Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Uutiset Seitsemäs kansainvälinen talvikoulu huipentui talviolympialaisiin Laajavuoressa

Seitsemäs kansainvälinen talvikoulu huipentui talviolympialaisiin Laajavuoressa

tekijä: Liisa Harjula Viimeisin muutos tiistai 23. tammikuuta 2018, 14.49
Liikuntatieteellisen tiedekunnan perinteikäs kansainvälinen talvikoulu houkutteli tänä vuonna osallistujia 14 eri maasta. Yhteensä yli 50 Sport Management -alan opiskelijaa syventyi kahden viikon ajan alan ajankohtaisiin teemoihin huippuluennoitsijoiden johdattelemina.

- Kahden intensiivisen viikon aikana opiskelijat perehtyivät muuan muassa liikunnan ja urheilun tasa-arvokysymyksiin, markkinointiin sekä fanikulttuurin muutoksiin. Tulevaisuuden haasteita ja ratkaisumalleja työstettiin alan ammattilaisten tuella monikulttuurisissa ryhmissä, ja joka vuosi olemme yhtä otettuja opiskelijoiden synnyttämistä ideoista, kertoo yliopistotutkija Anna-Katriina Salmikangas.

Monipuoliset aiheet koettiin mielenkiintoisiksi, mutta myös sopivan haastaviksi. Ensimmäisellä viikolla puhututtaneet tasa-arvo ja liikunta sosiaalisen inkluusion välineenä erityisesti eurooppalaisessa huippujalkapallossa loivat yhtäältä uskoa positiiviseen kehitykseen, mutta myös toivat esiin tulevaisuuden haasteita.

- Jalkapallon osalta erot naisten ja miesten välillä liittyvät niin markkinoinnissa käytettävään rahaan, palkkaan kuin pinttyneisiin stereotypiohin. Selvää positiivistakin kehitystä on kuitenkin havaittavissa lajin sponsoroinnissa ja naisten jalkapallon ruutuajassa, arvioi ensimmäisellä viikolla luennoinut Bente Ovédie Skogvang Norjan Inland -ammattikorkeakoulusta.

Opiskelijat pääsivät esittelemään aiheisiin liittyviä kehitysehdotuksiaan ja ratkaisujaan ja harjoittelivat ideoiden myymistä vaativille sponsoreille.

Liikunnan talvikoulu
Tänä vuonna talvikoulun osallistujista iso osa oli Kiinasta. Lähestyvät Pekingin talviolympialaiset sekä arvostus suomalaista korkeakouluopetusta kohtaan olivat tärkeimpiä syitä ohjelmaan hakeutumiselle.
- Ryhmätyöt harjaannuttavat opiskelijoita alan työelämätaitoihin sekä tarjoavat yhteistyökumppaneille arvokkaita ratkaisuehdotuksia. Pekingin talviolympialaiset 2022 vaikuttivat tänä vuonna varmasti kiinalaisten suureen osallistujamäärään. Kiinnostus talvilajeja kohtaan on siellä selvästi kasvussa, Salmikangas kertoo.

Yhteisöllisyyttä ja uusia kokemuksia kansainvälisessä ilmapiirissä

Toisen talvikouluviikon aiheet veivät opiskelijat markkinoinnin ja ilmastonmuutoksen pariin jääkiekon saattelemana. Vierailevana luennoitsijana nähtiin muun muassa KHL-seura Jokereiden markkinoinnista vastaava Petri Ruohonen. Opiskelijat ja luennoitsijat pääsivät myös seuraamaan jääkiekkopeliä Jyväskylän Synergia-areenalla. Kokemus oli monelle ensimmäinen.

- Talvikoulun aikana järjestettävä kolmas opintojakso sisältää talvilajeihin osallistumista. Lisäksi meillä on vapaaehtoista harrastustoimintaa kurssien ulkopuolella. Opiskelijat ovat nauttineet kokemuksistaan niin maastohiihdon, jääkiekon, lumilautailun kuin vaeltamisen ja makkaranpaiston merkeissä, Salmikangas kertoo.

Vilja
Vilja Sipilä esittelee ryhmätyön tuloksena syntynyttä ideaa. Tavoitteena oli suunnitella ratkaisu, jolla voitaisiin rohkaista ja tukea kansalaisia liikuntaharrastusten pariin. Ehdotukseksi muotoutui vaalikoneen kaltainen sovellus, joka ehdottaa sopivia lajeja ja harrastuspaikkoja henkilökohtaisten tietojen ja mieltymysten perusteella.
- Kurssi on ollut mukava piristys lukukauden alkuun. Tässä yhdistyvät sopivasti ajankohtaiset teemat sekä kansainväliset ja sosiaaliset aspektit. Olen saanut paljon uusia näkökulmia, kertoo liikunnan yhteiskuntatieteitä opiskeleva Vilja Sipilä Jyväskylän yliopistosta.

Osalle talvikoulu on tarjonnut ensimmäiset käytännön kokemukset talviurheilun ja suomalaisen korkeakouluopiskelujen parissa. Myös talvinen sää on tänä vuonna suosinut opiskelijoita, joista kaukaisimmat ovat tulleet Australiasta asti. Kiinalaiselle Long Weille kurssille pääsy toteutti haaveen Pohjois-Euroopan talven kokemisesta.

- Olin viime vuonna ERASMUS-vaihdossa Kroatiassa, mutta en päässyt käymään Suomessa. Tämä kurssi ja matka on täydentänyt unelmani. Olen todella otettu talvikoulun aiheista, ryhmätöistä, muista osallistujista sekä ylipäätään suomalaisen koulutuksen tasosta, Wei kehuu.

Jokavuotinen talvikoulu kasvattaa suosiotaan siinä määrin, etteivät kaikki halukkaat mahdu aina mukaan. Ajankohtaiset aiheet ja osallistujat ympäri maailmaa tarjoavat uusia ideoita ja ovat omiaan näkökulmien ja verkostojen laajentamiseen.

- Teemme jatkossakin parhaamme, että jokaisella olisi yhtä hyvät mahdollisuudet päästä mukaan. Panostus tulee olemaan edelleen ajankohtaisissa aiheissa huippuluennoitsijoiden johdolla sekä yhteistyön hyödyntämisessä alan toimijoiden kanssa, lupaa urheilumarkkinoinnista luennoinut yliopistonlehtori Hanna Vehmas.

Teksti ja kuvat: Birgitta Kemppainen, Laajavuori-kuva: Petteri Kivimäki