Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Uutiset Keijo Hämäläinen tuo verkostot ja koulutusosaamisen tuliaisinaan

Keijo Hämäläinen tuo verkostot ja koulutusosaamisen tuliaisinaan

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos lauantai 08. huhtikuuta 2017, 15.38
– Jyväskylä on mielestäni ihmisen kokoinen yliopisto, elokuussa yliopiston rehtorina aloittava Keijo Hämäläinen luonnehtii. – Tämä on dynaaminen ja ketterä toimija. Hämäläinen tulee Jyväskylään Helsingin yliopistosta, jossa hän on toiminut päätoimisena vararehtorina vuodesta 2013 lähtien.

Keijo Hämäläinen odottaa innostuneena elokuussa alkavaa rehtoripestiään.

– Fyysikkona ajattelen niin, että kun kriittinen massa ylittyy, niin sen jälkeen syntyy turhaa painoa, joka hidastaa menoa. Helsingin yliopisto on jo melko vaikeasti hallittava kokonaisuus, erityisesti muutoksessa, Hämäläinen arvioi. Hän on ennen hallintokauttaan hoitanut Helsingin yliopistossa fysiikan professuuria vuodesta 2002 lähtien.

Hämäläinen tuo tuliaisinaan vahvan kansainvälisten verkostojen kautta syntyneen tiede- ja korkeakoulumaailman tuntemuksen. – Toiminta eri verkostoissa antaa hyvän kuvan siitä, missä kansainvälisessä yliopistomaailmassa mennään ja mitkä kehityssuunnat ovat vahvoja. Tietysti henkilökontaktit ovat myös tärkeitä.

Monet kotimaiset jäsenyydet, esimerkiksi Tieteellisten seurain valtuuskunnan ja Julkaisufoorumin ohjausryhmän puheenjohtajuudet sekä Suomen Akatemian tutkimusinfrastuktuuritoimikunnan jäsenyys antavat näköalaa ja vertailupohjaa myös kansalliseen tiedekenttään.

Hämäläinen on ollut vararehtorina vahvasti mukana Helsingin yliopiston historian isoimmassa koulutuksen uudistuksessa. ”Iso pyörä” -kutsumanimen saaneen projektin aikana noin 200 pääainetta muotoutui 32 kandiohjelmaksi.

– Uudistuksessa joutui todella ruohonjuuritasolta lähtien pohtimaan, mikä on olennaista ja tärkeää pedagogiikassa ja mitä uutta esimerkiksi digitaalisuus siihen tuo, Hämäläinen kertoo. – Samalla uudistuksen suunnittelua varten käytiin läpi ja vertailtiin todella mittava joukko eri maiden yliopistojen koulutusmalleja.

– Jyväskylän yliopiston tutkimuksen huippuja tiedän arviointien kautta, mutta koko yliopiston mitassa en kaikkia tietenkään vielä tunne. Se on yksi alue, johon aion tultuani tutustua.

Kuin kotiin palaisi

– Tämä on kuin kotiin palaisi, olen oikeasti innostunut. Tuntuu kuin olisin käynyt 35 vuotta Helsingissä harjoittelemassa ja nyt palaisin kotiin, Keski-Suomesta lähtöisin oleva Hämäläinen hehkuttaa. – Ja ihmiset täällä ovat tosi mukavia.

Uusi työ on innostava asia ja on kivaa omaksua uutta. Toisaalta tietenkin on pientä haikeutta luopua entisestä työstä ja kaikesta, mihin sikäläisessä ympäristössä on tottunut.

Matkalaukkurehtoria Jyväskylän yliopisto ei saa. Kesällä on suunnitelmissa asunnon etsintä, muutto ja entisen asunnon myynti. Puoliso muuttaa mukana. Aikuiset lapset ovat jo lennelleet omille teilleen ja ehtineet tehdä Keijo Hämäläisestä isoisänkin.

Teksti Anitta Kananen, kuvat Petteri Kivimäki