Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Uutiset Suomen kieltä ja kulttuuria kesäyliopistossa

Suomen kieltä ja kulttuuria kesäyliopistossa

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos maanantai 24. heinäkuuta 2017, 09.51
Jyväskylän kesäyliopistossa pulahdettiin kielikylpyyn! Intensiivisellä kolmen viikon kurssilla kansainvälinen 35 hengen ryhmä paneutui Suomen kieleen ja kulttuuriin sekä tutustui ohella suomalaiseen luontoon, nähtävyyksiin ja kaupunkeihin. Kurssi järjestettiin jo 36. kertaa ja sen päättymistä juhlittiin Suomi 100 -hengessä järjestetyissä ”Linnan juhlissa”.

Viileästä kesästä huolimatta Jyväskylän kesäyliopistossa on pulikoitu kunnolla – nimittäin kielikylvyssä. Kampuksellemme saapui kolme viikkoa sitten 35 kurssilaista opiskelemaan Suomen kieltä ja kulttuuria. Kurssilaiset edustivat yhteensä 13 eri maata, joihin lukeutui muun muassa Alankomaat, Japani, Venäjä, Saksa ja Yhdysvallat. Joukosta löytyi sekä juuri täysikäisyyden saavuttaneita että eläköityneitä kurssilaisia. Kesäkurssi järjestettiin jo 36. vuotena peräkkäin.

– Kesäyliopistomme tarjoama kurssi on ainutlaatuinen Suomessa sen keston vuoksi – kolmen viikon suomen kielen ja kulttuurin intensiivikursseja ei muiden kesäyliopistojen tarjonnasta löydy, kertoo kurssikoordinaattori Marika Myllymäki.

– Kurssista ainutlaatuisen tekee myös se, että sen ohella tarjotaan monipuolisesti järjestettyä vapaa-ajan ohjelmaa, josta osa on myös ilmaista. Tänä vuonna kurssilaiset ovat esimerkiksi vierailleet Tangomarkkinoilla, tutustuneet hirviin Jämsän Hirvikartanolla ja saunoneet Lehtisaaressa.

Kurssilla Suomen kieltä ja kulttuuria opiskellaan kolmessa tasoryhmässä. Opetusta on viisi tuntia päivässä, minkä lisäksi moni kurssilainen on ostanut itselleen lisäopetusta. Opetuksen jälkeen Jyväskylän yliopiston suomenkielen opettajaopiskelijat järjestävät kurssilaisille 2–4 kertaa viikossa läksypiirejä, joissa suomea treenataan esimerkiksi laulujen avulla.

– Kaikki kurssilaiset ovat omistautuneita ja jollakin tavoin kytköksissä suomalaiseen kulttuuriin. Moni saapuu kurssille yhä uudestaan, Marika kuvailee.

Yhdysvaltalainen Bruce Griffin toteaakin olevansa kurssilla jo seitsemättä kertaa. Brucella on paljon suomalaisia ystäviä ja sukulaisia Suomessa ja kotipuolessa.

– Ystäväni haluavat minun puhuvan suomea. Vaikka kieli onkin vaikea, sitä tulee harjoiteltua usein. Kotona osallistun usein suomalaisen yhteisön tapahtumiin, jonka esitykset ja juhlat ovat aina suomeksi, Bruce kertoo.

Gabriela Kiel, Saksa, Bruce Griffin, Yhdysvallat, Sayaka Ikoma, Japani.

Saksalainen Gabriela Kiel puolestaan rakastui Suomeen käydessään perheensä kanssa Lapissa hiihtämässä. Usean hiihtoreissun jälkeen hän totesi, että nyt on aika opetella kieltä.

– Suomi tuntuu hyvin eksoottiselta kieleltä muihin opiskelemiini kieliin verrattuna, kääntäjänä toimiva Gabriela toteaa naurahtaen.

– Se on ainutlaatuinen lisä kielirepertuaariini. Aika harva saksalainen voi todeta osaavansa suomea.

Japanilainen Sayaka Ikoma tutustui suomen kieleen ja kulttuuriin Muumien ja Joulupukin kautta. Kieleen täysin hurahtanut nainen aikookin opiskella sitä Turun yliopistossa ja haluaa tulevaisuudessa työskennellä Helsingissä Japanin suurlähetystössä.

– Päätökseeni opiskella suomea vaikutti populaarikulttuurin lisäksi se, että koulutus on korkealaatuista ja naisen asema yhteiskunnassa hyvä, Sayaka kertoo.

Kaikkien kolmen kurssilaisen mielestä parasta kurssilla oli korkeatasoinen opetus, joka ottaa jokaisen taitotason huomioon. Lisäksi kurssilla tapasi mielenkiintoisia ihmisiä, jotka jakoivat yhteisen intohimon Suomea kohtaan. Plussaa oli myös vapaa-ajalla järjestetty ohjelma, jonka avulla kurssilaiset pääsivät näkemään ja kokemaan suomalaisille tärkeitä asioita.

Presidenttiparina toimivat Martin van Dijk (Hollanti) ja Elena Spirova (Venäjä).

Intensiivikurssi huipentui eilen torstaina Agorassa järjestettyihin ”Linnan juhliin”, jotka alkoivat perinteisesti ”presidenttiparin” kättelyllä. Illan aikana nähtiin kurssilaisten esityksiä, laulettiin yhteislauluja ja tanssittiin letkajenkkaa. Presidenttiä esittänyt hollantilainen Martin van Dijk piti hauskan puheen suomeksi ja ”Jenni Haukio” eli venäläinen Elena Spirova lausui suomalaisia runoja. Kurssi päättyi tänään perjantaina todistusten jakoon.

Teksti Elina Heininen, kuvat Irene Pessala, Joanna Mäki-Valkama ja Elina Heininen