan tuottamisessa olivat mukana tiedekunnan IoTLi- ja 5K-hankkeet, joissa on kehitetty esineiden internetiä sekä älykaupunkisovelluksia.

Sitran ”Handle with care” -haasteessa pyydettiin esittämään tai työstämään terveysdataa hyvinvointia lisäävällä tavalla. IT-tiedekunnan opettaja Eetu Luoma toimi Sitran haasteen mentorina sekä osana haasteen tuomaristoa.

Voiton vei Diabetes Profiling -ratkaisu, joka kehitti entistä tarkempia tapoja profiloida diabetesta sairastavia henkilöitä heistä kerätyn terveysdatan perusteella. Luoma kertoo, että voittavan ratkaisun vahvuutena oli etenkin sen käytännön potentiaali. Teknisen taitavuuden lisäksi hackathoneissa onkin oleellista osata perustella vakuuttavasti omasta sovelluksesta saatava aito hyöty.

Myös IT-tiedekunnan opiskelijat olivat tapahtumassa hyvin edustettuina. Jyväskyläläisopiskelijoita sisältyi arviolta puoleen tusinaan tiimiin. Näissä tiimeissä koodattiin sovelluksia esimerkiksi tehokkaampaa rahanhallintaa ja Spotify-musiikkipalvelun sosiaalista hyödyntämistä varten.

Hakkerit työssä

Hakkerille töitä

Tapahtumaan osallistuneet yritykset palkitsivat omien haasteidensa voittajat rahallisesti tai tuotepalkintoina. Lisäksi jaettiin 20 000 euron pääpalkinto koko tapahtuman voittaneelle ratkaisulle. Tänä vuonna jättipotin vei kotiin liikennemerkkien huollon automatisointia kehittänyt helsinkiläinen Glados-tiimi.

Luoman mukaan hackathonit tarjoavat osallistujille kuitenkin ennen kaikkea tärkeitä onnistumisen kokemuksia. Vaikka kilpailullisuus kuuluukin moniin hackathoneihin, on tapahtumilla suuri arvo myös poikkeuksellisen arvokkaina verkostoitumistilaisuuksina.

– Parhaassa tapauksessa hackathon voi johtaa työpaikkaan. Yritykset käyttävät hackathoneja uusien kykyjen etsimiseen, ja tällaiset hands-on -tilaisuudet kertovatkin paljon enemmän opiskelijoiden osaamisesta, kuin vaikkapa perinteiset uramessut, Luoma sanoo.

IT-tiedekunnan opiskelijoiden osaaminen pääsi yllättämään Junctionissa myös Luoman itse.

– Olin erittäin vakuuttunut siitä, mitä meidän opiskelijat saivat aikaan lyhyessä ajassa.

Teksti: Katri Mustonen
Kuvat: Helmi Korhonen