Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Uutiset Tiedonvalo-tunnustus Eeva Kalliolle ja Roope Uusitalolle

Tiedonvalo-tunnustus Eeva Kalliolle ja Roope Uusitalolle

tekijä: Liisa Harjula Viimeisin muutos perjantai 16. maaliskuuta 2018, 09.45
Vararehtori Henrik Kunttu palkitsi Roope Uusitalon ja Eeva Kallion tiedeviestinnän edistämisestä.

Tiede tuottaa hitaita oivalluksia

Kuinka viisaaksi opitaan? Tätä kysymystä erikoistutkija Eeva Kallio on pohtinut laajasti ja tuonut näkemyksiään esille harkiten ja monipuolisesti eri yleisöille. Vararehtori Henrik Kunttu palkitsi Kallion myös tämän toimittamasta, suositusta teoksesta Ajattelun kehitys aikuisuudessa – Kohti moninäkökulmaisuutta.

Tiedonvalo-palkinto
Roope Uusitalo (vas.), Henrik Kunttu ja Eeva Kallio korostavat tieteellisen tiedon merkitystä valeuutisten aikakaudella.

Kunttu painotti, kuinka tieteen vaikuttavuutta ei voi mitata lyhyellä aikavälillä. Samaa totesi toinen palkittu, professori Roope Uusitalo:

- Tieteenteon prosessi on hidas. Tällä hetkellä esimerkiksi strategisen tutkimuksen rahoituksella tuetuista hankkeista haluttaisiin nopeasti tuloksia elinkeinoelämän käyttöön. Myös media haluaisi nopeita vastauksia, vaikka monimutkaisiin ongelmiin ei ole sellaisia olemassa.

Roope Uusitalo palkittiin erityisesti ansioistaan monipuolisena verkostoitujana. Uusitalo on tuonut tutkimustietoa esille eri foorumeilla ja ollut aktiivisesti mukana poliittisessa päätöksenteossa.

Tieteellä valeuutisia vastaan

Palkitut korostavat tieteen erityisyyttä.

- Tutkimuseettisiä näkökulmia tulisi korostaa tiedeviestinnässä enemmän. Arkitiedolla ja tieteellisellä tiedolla on ero, Uusitalo painotti.

- Minulta tivataan usein lopullista totuutta johonkin kysymykseen. Sellaista tutkija ei voi tarjota, Kallio muistutti. Moninäkökulmainen ajattelu ja näkökulmien yhdistäminen, jota olen tutkinut väitöskirjastani lähtien, on itse asiassa viisauden kognitiivinen komponentti.

Vararehtori Kunttu painotti tiedeviestinnän merkitystä valeuutisten aikakaudella. Tieteestä kertominen ei ole vain yliopiston pr-toimintaa, vaan sillä on keskeinen merkitys koko yhteiskunnalle.

Tiedonvalo-tunnustus jaetaan henkilöille, jotka edistävät tiedeviestintää ja yliopiston toiminnan tunnettuutta. Palkinnonsaajat valitsi tiedeviestinnän kehittämisryhmä.

Teksti ja kuva: Liisa Harjula

Aiemmat Tiedonvalo-tunnustukset:

11/2016 Kemian laitoksen Tiedeleiri (Anniina Koliseva, Lassi Pyykkö ja Jouni Välisaari)

12/2016 Akatemiatutkija Juha Hulmi

12/2016 Professori Johanna Mappes

2/2017 Professori Jouni Välijärvi ja PISA-tutkijat

4/2017 Professori Terhi-Anna Wilska

5/2017 Post-doc-tutkija Kristof Fenyvesi

5/2017 Yliopistonopettaja Antti-Jussi Lakanen ja lehtori Vesa Lappalainen (Nuorten ohjelmointileiri)

6/2017 Akatemiatutkija Matti Jalasvuori

8/2017 Tutkijatohtori Eero Haapala

9/2017 FT Tiina Piilola ja yliopistonopettaja Elina Jokinen