Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Uutiset Median ja viestinnän tutkijat etsivät toivoa

Median ja viestinnän tutkijat etsivät toivoa

tekijä: Sari Laapotti Viimeisin muutos maanantai 30. huhtikuuta 2018, 10.46
Median ja viestinnän tutkimuksen päivät järjestettiin 27.–28.4.2018 Jyväskylän yliopistossa teemalla ”Media ja toivo”. Päivät toivat Agoraan noin 120 osallistujaa. MEVI2018-päivät huipentuivat paneelin, jonka aiheena oli ”Toivo tuotetaan yhdessä”.

Paneelikeskustelu.jpg
Paneelissa olivat keskustelemassa Touko Aalto (vas.), Soheila Mikkonen, paneelin vetäjä, mediatutkija Mikko Hautakangas, Tanja Sihvonen ja Juha Hurme.
– Tasa-arvon asiat ovat raivokkaalla ja ihanalla tavalla edistyneet viimeisen viiden vuosikymmenen aikana. Me emme saa unohtaa sitä. Myös vaikenemalla laiminlyöminen on huonoa journalismia. Tasapainon hakeminen mahdollistaa sen, että me pystymme käsittelemään myös suunnattoman suuria ongelmia niin, että meillä on näköala tulevaisuuteen.

Näin summasi ajatuksiaan kirjailija Juha Hurme paneelin päätteeksi. Vilkkaassa ja hyväntuulisessa keskustelussa panelistit toivoivat medialta tukea yhteisöllisyydelle ja kohtaamisille. Toimittaja-käsikirjoittaja Soheila Mikkonen nosti esiin globaalin empatian merkityksen.

– Astronautit ovat jänniä tyyppejä. Viimeistään kun he tulevat takaisin Maahan, heistä tulee vahvoja ympäristön puolestapuhujia. Syy on siinä, että avaruudesta he näkevät, että ei ole rajoja, tämä on meidän yhteinen yksi koti, Mikkonen sanoi.

Paneelissa puhuttiin paljon myös ongelmallisista kohtaamisista, kuten verkon vihapuheesta. Digitaalista kulttuuria tutkinut professori Tanja Sihvonen muistutti, että sosiaalisessa mediassa on monia puolia, se ei ole vain hyvä tai paha.

Yleis.jpg
Myös yleisö osallistui keskusteluun.
– Some on tietysti konfliktiherkkää ja reaktiivista. Mutta toisaalta sosiaalisessa mediassa on se puoli myös, että se tuo näkyväksi erilaisia ääniä. Ihmiset, joilla ei ole aikaisemmin ollut mahdollista keskustella omilla ehdoillaan itselleen tärkeistä asioista, pystyvät nyt sen tekemään, Sihvonen sanoi.

Kansanedustaja Touko Aalto puolestaan korosti, että sosiaalisen median aikakaudellakin ihmiset arvostavat yhä kasvokkaista kohtaamista.

– Kukaan meistä tässä luentosalissa ei kuvittele, että tämä olisi koko maailma, me ymmärrämme, että tässä on vain pieni otos ihmisiä. Mutta kun me menemme sosiaaliseen mediaan, meistä tuntuu helposti, että siellä on koko maailma, vaikka todellisuudessa olemme siellä kuin tiiviissä muovipussissa. Sosiaalisen median algoritmit kaventavat meidän näköalaamme, Aalto painotti.

Päivät kiinnostivat laajaa tutkijajoukkoa

Mevi-päivien järjestäjänä toimi Media- ja viestintätieteellinen seura Mevi ry, jonka uudeksi puheenjohtajaksi valittiin maaliskuussa professori Mikko Villi kieli- ja viestintätieteiden laitokselta. Villi on tyytyväinen päivien antiin.

MikkoVilli.jpg
Mevi ry:n uusi puheenjohtaja Mikko Villi pitää tärkeänä, että media- ja viestintäalan toimijat ovat tietoisia yliopistolla tehtävästä tutkimuksesta. Mevi ry voikin yhdistää paitsi tutkijat, myös kaupalliset ja yhteiskunnalliset toimijat.
– Paneeli palautui hienosti kommunikaatioon ja siihen, että viestintä on yhteisöllisyyden tuottaja. Viestintä on vuorovaikutusta ja toisen kuulemista ja kohtaamista, ja tässä se toivo myös nähtiin. Tämä oli hyvä ydinajatus jokaiselle kotiin vietäväksi, Villi sanoo.

Villin mukaan konferenssin osallistujilta saatu palaute on ollut positiivista. Kiitos onnistuneista päivistä kuuluu koko ryhmälle, mutta erityisesti hän haluaa nostaa esiin opiskelija-avustajien roolin:

– Opiskelijat olivat aivan loistavia! He olivat selkeästi kiinnostuneita tutkimuksesta ja todella itseohjautuvia ja aktiivisia, Villi kiittelee.

Jyväskylä houkutteli paikalle laajan kattauksen viestinnän tutkijoita. Päivillä kokoontui kaikkiaan 13 työryhmää. Lisäksi järjestettiin paneelit pelitutkimuksesta, hankalien aiheiden tutkimisesta ja pohjoismaisesta yhteistyöstä. Kansainvälisinä pääpuhujina olivat Lucy Küng, joka puhui mediayritysten muutosprosesseista, sekä Anne Kaun, joka kertoi mediaa ja aktivismia käsittelevästä tutkimuksestaan.

Paneeli_kttely.jpg
Paneelissa oli rento ja hyväntuulinen tunnelma.

Teksti ja kuvat: Sari Laapotti