Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Uutiset IT-tiedekunta lahjoitti Keski-Suomen koululaisten innovointiin 5 000 euroa

IT-tiedekunta lahjoitti Keski-Suomen koululaisten innovointiin 5 000 euroa

tekijä: Kati Valpe Viimeisin muutos torstai 19. huhtikuuta 2018, 16.42
IT-tiedekunta lahjoitti professori Pekka Neittaanmäen aloitteesta 250 micro:bit -laitetta Keski-Suomen kouluille.
    microbit_laatikko.jpg
    IT-tiedekunta lahjoitti 250 micro:bit -laitetta Keski-Suomen kouluille.

- Tiedekunnan lahjoituksen innoittamana toivon, että koulut ja vanhemmat hankkisivat 20 euron hintaiset micro:bitit mahdollisimman monelle koululaiselle. Laitteiden avulla koululaiset saataisiin innostumaan ohjelmoinnista ja erilaisista käytännönläheisistä sovellutuksista mm. robottiohjelmoinnista, toivoo professori Pekka Neittaanmäki.

Keski-Suomen tutoropettajaverkostolle micro:bit -koulutuksia

microbit_tutkitaan_ryhma.jpg
      Micro:bit -koulutus yhteistyössä Innokas-verkoston ja IT-tiedekunnan kanssa.
      Keski-Suomessa on järjestetty jo muutama micro:bit -koulutus yhteistyössä Innokas-verkoston ja IT-tiedekunnan kanssa. Laitteen käyttö saa nyt lisäpotkua alueella, kun IT-tiedekunta lahjoitti 250 micro:bittiä maakunnan kouluille. Laitteet jaettiin Keski-Suomen tutoropettajaverkoston aluekoordinaattoreiden kautta, jotka koordinoivat laitteiden käyttöä kukin omalla alueellaan. Lahjoitus paljastettiin verkoston micro:bit -koulutuksen yhteydessä keskiviikkona 18.4.2018 Agorassa.

microbit_lahjoitus.jpg
      Lahjoituksen luovutti IT-tiedekunnasta Leena Hiltunen ja vastaanotti Keski-Suomen tutoropettajaverkoston koordinaattori Riina Sutinen.
      Lahjoituksen vastaanotti Keski-Suomen tutoropettajaverkoston koordinaattori Riina Sutinen Jyväskylän kaupungilta. Lahjoituksen luovutti Leena Hiltunen IT-tiedekunnasta. Hiltunen toimii myös Keski-Suomen tutoropettajaverkoston koordinaatioryhmän asiantuntijajäsenenä.

Micro:bit on ohjelmoitava minitietokone, joka sopii erinomaisesti uuteen opetussuunnitelmaan

Micro:bit on tulitikkuaskin kokonainen ohjelmoitava minitietokone, jonka käytössä lähinnä vain oma mielikuvitus on rajana. Laitetta voi hyödyntää uuden opetussuunnitelman mukaisessa ilmiöpohjaisessa opetuksessa ja monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa eri oppiaineita yhdistäen, luovasti ja käytännönläheisesti.

microbit_ohjelmointi.jpg
      Micro:bit on ohjelmoitava minitietokone, jolla eri koulujen oppilaat ovat tehneet mm. rairuohon kastelujärjestelmän, liiketunnistimia, älyvaatteita sekä monenlaisia älyleluja.
      Eri koulujen oppilaat ovat tehneet micro:bittiä hyödyntäen mm. rairuohon kastelujärjestelmän, liiketunnistimia, älyvaatteita sekä monenlaisia älyleluja. Laitteessa itsessään on led-näyttö, ohjelmoitavat painikkeet sekä erilaisia sensoreita, kuten kompassi, kiihtyvyyssensori sekä lämpötilasensori. Lisäksi laitteen voi yhdistää eri materiaaleihin ja laitteen pinnien kautta erilaisiin lisälaitteisiin, kuten led-valo, moottorit tai kaiutin. Laitetta voi ohjata myös Bluetoothin kautta.

Micro:bit on Britannian yleisradioyhtiö BBC:n yhteistyössä eri laite- ja ohjelmistovalmistajien kanssa kehittämä koodausalusta, jota on käytössä jo yli miljoona kappaletta eri puolilla maailmaa; Englannin lisäksi mm. Suomessa, Singaporessa, Sri Lankassa ja Yhdysvalloissa. Britanniassa BBC on jakanut vuodesta 2015 alkaen laitetta omaksi kaikille 11-13 –vuotiaille koululaisille. Suomeen laite rantautui noin vuosi sitten Innokas-verkoston Make it now! -pilotin myötä.

Teksti: Leena Hiltunen ja Kati Valpe

Kuvat: Jasmin Suikki