Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Uutiset Korkeakoulutetut maahanmuuttajat kiinni opintoihin

Korkeakoulutetut maahanmuuttajat kiinni opintoihin

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos tiistai 08. toukokuuta 2018, 17.33
Iloista sorinaa suomeksi ja englanniksi. Innostuneita ja keskittyneitä ilmeitä videon työstämisen parissa. Seminaarinmäen kampuksella on meneillään maahanmuuttajien Integra-koulutus. Siinä yhdistetään alakohtaiset sisällöt ja kieliopinnot.

copy_of_Integraopiskelijat_004netti.jpg
Swetha Pallemalle (vas.), Hashimi Mohammed Bashir, Larisa Tsekhanovitch ja Yussuf Mohamed Sugow esittelevät suomenkielen hauskoja ja vaikeita sanoja.
Korkeakoulutetut maahanmuuttajat kiinni opintoihin

Integra eli ”Yliopisto-opinnot osaksi kotoutumisen polkuja” on kaksivuotinen hanke, jossa kehitetään yliopiston kieli- ja sisältöopintoja yhdistävä koulutusmalli korkeakoulutetuille ja korkeakoulukelpoisille maahanmuuttajille.

Ohjelma on suunnattu erityisesti sellaisille maahanmuuttajille, joiden tavoitteena on jatkaa keskeytyneitä opintojaan korkeakoulututkinnoksi tai täydentää jo opiskelemaansa tutkintoa suomalaisten pätevyysvaatimusten mukaiseksi. Hanketta koordinoi Jyväskylän yliopiston kielikeskus ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

– Kehittämässämme koulutusmallissa oman alan opiskelu otetaan heti alusta asti mukaan osaksi kielenoppimista, suunnittelija Marita Häkkinen kertoo. Ensimmäiseen koulutukseen on valikoinut taustaltaan hyvin monipuolinen osallistujajoukko. Heitä on kaikkiaan 21 ja he tulevat 13 eri maasta. – Puolet kurssilaista on asunut Suomessa jo pitempään ja toinen puoli on kotoutujia, Häkkinen jatkaa.

Ryhmätyöskentely uutta

Videoharjoitus ryhmätyönä on monille kurssilaisille aivan uudenlaista opiskelua. Kotkasta Jyväskylään muuttanut Hashimi Mohammed Bashir ei ole aiemmissa korkeakouluopinnoissaan törmännyt ryhmissä tehtäviin harjoituksiin.

Bashir on muuttanut Kotkasta Jyväskylään Integra-koulutuksen takia. Hän on kuitenkin päättänyt jäädä Keski-Suomeen myös jatkossa. Yksi syy päätökseen löytyy maisemasta. Kotka on täysin tasaista, mutta Jyväskylässä on sentään jokunen mäki. Ne muistuttavat etäisellä tavalla vuoria, joista Bashir pitää.

Hän on syntyjään afganistanilainen ja suorittanut ekonomin tutkinnon Intiassa ja työskennellyt siellä ministeriössä. Hän toivoo voivansa jatkaa taloushallinnon opintoja maisterin tutkintoon saakka. Koulutus tarjoaa hänelle mahdollisuuden opiskella kieliä ja lisää omaa alaansa. Hänen tavoitteenaan on Jyväskylän yliopiston maisteriohjelma.

Larisa Tsekhanovitch jakaa Bashirin kanssa saman uutuuden kokemuksen ryhmätöistä.
– Olen opiskellut Neuvostoliiton aikaisessa yliopistossa. Silloin ei tehtäviä ratkottu ryhmissä, Tsekhanovitch selittää.

Hän on valmistunut englannin kielen ja kirjallisuuden opettajaksi ja työskennellyt vuosia alalla. Samaa työtä hän toivoo voivansa jatkaa Suomessa, mutta haluaa kohentaa myös suomen taitoaan. Opetukseen hän on erittäin tyytyväinen, se on ollut hänen odotuksiaan parempaa.

Kampukselle kotoa käsin

Yussuf Mohamed Sugow asuu Kuokkalassa, jonne hän on muuttanut vuosi sitten perheensä luokse. Hän on suorittanut Keniassa sosiaalitieteissä alemman kandidaatin tutkinnon ja työskennellyt alalla noin yhdeksän vuotta. Hänen työkokemuksestaan suurin osa on kehitysyhteistyön tehtäviä kansainvälisissä järjestöissä. Hän haluaa jatkaa opintoja ylempään korkeakoulututkintoon ja vahvistaa tutkinnon yhteiskuntatieteellistä osuutta. Tavoitteena on työllistyä alalle uudessa kotimaassa.

– Keniassa yliopisto-opiskelu on kallista, Sugow kertoo. Toinen iso ero suomalaiseen systeemiin verrattuna on se, että opiskelijoiden on pakko asua kampuksella. Hän on tyytyväinen siihen, että Jyväskylässä pääsee helposti kotoa käsin päivittäin opintoihin.

Etelä-Intiasta lähtöisin oleva hammaslääkäri Swetha Pallemalle vakuuttaa kurssilla olevan hauskaa. Hän petraa kielitaitoaan, jotta saisi oikeuden työskennellä Suomessa omalla alallaan.

Jyväskylässä jo kohta kaksi vuotta asunut Pallemalle kertoo viihtyvänsä kaupungissa ja pitävänsä Suomen säästäkin. – Talvinen lumisade on niin kaunista, hän ihastelee.

Opiskelutahti on Integrassa on hänen mielestään sopivaa. Ainoa, mikä kaihertaa, ovat aikaiset aamut. – Täällä päivän työt ja opinnot aloitetaan aikaisemmin kuin Intiassa.

Laajaa yhteistyötä taustalla

Meneillään oleva Integra-koulutus päättyy joulukuussa. Silloin kurssilaisilla on 45 opintopistettä suoritettuna. Kokonaisuus koostuu akateemisista kieli-, työelämä- ja yhteiskuntaopinnoista sekä oman koulutusalan sisältöopinnoista, jotka on integroitu mukaan myös kieliopintoihin.

Jyväskylän yliopistossa hankkeeseen osallistuvat kielikeskuksen lisäksi avoin yliopisto, opettajankoulutus, kieli ja viestintätieteiden laitos sekä koulutuspalvelut. TE-toimisto on hankkeessa mukana kotoutumisopintojen ohjauksen ja suunnittelun tukena.

Teksti Anitta Kananen, kuvat Petteri Kivimäki