Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Uutiset Tuuleta rutiineja, lähde henkilökuntavierailulle!

Tuuleta rutiineja, lähde henkilökuntavierailulle!

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos tiistai 10. huhtikuuta 2018, 10.17
Kansainvälisten asioiden koordinaattori Leena Mattila on jo konkari Erasmus+ -henkilökuntavierailuissa, vaikka ei ole monta vuotta siitä, kun hän uskaltautui vaihtoon ensimmäistä kertaa. Nyt hänellä on takanaan jo useampia vierailuja. Mattila suosittelee vaihtoa jokaiselle, jota se kiinnostaa. Henkilökuntavaihdot avaavat silmiä, mahdollistavat verkostoitumisen ja tarjoavat ammatillista vaihtelua työhön.

Erasmus+ -henkilökuntavierailujen tavoitteena on korkeakoulujen henkilöstön ammatillinen kehittyminen, kohdeorganisaatioiden toimintoihin perehtyminen sekä kokemusten ja hyvien käytänteiden vaihto. Vaihtojakso voi olla 2–10 päivän mittainen, ja se voi sisältää esimerkiksi kouluttautumista kansainvälisillä viikoilla tai erilaisilla kursseilla.

Ystäviä ympäri maailman

LeenaMattilaJYKemianlaitos_44.JPG
Leena Mattila on jo konkari henkilökuntavierailuissa ja kehottaa kiinnostuneita mukaan.

Leenan ensimmäinen vierailu oli kahden viikon kielikurssi Lontoossa vuonna 2014. Kurssille osallistui suuri joukko eri kieli- ja kulttuuritaustaisia ja eri ikäisiä opiskelijoita ympäri maailman. Siellä saattoi kokea, miten monikulttuurisuus vaikuttaa yhteistyöhön, kanssakäymiseen ja erilaisiin kohtaamisiin. Englanninkielen oppimisen lisäksi kielikurssit ovat todella hyvä väylä löytää uusia kavereita.

– Kielikurssilta elämääni jäi useita hyviä ystäviä ja luottamus siihen, että pärjään vieraalla kielellä. Huomasin myös, että kotona perhekin pärjää ilman äitiä, Mattila kertoo.

Tutustu työkavereihin

Kyproksen kansainvälisellä kurssilla käsiteltiin opiskelijan itsetunnon tukemista ja osaamisen sanottamista ja tunnistamista. Intensiivinen kurssi oli matka uuteen maailmaan ja avasi silmiä näkemään, miten opiskelijoita voi tukea paremmin työnhaussa.

Mattila matkusti kurssille yhdessä kollegan kanssa. Kurssin antia oli myös tutustuminen kollegaan, jonka kanssa hän oli työskennellyt useiden vuosien ajan. Kiireen keskellä kanssakäyminen oli jäänyt vähäiseksi.

– Työkavereihin, heidän taustoihinsa ja harrastuksiin tutustuminen luo yhteisöllisyyden tunnetta. On helpompi lähestyä työasioissa, kun tuntee toisen, Mattila kuvailee. Matkan kruunasi myös todella lämmin ja kesäinen sää, hän jatkaa.

Yksin matkustaminen lisää itsevarmuutta

ryhmakuvamattilanetti.jpg
Vuosi sitten Budapestissä kokoontuivat eurooppalaisten yliopistojen kansainvälisistä asioista vastaavat.

Viimeisin Erasmus+ vierailu suuntautui Unkariin huhtikuussa 2017. Kohteena oli ELTE yliopiston Staff Trainig week, johon osallistui eurooppalaisten yliopistojen kansainvälisistä asioista vastaavia henkilöitä. Samaa työtä tekevien kanssa pystyi vaihtamaan helposti kokemuksia, saattoi oppia toisten yliopistojen hyviä käytänteitä sekä sai vertaistukea. Vaikka yksin lähteminen ulkomaille on jännittävää ja jopa pelottavaakin, on se oman oppimisen kannalta tärkeää. Yksin matkatessa ei voi turvautua muihin eikä vaihtaa puhekieltä.

– Yksin matkustaminen opettaa paljon itsestä, luo itsevarmuutta ja antaa aikaa omille ajatuksille, Mattila tiivistää.

ryhmtybudapestnetti.jpg
Ryhmätyötä Budapestin vierailuviikolla.

Irtiotto arjesta ja rutiinien tuuletus tekee jokaiselle hyvää niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisestikin.  Vierailukohteita on runsaasti, joten jokaiselle varmasti löytyy juuri itseä kiinnostava kohde ja oppimispaikka. Pääosa vierailuiden rahoituksesta saadaan Euroopan Unionilta eli ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa, että käyttää yliopiston rahoja. Vierailulta saatua pääomaa ei voi euroissa mitata.

Tutustu kansainvälisten erilaisiin henkilöstöliikkuvuusmahdollisuuksiin: https://opiskelu.jyu.fi/fi/kansainvalisty/henkilostolle ja ota yhteyttä rohkeasti! Rahoitus on tarkoitettu koko henkilökunnalle.

Teksti: Elina Leskinen ja Leena Mattila

Kuvat: Leena Mattila