Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Uutiset Projektikurssi lujittaa opiskelijoiden ja yritysten yhteistyötä

Projektikurssi lujittaa opiskelijoiden ja yritysten yhteistyötä

tekijä: Katri Lehtovaara Viimeisin muutos perjantai 25. elokuuta 2017, 13.19
Kymmenes Monitieteinen työelämäprojekti -kurssi on saatu jälleen päätökseen. Lopputuloksena on neljä eri tieteenalojen opiskelijoiden voimin toteutettua projektia, jotka on tehty oikeille yhteistyökumppaneille.

copy2_of_tiimivaahtokarkki1.jpg
Tiimi Vaahtokarkki ja FinMeasin toimitusjohtaja Sami Ylönen. Vasemmalta oikealle: Anni Silvonen, Ilkka Pietilä, Sami Ylönen, Samuli Kinnunen, Minna Salonen ja Arttu Huikuri.

Monitieteinen työelämäprojekti -kurssi on opiskelijalle hyvä mahdollisuus päästä kehittämään työelämätaitoja ja luomaan ja laajentamaan työelämä- ja opiskelijaverkostoja. Kurssi tuo monille myös teoreettisempien opintojen rinnalle kaivattua käytännönläheisyyttä.

Tänä kesänä monitieteiset projektiryhmät toteuttivat projektinsa FinMeasille, Jyväskylän kaupungille, Tavinsulalle ja Vinanssi Oy:lle.

Tiimi Telhin tavoitteena oli tutkia Jyväskylän kaupungin ja yritysten yhteistyötä erityisesti tapahtumien osalta. Tiimi toteutti haastattelututkimuksen keskustan kivijalkaliikkeissä ja ravintoloissa.

Tiimi Vamos! toteutti projektinsa matkailualan ohjelmapalveluyritys Tavinsulalle. Projektissa toteutettiin markkinointikampanja, joka muun muassa tehostaisi yrityksen uusasiakashankintaa.

Team Duplex toteutti projektin Vinanssi Oy:n opiskelijarekrytointiin liittyen. Projektin tavoitteena oli lisätä Vinanssi Oy:n tunnettavuutta opiskelijoiden keskuudessa, sekä parantaa Vinanssi Oy:n ja Jyväskylän yliopiston välistä yhteistyötä.

Tiimi Vaahtokarkki puolestaan toteutti projektinsa geoteknisiin mittauslaitteisiin ja -palveluihin erikoistuneelle FinMeasille. Projektin tavoitteena oli luoda innovaatioita yrityksen ydintoiminnan tukemiseen ja laajentamiseen.

FinMeas.jpg
Tiimi Vaahtokarkin yhtenä innovoinnin tuloksena syntyi ehdotus FinMeas Online –palvelun mittarivisualisointien muuttamisesta kolmiulotteisiksi. FinMeasin toimitusjohtaja Sami Ylönen testaa uutta sovellusta, opiskelija Ilkka Pietilä tekee muistiinpanoja.
Opiskelijat yritysten innovaation lähteinä

Kurssista on hyötyä paitsi opiskelijoille myös yhteistyöyrityksille. Yritykset saavat käyttöönsä ryhmän tuoreella tiedolla varustettuja tulevaisuuden ammattilaisia ratkomaan organisaation haasteita ja innovoimaan uutta.

Tiimi Vaahtokarkin yhteistyöyritys FinMeas lähti tavoittelemaan projektin kautta erityisesti lisäpotkua innovaatiotoimintaansa. Yritys toivoi kehittämisprojektin tuottavan ideoita uusille tuoteratkaisuille sekä olemassa olevien tuotteiden ja palveluiden uudistamiselle.

FinMeasin toimitusjohtaja Sami Ylösellä oli erityinen syy uskoa opiskelijatiimin kykyyn ja motivaatioon onnistua, sillä FinMeas sai alkunsa Teknillisen korkeakoulun tutkijavoimin

– Tiesimme projektiin lähtiessämme, että suoraan toimialaamme liittyvää osaamista opiskelijoilla tuskin tulee olemaan. Näimme tämän pelkästään positiivisena asiana, sillä innovaation synnyttäminen vaatii kykyä yhdistellä olemassa olevaa tietoa uudella tavalla. Alan ulkopuolelta tulevalla monitieteisellä opiskelijaporukalla on tähän hyvät edellytykset, Ylönen toteaa.

Vuorovaikutustaidot tärkeässä roolissa

Tiimi Vaahtokarkki työskenteli kesän ajan melko itsenäisesti. Projektin lopputulokset käytiin yhdessä läpi elokuun loppupuolella.

– Olemme kaiken kaikkiaan tyytyväisiä projektin antiin. Erityisesti FinMeas Online -palvelun käytettävyyden kehittämistyön tulokset ovat meille hyödyllisiä. Opiskelijoiden tuottama interaktiivinen testisovellus toimii hyvänä ajattelun pohjana FinMeas Online -palvelun mittarivisualisointien jatkokehittämisessä, Ylönen kehuu.

Projektin yhteyshenkilönä toiminut FinMeasin viestintävastaava Elli Räsänen on Ylösen kanssa samaa mieltä ja kiittelee myös projektiryhmäläisten viestintätaitoja.

– Vuorovaikutustaitojen merkitys korostuu monitieteisissä projekteissa, joissa täytyy ottaa huomioon myös asiakkaan toiveet. Projektiryhmäläiset suoriutuivat haasteesta erinomaisesti, Räsänen toteaa.

Palautekeskustelun perusteella myös opiskelijat ovat samoilla linjoilla.

– Emme ole käyttäneet juurikaan ryhmäytymiseen aikaa, sillä emme ole kokeneet sille tarvetta. Olemme projektin alkutapaamisesta asti kyenneet toimimaan tehokkaasti ryhmänä ja yhteisenä päämääränämme on ollut toteuttaa projekti ammattimaisesti, kertoo tietotekniikkaa opiskeleva Samuli Kinnunen.

Projektiryhmän sihteerinä toiminut, kognitiotietieteen opiskelija Ilkka Pietilä kokee hyötyneensä projektista, vaikka hänelle oli jo ehtinyt kertyä monipuolista kokemusta projektitöistä.

– Projektitaitoja on aina varaa kehittää! FinMeasin projektitoimeksianto oli hauska ja oli mielenkiintoista päästä tutustumaan FinMeasiin organisaationa.

Teksti Anni Laine ja Elli Räsänen, kuvat FinMeas

Haku syksyn 2017 projektikurssille on nyt auki. Haku päättyy 3.9. Kurssin nimi on jatkossa Tiimi&Työnantaja -monitieteinen työelämäprojekti. Opintojakso järjestetään 11.9.-15.12.2017. Hae mukaan tästä!

Kurssin järjestää Jyväskylän yliopiston työelämäpalvelut. Lisätietoja: Työelämäasiantuntija Muru Linjala, muru.linjala@jyu.fi , +358 40 746 3223