Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Uutiset Kouluvierailut murtavat myyttejä

Kouluvierailut murtavat myyttejä

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos perjantai 13. huhtikuuta 2018, 15.20
Useat lukiot ja yläkoulut ovat viimeisen puolentoista vuoden aikana saaneet vieraikseen 3–5 henkilön ryhmän Jyväskylän yliopistosta. Kyseessä on matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan uusi kokeilu, jossa tutustutetaan koululaiset luonnontieteiden ja matematiikan opiskeluun. Samalla kerrotaan tiedekunnan hakukohteista, monipuolisesta ja yhteisöllisestä opiskelusta sekä elämästä Jyväskylässä.

Kouluvierailut alkoivat Keski-Suomen ja sen lähialueiden kouluissa. Positiivisen palautteen ja uusien tilausten myötä on vierailtu kauempanakin, mm. Alavudella, Toholammilla, Mikkelissä, Siilinjärvellä ja Helsingissä. Asiantuntevan ja monipuolisen ohjelman vierailuille tarjoavat tutkija tai opettaja sekä joukko opiskelijoita. Opiskelijat ovatkin asiantuntijoita kertomaan yliopisto-opiskelun parhaista puolista.

Innostuksen siemeniä luonnontieteisiin

TittaKauppinennetti.jpg
Titta Kauppinen (vas.) Henna Joukainen ja Mirja Tevio Alavuden reissulla.

Kouluvierailut räätälöidään koulun aikataulun ja toiveiden mukaan. Pääpaino pidemmillä vierailuilla on luonnontieteellisissä kokeissa ja pienryhmätyöskentelyssä, jotka havainnollistavat opiskelualoja. Koululaiset ovat päässeet erottelemaan banaanin DNA:ta, ihmettelemään katapultin fysiikkaa, tutkimaan kaarevia pintoja sekä tutustumaan kokeelliseen keittiökemiaan. Samalla opettajatkin saavat uusia ideoita oppitunneille.

– Pyrimme viemään oppitunneille käytännönläheisiä työtapoja, joissa oppilaat pääsevät itse kokeilemaan ja havainnoimaan. Olemme pitäneet myös aamunavauksen, matematiikkaa käsittelevän oppitunnin sekä käyneet koulujen opoinfopäivillä ja jatko-opintomessuilla, kouluvierailuja suunnitteleva Kristiina Kemppainen kertoo.

Eväitä tulevaisuuteen

Yliopistossa opiskeleminen eroaa lukio-opiskelusta, ja tulevaa opiskelijaa voi jännittää uudelle paikkakunnalle siirtyminen. Kouluvierailut tarjoavat erinomaisen kanavan kysellä hetki sitten saman kokeneilta opiskelijoilta mm. asumisesta, hintatasosta, yliopisto-opiskelusta ja opiskelijaelämästä.

– Juuri opiskelijat ovat parhaita arjen tuntijoita. Heidän innostuksensa tarttuu ja on omiaan rohkaisemaan lukiolaisia hakeutumaan alalle ja mahdollisesti Jyväskylän yliopistoon, tilastotieteen lehtori Harri Högmander toteaa.

Käytännön tietoa opettajille

Tuomokkinen3netti.jpg
Katapultin fysiikka kiinnostaa.

Yliopisto-opiskelu on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Opettajat kuulevat vierailuilla ajankohtaista tietoa nykypäivän yliopisto-opiskelusta ja vertaavat kuulemaansa omiin opiskeluaikoihinsa. Lisäksi he saavat tuoretta tietoa mm. hakemisesta, tiedekunnan ulkopuolisista valinnaisista opinnoista ja tutkintojen rakenteista. Samalla luodaan yhteistyötä yliopiston ja oppilaitosten välille.

– Pidin siitä, että mukana oli yliopiston opettaja sekä opiskelijoita, jotka hyvin täydensivät toisiaan. Demot olivat mielenkiintoisia ja seurasin niitä itsekin, eräs opettaja kommentoi palautteessaan.

Matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan on mahdollista tutustua myös paikan päällä. Silloin  tutustutaan opiskelijalaboratorioihin, tutkimuslaitteisiin ja laitosten toimintaan ja tiloihin.

Tarkemmin osoitteessa: https://www.jyu.fi/science/fi/yhteistyo/oppilaitosyhteistyo. Vierailun voi tilata ottamalla yhteyttä sähköpostitse (study-sci(at)jyu.fi).

Teksti: Harri Högmander, Kristiina Kemppainen ja Elina Leskinen

Kuvat: Tuomo Äkkinen ja Titta Kauppinen