Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Uutiset Luovuutta, hyvää mieltä ja yhteisön voimaa

Luovuutta, hyvää mieltä ja yhteisön voimaa

tekijä: Sari Laapotti Viimeisin muutos tiistai 09. toukokuuta 2017, 15.13
Tiedeviestinnän kehittämisryhmä huomioi eri tavoin ansioituneita yliopiston julkisuuslähettiläitä Tiedonvalo-diplomilla. Tiistaina 2.5. diplomin vastaanotti kakkukahvien kera nykykulttuurin post-doc-tutkija Kristof Fenyvesi, joka on aktiivinen toimija poikkitieteisellä tutkimuskentällä.

copy_of_Fenyvesi_Miettinen.jpg
Kaisa Miettinen ojensi Tiedonvalo-palkinnon Kristof Fenyvesille.

– Olet tavoittanut uusia kohderyhmiä, vararehtori Kaisa Miettinen sanoi ojentaessaan tunnustuksen Fenyvesille.

Fenyvesin tutkimusintressinä on STEAM-pedagogiikka eli tieteen, teknologian, insinööritaidon, taiteen ja matematiikan yhdistäminen. Fenyvesi toimii myös varapuheenjohtajana Bridges-yhdistyksessä, joka nimensä mukaisesti "rakentaa siltoja" tieteen ja taiteen välille. Fenyvesi oli mukana järjestämässä elokuussa 2016 pidettyä monitieteistä kansainvälistä Bridges-konferenssia, joka sai Jyväskylän vuoden 2016 kongressipalkinnon.

– Taiteen ja tieteen yhdistäminen voi parantaa motivaatiota ja sitoutumista, jotka ovat juuri niitä asioita, joiden kanssa opetus nykyään kamppailee, Fenyvesi huomauttaa.

Matematiikka oli Fenyvesille vaikeaa erityisesti lukiossa, ja tämä antoi osaltaan kimmokkeen STEAM-pedagogiikan tutkimiseen.

– Työssäni olen kohdannut matemaatikkoja ja taiteilijoita ja kiinnostuin siitä perspektiivistä, joka heidän kauttaan avautui. Se sai minut myös toivomaan, että olisinpa tiennyt tämän kaiken aiemmin. Jos emme vie näitä asioita kouluihin opettajien ja vanhempien tietoon, hukkaamme valtavasti potentiaalia ja resursseja, Fenyvesi kiteyttää.

Fenyvesi.jpg
Fenyvesi iloitsi saamastaan tunnustuksesta. – Tämä oli hieno yllätys!

Fenyvesi johtaa Experience Workshop Math-Art Movement -järjestöä, joka järjestää STEAM-kokemustyöpajoja lapsille ja nuorille. Fenyvesin mukaan osallistujat ovat kokemustyöpajoissa innoissaan, koska ihmiset ovat luontaisesti kiinnostuneita nähdessään vaikkapa monimutkaisen ja visuaalisesti kiinnostavan kuvion.

– Työpajoissa hyödynnämme eräänlaista positiivista shokkia: ihmiset eivät yleensä odota vau-efektiä silloin, kun mainitaan matematiikka, Fenyvesi naurahtaa.

Oleellinen osa STEAM-työpajoja on ongelmanratkaisu, pelillistäminen ja leikki sekä käytännöllinen, kokemusperusteinen ja yhteisöllinen oppiminen. Työpajojen aikana osallistujat saavat sekä ymmärtämisen että osaamisen kokemuksia, ja he kykenevät myös opettamaan oppimansa asiat kavereilleen. – Se on oppimisen korkein taso, Fenyvesi sanoo.

Kokemustyöpajoja on järjestetty ympäri maailmaa, muun muassa Kazakstanissa, Japanissa, USA:ssa ja Israelissa. Seuraavaksi Fenyvesi matkustaa Belgradiin, jossa pidetään Itä-Euroopan suurin matematiikkafestivaali. Kesäkuussa suuntana on Etelä-Afrikka.

Teksti ja kuvat: Sari Laapotti

Tiedonvalo-palkinnot

11/2016           Kemian laitoksen Tiedeleiri (Anniina Koliseva, Lassi Pyykkö ja Jouni Välisaari)

12/2016           Akatemiatutkija Juha Hulmi