Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Uutiset Valmentaja linkittää urheilun teorian käytäntöön

Valmentaja linkittää urheilun teorian käytäntöön

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos keskiviikko 14. maaliskuuta 2018, 15.52
– Olen linkkinä tutkimuksen ja käytännön valmennuksen välissä, Olli Ohtonen luonnehtii rooliaan. Hän valmentaa huippuhiihtäjä Iivo Niskasta, mutta on toisella jalalla kiinni liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimuksessa. Väitöskirja luisteluhiihdon biomekaniikasta on työn alla.

Tosin väitöstutkimus ymmärrettävästi jäänyt Hiihtoliiton työn vuoksi viime aikoina hieman sivummalle, mutta kuluvan vuoden aikana se olisi tarkoitus kasaan rysäyttää.

– Siirryn keväällä kokoaikaiseksi tutkijaksi, Ohtonen kertoo.

Iivo Niskanen ja Olli Ohtonen Pyeongchangin olympialaisten tunnelmivva
Iivo Niskanen (vas.) ja Olli Ohtonen Pyeongchangin olympialaisten tunnelmissa.
Valmentaja linkittää urheilun teorian käytäntöön

Ohtosella on taustallaan myös oma kilpaura hiihtäjänä. Sen jälkeen hän suoritti liikuntabiologian maisteriopinnot Vuokatin Snowpoliksessa vuosina 2007–2009.

Ohtosen kokemuksen mukaan oma kilpaura antoi hyvän pohjan ja tarttumapintaa maisteriopintoihin. – Tunsin ja tiesin, mitä hiihtäessä tapahtuu ja miten asia toimivat. Opiskelu antoi välineitä ymmärtää, miksi ne asiat toimivat sillä tietyllä tavalla, jonka jo käytännön tasolla ymmärsin.

– Erityisesti harjoitustyöt ja fyysisen kuormituksen mittaukset lisäsivät myös ymmärrystä valmentamisesta. Tunsin käytännön, ja opinnot vastasivat siihen, miten teoria asiat selittää.

Hän uskoo, että opinnot sujuivat hyvin juuri oman urheilijakokemuksen tuomaa taustaa vasten.
– Tuskin suoraan parikymppisenä olisi osannut opintoihin samalla tavalla tarttua, Ohtonen arvelee.

Keskusteleva työsuhde

Iivo Niskanen tuli Ohtosen valmennettavaksi vuonna 2013. Niskanen on Ohtosen toinen valmennettava hiihtäjä Toni Ketelän ohella. – Valmennussuhteeseen aloite tulee urheilijalta. Vuokatti Ski Teamin voimahahmo Hannu Koivusalo oli suositellut minua Iivolle ja tunsin hänet jo entuudestaan, Ohtonen kertoo yhteistyön alkuajoista.

Valmennettava Iivo Niskanen on Ohtosen luonnehdinnan mukaan erinomainen ja lahjakas urheilija. – Meidän yhteistyömme on hyvin keskustelevaa. Niskanen pohtii paljon omaa harjoitteluaan ja on hyvin tietoinen elimistönsä tilasta. Hän osaa kertoa, miltä joku asia tuntuu tai missä se tuntuu, jotta valmentaja voi tarvittaessa reagoida asiaan.

Valmentaja voi myös luottaa siihen, että urheilijana Niskanen tekee aina parhaansa ja pyrkii parhaaseensa. Viimeksi hän hiihti itsensä hiihtoväen sydämiin voittamalla kultaa Pyeongchangin olympialaisten viidenkymmenen kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa.

Paljon viime aikoina puhuttanutta henkistä valmennusta Ohtonen pitää hyvin tärkeänä. Hänen kokemuksensa mukaan sen käyttö ja tarve on urheilijakohtaista. Niskanen on tarvinnut sitä kohtalaisen vähän.

Välineet ja huolto huippuluokkaa

Myös sukset, niiden huolto ja vaihdot ovat kiinnostaneet urheiluyleisöä. – Hiihto on todella välineurheilua, Ohtonen luonnehtii. – Vaikka olisit kuinka lahjakas tahansa ja hyvin valmennettu, niin ilman huippuvälineitä tulosta ei synny.

Kisoissa myös olosuhteet ja ympäristö vaikuttavat välineiden kautta suoritukseen. Suksien testaaminen ennen kisoja on tärkeää. – Suomen joukkueen huoltotiimi ja sen laitteet ovat todellista huippua. Lisäksi Pyeongchangin tekniikan valmistelua helpotti se, että oma asiantuntija kävi kolmen vuoden ajan tutustumassa olosuhteisiin paikan päällä, Ohtonen kehuu.

Iivo Niskanen on tuonut Ohtosen valmennusaikana jo kaksi olympiakultaa, aiempi Sotšin olympialaisista 2014 pariprintissä Sami Jauhojärven kanssa.

Vaikka Ohtonen myöntää, että valmentaja on huippuhiihtäjän tärkein työpari, hän antaa kunnian menestyksestä urheilijalle itselleen. – Kyllä se on urheilijan itsensä ansiota. Ja onhan ympärillä myös iso joukko muuta tiimiä, jolla on oma osuutensa menestykseen.

Teksti Anitta Kananen, kuva Olli Ohtonen.