Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Uutiset Tiedeleirin tekijät pokkasivat kakkukahvit

Tiedeleirin tekijät pokkasivat kakkukahvit

tekijä: Katja Ketola Viimeisin muutos perjantai 04. marraskuuta 2016, 14.56
Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tai ainakin historiallisen hetken tuntua, kun Ylistön kemian laitoksen pieneen neuvotteluhuoneeseen oli katettu kakkukahvit. Niillä juhlistettiin yliopiston tiedeviestinnän taustaryhmän Tiedonvalo-palkintoa. Historian ensimmäisen Tiedonvalo-diplomin kera kahvien kuittasi kemian laitoksen Tiedeleiri. Palkintoa vastaanottivat leirin järjestäjät yliopistonopettajat Anniina Koliseva, Lassi Pyykkö ja Jouni Välisaari

Tiedonvalo-kakkukahvit - Tiedeleiri on aivan ihana konsepti, jolla levitetään tietoa siitä, mitä täällä yliopistossa tehdään. Ja mikä parasta, sen kohderyhmä on sellaista, jossa voi olla meidän tulevia opiskelijoita, työntekijöitä tai yhteistyökumppaneita. Kiitokset tästä työstä, diplomin luovuttanut vararehtori Kaisa Miettinen perusteli palkintoa.

Kemian laitoksen Tiedeleiri on yläkoululaisille suunnattu leiri, johon mahtuu mukaan 25 osallistujaa. Juhannusviikolla koululaiset tutkivat kolmen päivän ajan Konneveden tutkimusasemalla järvi- ja metsäluontoa erilaisten kemian ja fysiikan tutkimusmenetelmien avulla. Mukana on myös CSI-tyyppinen rikospaikkatutkimus.

Konneveden Tiedeleiri
Yliopistonopettajat Jouni Välisaari (toinen vas.), Anniina Koliseva (toinen oik.) ja Lassi Pyykkö (oik.) vastaanottivat Tiedonvalo-diplomin Kaisa Miettiseltä ja Jan Lundellilta Tiedeleirin järjestämisestä.
Konnevesi tarjoaa hienoat puitteet myös muun muassa uimiselle, saunomiselle sekä leiriolympialaisille. Osan leiriohjelmasta suunnittelevat kemian laitoksen opiskelijat, joten konseptista on hyötyä myös opetuksessa.

- Ensi kesänä leiri järjestetään jo 8. kertaa. Näiden vuosien aikana leiristä on tullut niin suosittu, että jotkut osallistujat ovat käyneet siellä kolmena vuonna peräkkäin. Nykyään meillä on sellainen kiintiö, että ensimmäistä kertaa osallistuvat ovat etusijalla, Anniina Koliseva kertoo.

Kuten monet hyvät ideat, sai ajatus tiedeleiristä alkunsa supisuomalaisittain saunan lauteilla.

Konneveden Tiedeleiri1
Tiedeleiriläiset demonstroimassa öljyonnettomuutta kesällä 2016.
- Vuonna 2008 kenttäkurssin yhteydessä tästä aiheesta puhuttiin Konnevedellä saunan lauteilla. Silloin todettiin, että tällä puhtaan järven ja luonnon keskellä kannattaisi pitää tällainen leiri. Konneveden tutkimusaseman henkilöstö on alusta asti ollut suurena tukena tässä projektissa, Lassi Pyykkö sanoo.

Tiedeleiriä markkinoidaan muun muassa LUMA-keskuksen (Luonnontieteet ja matematiikka) verkostojen kautta sekä kouluille suunnatuilla kirjeillä ja sähköpostilla. Leirit ovat saaneet myös hyvin mediajulkisuutta aina tv-uutisia myöten. Hyvä maine on poikinut Konneveden tutkimusasemalle muitakin samankaltaisia tapahtumia muun muassa Konneveden koulujen ja Jyväskylän Norssin kanssa.

Tiedonvalo-kakkukahveilla palkitaan aktiivisia yliopiston toiminnan tunnettuutta lisänneitä henkilöitä ja ryhmiä. Palkinnot myöntää tiedeviestinnän taustaryhmä vararehtori Kaisa Miettisen johdolla.

Teksti Miikka Kimari, kuvat Katja Ketola