Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Uutiset Matti Jalasvuori tarinoi tieteestä

Matti Jalasvuori tarinoi tieteestä

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos perjantai 16. kesäkuuta 2017, 10.50
Yliopiston tiedeviestinnän taustaryhmä palkitsi bio- ja ympäristötieteiden laitoksen akatemiatutkija Matti Jalasvuoren Tiedonvalo-tunnustuksella tieteen yleistajuistamisesta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

Matti Jalasvuori on virustutkija ja tieteen popularisoija. Hän haluaa tuoda tieteen tavallisen kansan ulottuville. Tuloksena on syntynyt virusten maailman kautta maailmankaikkeuteen sukeltava Virus – elämän synnyttäjä, kuoleman kylväjä, ajatusten tartuttaja -kirja. Se jätti vielä nälkää ja bakteereihin sekä elämän kosmisiin mysteereihin liittyvä toinen kirja on jo tekeillä.

Jalasvuori on aina ollut kiinnostunut tieteestä. Halu ymmärtää asioita syvällisemmin on ollut hänelle luonteenomaista. Jalasvuori on erityisen kiinnostunut elämän synnystä ja olosuhteista, jotka vaikuttavat elämän kehittymiseen.

Tiukkaa tiedettä ja sen yleistajuistamista

Jalasvuoren tutkimusryhmä oli kahveilla mukana. Aapo Mikkola (vas.), Sari Mattila, Pilvi Ruotsalainen, Matti Jalasvuori, Katariina Koskinen
Jalasvuoren tutkimusryhmä oli kahveilla mukana. Aapo Mikkola (vas.), Sari Mattila, Pilvi Ruotsalainen, Matti Jalasvuori ja Katariina Koskinen.

Matti Jalasvuori päätti kirjoittaa tiedekirjan, koska suomalaista tiedekirjallisuutta on niin vähän. Hänen kirjansa eivät ole oppikirjoja, vaan niissä lähestytään tiedettä erilaisella lähestymistavalla ja tarjotaan kokonaiskuvaa tieteisistä lähtökohdista. Tarkat yksityiskohdat voi lukea muualta, esimerkiksi Wikipediasta.

Ensimmäisessä kirjassaan Jalasvuori pohtii keveästi ja huumorin keinoin virusten roolia elämän synnyssä, ihmisten kulttuurissa ja ylipäätään maailmankaikkeuden prosesseissa. Tuleva kirja on jatkoa ensimmäiselle teokselle. Se keskittyy bakteereihin, niiden merkitykseen elämässä ja vaikutuksiin ihmisessä. Siinä kerrotaan esimerkiksi, miten bakteerit vaikuttavat ihmisen mielenterveyteen.

– Haluan innostaa ihmisiä tieteeseen ja tieteen pariin. Kirjat koostuvat tarinoista, joissa kerrotaan elävästi, miten tiede ja yhteiskunta ovat monin tavoin kietoutuneet yhteen, Jalasvuori kuvailee.

Seuraava Esko Valtaoja?

Nuorta tiedekirjailijaa on veikattu jopa seuraavaksi Esko Valtaojaksi tai Kari Enqvistiksi. Molemmat ovat Suomen tunnetuimpia tieteen popularisoijia. Yksi Jalasvuoren lempitiedekirjailijoista onkin juuri Esko Valtaoja, joka tuo oman persoonansa teoksiinsa, jolloin tiede vaikuttaa humaanimmalta puuhastelulta. Jalasvuori pyrkii samaan omissa teoksissaan.

– Ensimmäisen kirjan myötä tiedekirjoittamisen taito harjaantui väkisinkin. Nyt kun ei tarvitse murehtia sitä, julkaiseeko kukaan koskaan tekstejäni, voin kirjoittaa vapaammin. Haasteeksi muodostuu, kykenenkö löytämään teemoja, jotka yltäisivät ensimmäisen kirjan tasolle, Jalasvuori miettii.

Kirjoittamista, kirjoja ja lukemista

Kirjoittaminen on harrastus, jota voi tehdä viinilasin kanssa kotisohvalla tai kahvikupin kanssa Tokiossa. – Se on tapa rentoutua ja selventää omia ajatuksiani. Luen paljon ja aina ajoittain inspiroidun lukemastani. Kirjoittamalla pyrin luovasti löytämään yhtäläisyyksiä eri asioiden välillä. Tärkeintä on kuitenkin se, että itse nautin siitä. Aina se ei huvita, ja siksi on hyvä, ettei minulla ole kustantajan kanssa sovittuja deadlineja, Jalasvuori kertoo.

Matin elämä on paljon muutakin kuin virusten tutkimista ja kirjoittamista. – Näin kesällä on mukava tuulettaa omia ajatuksiaan ajelemalla moottoripyörällä. Jos akateeminen urani päättyy, ostan viinitilan Espanjasta, Jalasvuori sanoo melkein tosissaan.

Tiedonvalo-kakkukahveilla palkitaan aktiivisia yliopiston toiminnan ja erityisesti tutkimuksen tunnettuutta lisänneitä henkilöitä ja ryhmiä. Palkinnot myöntää tiedeviestinnän taustaryhmä vararehtori Kaisa Miettisen johdolla.

Teksti ja kuvat Elina Leskinen

Aiemmat Tiedonvalo-palkinnot

11/2016 Kemian laitoksen Tiedeleiri (Anniina Koliseva, Lassi Pyykkö ja Jouni Välisaari)

12/2016 Akatemiatutkija Juha Hulmi