Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Uutiset Opettajat ja ohjaajat perustaitojen äärellä

Opettajat ja ohjaajat perustaitojen äärellä

tekijä: Sari Laapotti Viimeisin muutos perjantai 06. lokakuuta 2017, 09.03
Soveltavan kielentutkimuksen keskuksen koordinoima hanke Perustaidot haltuun: malli maahanmuuttajien opetus- ja ohjaushenkilöstön koulutukseen alkoi huhtikuussa 2017. Keskiviikkona 4. lokakuuta Jyväskylän yliopiston kampuksella järjestettiin hankkeen kick off -päivä, johon saapui yli viisikymmentä maahanmuuttaja-aikuisia opettavaa ja ohjaavaa henkilöä. Hakemuksia koulutukseen saapui kaikkiaan yli sata.

perustaidothaltuun_netti.jpg
Perustaidot haltuun -hankkeen kick off -päivään osallistui yli 50 opettajaa ja ohjaajaa.

Perustaidot haltuun -hankkeessa kehitetään maahanmuuttajien kanssa työskentelevien opettajien ja ohjaajien osaamista perustaitoihin painottuvassa toiminnassa. Koulutus toteutetaan pääasiassa verkossa Peda.net-ympäristössä. Hanke sai maaliskuussa kolmivuotisen Euroopan sosiaalirahaston rahoituksen, ja sen toteuttamiseen osallistuu kieli- ja viestintätieteiden laitoksen, opettajankoulutuslaitoksen sekä Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston kielenoppimisen- ja opettamisen asiantuntijoita.

Koulutusmallissa vahvistetaan maahanmuuttaja-aikuisten perustaitoja kuten opiskelu- ja numerotaitoja, tietotekniikkaa soveltavia ongelmanratkaisutaitoja sekä luku- ja kirjoitustaitoa. Maahanmuuttajat osallistuvat aktiivisesti erilaisten pedagogisten ratkaisujen luomiseen ja kokeilemiseen sekä antavat palautetta toiminnasta.

Tärkeä tavoite on maahanmuuttaja-aikuisten jatkokoulutukseen tai työhön pääsemisen edistäminen.

copy_of_tammelin_laine_vaarala_netti.jpg
Taina Tammelin-Laine (vas.) ja Heidi Vaarala ovat iloisia hanketta kohtaan osoitetusta kiinnostuksesta.

– Sekä vähän koulutetut että korkeasti koulutetut maahanmuuttajaryhmät ovat vaarassa syrjäytyä työelämästä ja laajemmin yhteiskunnasta, mikäli heidän koulutuspolkuaan ei tueta riittävästi, tutkimuskoordinaattori Taina Tammelin-Laine ja hankkeen johtaja, yliopistotutkija Heidi Vaarala huomauttavat.

Työelämätaitoja korostetaan yhä enemmän läpi koulutusasteiden, ja kielikoulutuksen ja alakohtaisten sisältöjen integroinnin tarve lisääntyykin voimakkaasti. Myös tässä maahanmuuttajia opettavat kaipaavat uutta osaamista.

Hankkeessa huomioidaan sekä suomea että ruotsia kohdekielenään oppivat maahanmuuttajat sekä heidän opettajansa ja ohjaajansa.

– Mukaan on otettu myös muiden aineiden kuin suomen tai ruotsin opettajia ja ohjaajia. Ryhmässä aloittaa esim. kuusi opinto-ohjaajaa ja 13 erityisopettajaa. Myös vapaaehtoistyöntekijöitä on mukana, Tammelin-Laine ja Vaarala kertovat.

Tähtäimessä valtakunnallinen koulutusmalli

Jyvskyl_pkaupunkiseutu_Turku_netti.jpg
Kick off -päivän päätteeksi jakauduttiin keskustelemaan pienryhmiin.
Perustaidot haltuun -hankkeen tavoitteena on kehittää ja pilotoida valtakunnallisesti hyödynnettävä koulutusmalli.

– Näin laajasti perustaitojen opettamisesta vastaavaa hanketta ei käsittääksemme ole tehty aiemmin. Yksittäisiä perustaitokoulutuksia on kyllä ollut, tälläkin hetkellä esimerkiksi Helsingin yliopistossa on käynnissä yksi. Juuri perustaitojen opettamisen laaja-alaisuus on meidän eromme muihin verrattuna. Myös ohjauskäynnit alueilla ovat erittäin tärkeitä ja niillä päästään käsiksi oppilaitoksen arkeen ja työyhteisön kannalta ajankohtaisiin kehittämiskohteisiin, Tammelin-Laine ja Vaarala sanovat.

Teksti ja kuvat: Sari Laapotti