Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Uutiset Turvallisuusosaaminen on Keski-Suomen vahvuus

Turvallisuusosaaminen on Keski-Suomen vahvuus

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos torstai 18. toukokuuta 2017, 13.03
Keski-Suomen Tulevaisuusfoorumi kokosi eri alojen ja organisaatioiden edustajia keskustelemaan turvallisuudesta. Tilaisuudessa todettiin, että alueeltamme löytyy paljon asiantuntemusta ja osaamista mahdollisten tulevien uhkien ennakointiin ja torjuntaan.

Keski-Suomen tulevaisuusryhmän järjestämässä Tulevaisuusfoorumissa käsiteltiin laaja-alaisesti turvallisuuteen ja tulevaisuuden uhkatekijöihin liittyviä teemoja 11.5. Jyväskylän ammattiopiston tiloissa Kyllönmäen kampuksella. Tervetulosanat lausui johtaja Vesa Saarikoski Jyväskylän koulutuskuntayhtymästä.

– Tulevaisuudessa tarvitaan entistä enemmän empatiakykyä ja ymmärrystä erilaisista taustoista ja kulttuureista tulevia ihmisiä kohtaan, Saarikoski pohti.

Mediatajua tarvitaan

copy3_of_VesaValtonen.jpg
– Teknologian hyödyntäminen turvallisuustoiminnassa on vaikuttavaa, ennaltaehkäisevää ja kustannustehokasta, Vesa Valtonen totesi.

Tilaisuudessa kuultiin seuraavat asiantuntijapuheenvuorot pääsihteeri Vesa Valtonen, Turvallisuuskomitea: Suomalainen turvallisuus muuttuvassa maailmassa, johtaja Matti Saarelainen, Hybridiosaamiskeskus: Monimuotoiset ja ennalta-arvaamattomat tulevaisuuden uhat sekä dosentti Päivi Fadjukoff, Haukkalan säätiö ja hankepäällikkö Raija Harju-Kivinen Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi -hanke: Turvallisuus lapsen näkökulmasta.

Puheenvuoroissa todettiin, että teknologian kehittyminen ja nopeat yhteiskunnalliset muutokset ovat aiheuttaneet uudenlaisia uhkia turvallisuudelle. Ihmisen toimintaa voidaan seurata älylaitteiden välityksellä ja tietoturvariskit ovat lisääntyneet. Maailmalla tapahtuvat levottomuudet tulevat median välityksellä lähelle ja lisäävät osaltaan turvattomuuden tunnetta.

Valeuutisten lisääntyessä medialukutaidon merkitys korostuu. Tietoisuutta lisäämällä voidaan ennakoida ja ennaltaehkäistä mahdollista turvattomuuden tunnetta esimerkiksi ikääntyneiden keskuudessa. Kaiken muutoksen keskellä erityisesti lapset tarvitsevat huolenpitoa ja välittäviä aikuisia, joilla on aikaa heidän asioilleen.

Asiantuntemus ja yhteistyö lisäävät turvallisuutta

copy2_of_Paneelikeskustelu_.jpg
Paneelikeskusteluun osallistui työpajoja vetäneiden Mika Ojakankaan (oik.), Kari Helismaan, Kaisa Miettisen ja Päivi Fadjukoffin lisäksi Martti J. Kari. Keskustelua johti Jarkko Pirkkalainen (vas.).

Turvallisuusteemojen käsittelyä jatkettiin työpajoissa, joissa keskusteltiin kriiseistä ja konflikteista, turvallisuuteen liittyvästä liiketoiminnasta, lasten ja nuorten turvallisuudesta sekä päätösanalytiikan käytöstä turvallisuuden tukijana.

Työpajojen antia yhteen vetäneessä paneelikeskustelussa todettiin, että Keski-Suomesta löytyy vahvaa osaamista ja asiantuntemusta turvallisuusasioissa. Muun muassa kyberturvallisuuteen, hyvinvointiin ja lapsiasiaosaamiseen on panostettu. Monitieteinen ja kriittinen tutkimus tuottaa ennakoitavuutta ja pitkälle kehittynyt data-analytiikkaosaaminen tukee turvallista päätöksentekoa. Organisaatioiden välistä yhteistyötä on kehitetty hyvillä tuloksilla.

– Keskiössä on kuitenkin aina IKK – ihmisen kunnioittava kohtaaminen. Pidä huolta 15 metrin säteellä lähipiiristäsi, niin olet onnistunut, Keski-Suomen Aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Jukka Kentala rohkaisi puheenvuorossaan.

Teksti ja kuvat Jenni Isopahkala