Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Uutiset Vanhuspalvelujen digiloikka yhdistää tieteen ja työelämän

Vanhuspalvelujen digiloikka yhdistää tieteen ja työelämän

tekijä: Tarja Vänskä-Kauhanen Viimeisin muutos keskiviikko 20. huhtikuuta 2016, 14.43
Ikäihmisten hyvinvoinnin tueksi kehitetään yhä enemmän älykkäitä järjestelmiä ja pelejä, internettiä ja sosiaalista mediaa hyödyntäviä palveluja sekä mobiilisovelluksia

Digitalisaation hyödyt on huomattu kuntoutuskeskuksissa, kuntien vanhuspalveluissa, terveydenhoidossa sekä hallituksen kärkihankkeissa.

Salintäysi yleisö seurasi Digiloikka vanhuspalveluissa -seminaarin puheenvuoroja.
Hyvän vanhenemisen tutkimus- ja kehittämiskeskus Gerocenter otti kevätseminaarinsa aiheeksi digiloikan vanhuspalveluissa. Sali täyttyi käytännön työntekijöistä ja tutkijoista, jotka pohtivat digitaalisten palvelujen sisältöjä ja vaikuttavuutta.

Vaikuttavaa terapiaa netistä

- Ikäihminen selviytyy eteen tulevista luopumistilanteista, jos hän on psykologisesti joustava ja kykenee hyväksymään asioita. Verkkoterapiassa tietoisuustaitoja voi harjoitella vaikka joka päivä, totesi professori Raimo Lappalainen Jyväskylän yliopiston psykologian laitokselta.

Verkkoterapiaa on tutkittu kansainvälisissä meta-analyyseissa ja tutkimuksissa. Hoitomuoto on todettu kliinisesti tehokkaaksi ahdistuksen ja masennuksen hoidossa. Verkkoterapian vaikuttavuus on verrattavissa tavanomaiseen terapiaan silloin, kun hoitoon liitetään myös kasvokkaisia tapaamisia.

Robotteja, pelejä ja älykkäiden sovelluksia

Zora Robotics Finland Oy:n Suomeen tuoma humanoidirobotti Zora sulatti seminaariväen välittömällä persoonallaan.

- Toimin langattomasti wifin avulla. Tunnistan kasvot, vastaan kysymyksiin, soitan musiikkia, osaan tarttua esineisiin ja pelaan jalkapalloa kuin ammattilainen, Zora kertoi ja antoi kankeahkon tyylinäytteen.

Zora on lähtöisin Belgiasta. Muutama palveluntuottaja käyttää sitä Suomessa lasten ja ikäihmisten kuntoutuksessa. Zora voi esimerkiksi auttaa arkisissa tehtävissä, kertoa päivän uutiset, vetää jumppatuokioita ja toimia pelikaverina.

Seminaarissa esiteltiin myös kuntoutuspelejä, joita käytetään esimerkiksi kylpylähotelli Kunnonpaikassa. Kuntopyörän edessä olevan näytön vapaavalintaisessa maisemassa näkymät muuttuvat sitä mukaa, kun matka etenee. Asiakas voi myös esimerkiksi harjoittaa jalkojen lihaksia tasohyppelypelillä, jota pelataan älyhousuihin kiinnitettyjen anturien avulla.

Lapin ammattikorkeakoulu on selvittänyt, voidaanko ikäihmisten toimintakykyä ja sosiaalista aktiivisuutta edistää pelinomaisilla liikuntapalveluilla.

Seminaarissa kuultiin myös Itä-Suomen yliopiston ikäihmisen asumiseen ja hyvinvointiin liittyviä palveluja laajasti kokeilleen Sener-hankkeen tuloksista.

Sosiaalisia kontakteja videoyhteyksillä

Jyväskyläläiset päiväkeskukset ovat järjestäneet virtuaalista päiväkeskuspalvelua Pieni piiri -palvelun avulla. Joukko ikäihmisiä sai hankkeen ajaksi tablettitietokoneet kotiinsa. Videoyhteyden avulla he osallistuivat päiväkeskusten lähettämään ohjelmaan ja tapasivat myös toisiaan.

KOHOTE kotiyhteys -yrityksen tuottamassa palvelussa ikäihminen saa kuukausimaksua vastaan käyttöönsä tablettitietokoneen. Kullekin palvelun käyttäjälle muokataan yksilöllinen näkymä, jossa hyödynnetään olemassa olevia nettipalveluja, kuten Youtubea, Facebookia ja YLE:n uutisia. Lisäksi asiakas voi olla laitteella yhteydessä esimerkiksi kuntansa vanhuspalveluihin ja osallistua tapahtumiin. Hän voi myös pitää laitteella yhteyttä omaisiinsa.

Valtakunnallinen Senioriverkko ja Ikäinstituutti kertoivat Digiloikka -seminaarissa 11.4.2016 mediasisällöistään, joita he tarjoavat ikäihmisille internetissä ja Facebookissa.

Tutkimus- ja kehittämiskeskus GeroCenter on vuonna 2005 perustettu ikääntyvän väestön toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistämiseen keskittyvä säätiö. Se kokoaa yhteen alueellisia ja valtakunnallisia toimijoita. Jyväskylän yliopisto on yksi perustajaosakkaista. Yliopiston edustaja toimii säätiön hallituksen puheenjohtajana ja valtuuskunnassa jäsenenä.

Teksti ja humanoidirobottikuva Arja Liinamaa  |  Yleisökuva Tuulikki Alanko