Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Uutiset Science of Mind and Art – luovaa dialogia tieteenalojen välillä

Science of Mind and Art – luovaa dialogia tieteenalojen välillä

tekijä: Sari Laapotti Viimeisin muutos torstai 02. marraskuuta 2017, 13.55
Jyväskylän yliopistossa alkoi keskiviikkona 1.11.2017 kaksipäiväinen Art, Mind & Experience -symposiumi. Tapahtuma on merkittävä avaus Jyväskylän yliopiston profiloitumisessa monitieteiseksi tutkimuskeskittymäksi, joka yhdistelee psykologiaa ja kokeellisen tutkimuksen lähestymistapoja taide- ja taitoalojen tutkimukseen.

Peltola_Toiviainen.jpg
Henna-Riikka Peltola ja Petri Toiviainen esiintyivät Art, Mind and Experince -symposiumissa.

Symposiumin järjestäjänä toimii kesällä 2016 alkunsa saanut Science of Mind and Art (SMA) -verkosto. Verkostoon kuuluu toimijoita musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitokselta, monitieteisestä aivotutkimuskeskuksesta, liikuntatieteiden tiedekunnasta sekä kognitiotieteen oppiaineesta. Verkoston keskeinen tavoite on edistää luovaa dialogia eri tieteenalojen välillä, mutta myös niiden sisällä.

– Konkreettiset tavoitteet kohdistuvat ensikädessä kansainvälisen tutkimusyhteistyön vahvistamiseen. Uusista tutkimusprojekteista on jo keskusteltu, ja nyt pidetyn symposiumin kaltaisesta tapahtumasta on tarkoitus tehdä toistuva, kertoo Suvi Saarikallio, yksi symposiumin järjestäjistä.

copy4_of_SuviSaarikallio_Tiedonjyv.jpg
Suvi Saarikallio on yksi symposiumin järjestäjistä ja Science of Mind and Art -verkoston alullepanijoista.

Jaettua innostusta

SMA-verkosto sai alkunsa spontaanista innostuksesta. Vahvana taustavaikuttajana on myös ollut Saarikallion johtama hanke Tunnetta Taiteesta, jonka ideana on vertailla musiikin ja kuvien synnyttämää mielihyvää ihmisten arjessa. Hanketta rahoittaa Koneen säätiö.

– Hanke syntyi minun ja Johanna Maksimaisen dialogista: minä edustan musiikkipsykologiaa, Johannan tausta on kognitiotieteessä ja visuaalisuuden tutkimuksessa. Hankkeen aikana huomasimme, että sekä musiikin että kuvallisen ilmaisun puolella on paljon psykologisesti painottunutta tutkimusta, mutta nämä eivät ole vuoropuhelussa, Saarikallio kertoo.

Tunnetta taiteesta -projektin pioneeriluonne musiikin ja visuaalisten taidealojen yhteen tuojana yllätti sekä Saarikallion että Maksimaisen.

copy_of_RaymondMacDonald.jpg
Professori Raymond MacDonaldin keynote-esityksen aiheena oli Are you experienced? Arts and minds and the universality of improvisation. Esitykseen sisältyi improvisaatio saksofonilla.

– Yhtenä päivänä pohdimme Johannan kanssa kahvitauolla, että ainakin meille tämä yhteistyö on ollut niin hedelmällistä, että tällaiseen pitäisi rohkaista muitakin. Kerroimme ajatuksesta muutamille kollegoille Jyväskylän yliopiston sisällä ja innostus oli hätkähdyttävä. Tiina Parviainen ja Jan Wikgren aivotutkimuskeskuksesta ovat olleet vahvasti mukana verkoston kehittämisessä, Saarikallio muistelee verkoston syntyvaiheita.

Kansainvälistä asiantuntijuutta

Nyt järjestetyn Art, Mind & Experience -symposiumin pääpuhujina kuullaan seitsemää kansainvälistä huippututkijaa eri tieteenaloilta. Heihin lukeutuvat mm. vuoden 2016 professoriksi valittu kehollisen ja kokonaisvaltaisen oppimisen teoriaa kehitellyt Eeva Anttila Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta sekä yksi maailman johtavista emootiotutkijoista, apulaisprofessori Didier Grandjean Geneven yliopistosta.

– Yhdessä vuodessa etenimme ideasta tähän verkoston ensimmäiseen, kansainvälisten huippututkijoiden tähdittämään symposiumiin ja toivomme, että innostuksemme tarttuu yhä laajemmalle, Saarikallio iloitsee.

Teksti ja kuvat: Sari Laapotti