Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Uutiset Tiedenaiset esiin naistenpäivän kunniaksi

Tiedenaiset esiin naistenpäivän kunniaksi

tekijä: Liisa Harjula Viimeisin muutos tiistai 15. maaliskuuta 2016, 11.58
Naistenpäivän kunniaksi käynnistyy kampanja, jossa kymmenen suomalaista tiedenaista kertoo oman inspiroivan tarinansa matkastaan tieteen raskassarjalaiseksi. Alansa vankat asiantuntijat antavat artikkeleissa ja videoissa neuvoja nuorelle ”tutkijaminälleen”, kertovat mielenkiintoisesta tutkimusaiheestaan ja siitä, miten he pyrkivät työllään päivittäin korjaamaan oman pienen nurkkansa maailmasta.

Kaisa Miettinen
Kaisa Miettinen on auttanut lääkäreitä syövän sädehoidossa ja paperiteollisuutta paperikoneiden suunnittelussa. Monitavoiteoptimoinnin ammattilainen auttaa päätöksentekijöitä kohti optimaalisia ratkaisuja matematiikkaa ja tietotekniikkaa yhdistellen.
CSC:n kampanja on toteutettu Tieteen tiedotus ry:n tuella yhteistyössä Vapa Median kanssa. Jyväskylän yliopistoa kampanjassa edustaa vararehtori Kaisa Miettinen, jonka koko haastattelu julkaistaan osoitteessa: www.csc.fi/taydellinenyhtalo 18.3.

Video nähtävillä YouTubessa

”Jaan aikaani kahden työn välillä. Tutkimusalani on monitavoiteoptimointi. Käytännössä tämä tarkoittaa päätöksenteon tukemista, silloin kun useita ristiriitaisia tavoitteita tulee optimoida samanaikaisesti ja löytää päätöksentekijän preferenssejä parhaiten vastaava ratkaisu. Tutkimusryhmäni kanssa tutkimme teoriaa, kehitämme uusia menetelmiä, teemme niistä tietokoneohjelmia ja ratkomme erilaisia sovellusongelmia. Monitavoiteoptimoinnille on tarvetta ja käyttöä lukuisilla eri aloilla optimaalisen muodon suunnittelusta syövän sädehoidon annossuunnitteluun ja metsänhoidon suunnittelusta jätevedenpuhdistamon ohjaamiseen (nämä ovat esimerkkejä sovelluksistamme).

Sain aikanaan monitavoiteoptimointiin perehtymisen graduni aiheeksi, ja mitä enemmän asiaan olen paneutunut, sitä enemmän se kiehtoo. Työskentely eri alojen sovellusten kanssa antaa myös innoitusta ja ideoita uusien menetelmien kehittämiseen. Työlläni pyrin levittämään ymmärrystä monitavoiteoptimoinnin mahdollisuuksista, niin että eri aloilla osattaisiin tunnistaa sovelluskohteita eikä ongelmia väkisin muotoiltaisi yksitavoitteisina. Tuolloin menetetään ymmärrystä ongelmasta kokonaisuutena eikä pystytä tutkimaan eri tavoitteiden vaikutuksia toisiinsa. Olen erityisesti paneutunut interaktiivisten menetelmien kehittämiseen ja käyttöön. Niissä päätöksentekijä ohjaa askelittain ratkaisun etsimistä preferenssitiedollaan ja samalla oppii tehtävästä ja tavoitteistaan. Tämä oppi ja lisääntynyt ymmärrys ovat erittäin tärkeitä, jotta valittua ratkaisua voidaan myös perustella ja olla sen hyvyydestä vakuuttuneita.”

Kaisa Miettinen
Teollisen optimoinnin professori ja tutkimuksesta vastaava vararehtori, Jyväskylän yliopisto