Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Uutiset Kakkua, kahvia ja kyberturvallisuutta

Kakkua, kahvia ja kyberturvallisuutta

tekijä: Sinikka Kauhanen Viimeisin muutos maanantai 30. lokakuuta 2017, 09.38
Informaatiotiedekunnan lehtori Panu Moilasen ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) koulutussuunnittelija Irina Olkkosen kirjoittama Kyberin taskutieto – keskeisin kybermaailmasta jokaiselle -opas sai Tiedonvalo-tunnustuksen lokakuun 25. päivänä.

Tiedonvalo-tunnustuksia jaetaan erilaisille tiedeviestinnän keinoille. Aiemmin tunnustuksia on myönnetty muun muassa tiedeviestinnästä Twitterissä, yläkoululaisille suunnatusta Tiedeleiristä ja Kalevalan Ainon popularisoinnista.

Kyberopastusta sopivassa mitassa

Panu Moilanen ja Irina Olkkonen ovat vararehtori Kaisa Miettisen mukaan onnistuneet tekemään Kyberin taskutiedon muotoon, jossa tieto kybermaailmasta tavoittaa asiantuntijoiden lisäksi myös tavallisen kansalaisen.

DSC_7342.JPG
MPK:n Irina Olkkonen ja IT-tiedekunnan Panu Moilanen saivat Tiedonvalo-diplomien lisäksi tuikut.

– Taskuopas on onnistuttu kirjoittamaan sen mittaiseksi, että sen jaksaa jokainen lukea. Tällä saavutetaan laajempaa näkyvyyttä kyberturvallisuudelle, Miettinen sanoo.

Tiedeviestinnän lisäksi Kyberin taskutieto on myös näyte onnistuneesta yhteistyöstä. Jyväskylän yliopistossa opasta jaettiin kaikille syksyllä 2017 aloittaneille, lähes 3000 uudelle opiskelijalle. MPK:n puolella se on toiminut koulutusmateriaalina kyberturvallisuudessa. Opasta jaetaan myös Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kokonaisturvallisuustapahtumissa.

Idea Kyberin taskutiedosta syntyi Olkkosen ja Moilasen huolesta.

– Moni ei tule ajatelleeksi, kuinka oma tietokone on osa isompaa järjestelmää ja tätä kautta uhka laajemmalle yhteisölle. Tältä pohjalta lähdimme kehittämään yksinkertaista tapaa kertoa kyberturvallisuudesta. Tavoitteena on ulottaa tietoutta mahdollisimman monelle suomalaiselle, tekijät kertovat.

Taskutieto lähtee maailmalle

Suomalaisten lisäksi Kyberin taskutieto kiinnostaa myös ulkomailla. Käännökset viroksi on aloitettu ja yhteistyötä ruotsiksi suunnitellaan.

–MPK:lla on velvoite tuottaa materiaalia myös toisella kotimaisella kielellä ruotsiksi. Jo tuotetun materiaalin hyödyntäminen voidaan tietenkin ulottaa myös kotimaan ulkopuolelle. Teemme myös yhteistyötä Viron Kaitseliitin kanssa, Olkkonen selvittää.

Oppaasta on luotu myös valmista luentomateriaalia, jonka löytää Kyberin taskutieto – keskeisin kybermaailmasta jokaiselle -sivustolta.

Teksti ja kuvat: Sinikka Kauhanen