Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Uutiset Twiitaten kohtaamisia tieteessä

Twiitaten kohtaamisia tieteessä

tekijä: Liisa Harjula Viimeisin muutos torstai 01. joulukuuta 2016, 14.37
Yliopiston tiedeviestinnän taustaryhmä palkitsi evoluutioekologian professori Johanna Mappesin Tiedonvalo-tunnustuksella 30.11.2016. Diplomin luovutti vararehtori Kaisa Miettinen.

Mappes
Emily Burdfield-Steel, Johanna Mappes ja Bibiana Rojas juhlivat tunnustusta.
- Olet kannustava esimerkki siitä, kuinka uusia kanavia hyödyntämällä voi tavoittaa erilaista yleisöä. Veronmaksajilla on oikeus kuulla yliopistossa tehtävästä tutkimuksesta, Miettinen totesi.

Johanna Mappes on ottanut erityisesti Twitterin tehokäyttöön tiedeviestinnän keinona. Vasta vuodesta 2013 sosiaalista mediaa käyttänyt professori on jo kerännyt laajan seuraajajoukon mm. median edustajista ja oman alansa tutkijoista.

- Teemme pääasiassa perustutkimusta, joten sen viestiminen maallikoille on haastavaa. Onneksi tutkimuslajimme kiinnostavat laajemminkin, professori Mappes kertoo.

- Twitter on mielestäni tehokkain verkostoitumisen ja tiedonvälityksen kanava tällä hetkellä, Mappes pohtii. Etenkin rekrytoinnissa se on ylivoimainen nopeudessaan ja tehokkuudessaan.

Mappes seuraa itse Twitteriä hakiessaan tietoa oman alan tutkimuksesta ja henkilöistä. - Se mahdollistaa törmäämisen sellaisiin artikkeleihin, joita ei olisi osannut tietokannoista hakea. Mappes kaipaa enemmän satunnaisia kohtaamisia myös oikeassa elämässä.
- Liian vähän tiedämme siitä, mitä kollegamme tutkivat tai mitä naapuriyksikössä tapahtuu.

- Iso plussa on myös se, että Twitterin kautta kuulee siitä, mitä tutkimusryhmät ympäri maailmaa tekevät juuri nyt, ei vasta sitten, kun  he julkaisevat tutkimuksiaan, sanoo Emily Burdfield-Steel, joka vastaa Mappesin johtaman biologisten vuorovaikutusten huippututkimusyksikön Twitter-tilistä.

Bibiana Rojas hoitaa huippuyksikön suosittuja Facebook-sivuja.
- Facebookissa pystyy jakamaan enemmän sisältöä, esimerkiksi esittelemään tutkijoita ja tutkimusta laajemmin.

Tiedonvalo-kakkukahveilla palkitaan aktiivisia yliopiston toiminnan ja erityisesti tutkimuksen tunnettuutta lisänneitä henkilöitä ja ryhmiä. Palkinnot myöntää tiedeviestinnän taustaryhmä vararehtori Kaisa Miettisen johdolla.

Teksti Liisa Harjula, kuva Katja Ketola