Omat työkalut
Sijainti: Pääsivu Uutiset Viittomakieli kiinnostaa suurta yleisöä

Viittomakieli kiinnostaa suurta yleisöä

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos torstai 31. toukokuuta 2018, 10.30
Seminaarinmäen Fennicumiin kokoontui noin 80 kiinnostunutta osanottajaa Viittomakielen keskuksen avointen ovien päivään huhtikuun lopussa. Päivät järjestettiin nyt toisen kerran. Edellisestä kerrasta oli ehtinyt kulua neljä vuotta, minkä aikana suomalaisen viittomakielen tutkimus on ehtinyt ottaa pitkiä harppauksia.

copy3_of_ViitopaitaJSalonen.jpg
Opiskelijajärjestö Viito! ry:n uusinta tuotetta esittelivät Milla Pitkänen (vas.) ja Laura Pesonen.
Osallistujia oli viittomakielen tulkkiopiskelijoista viittomakielisiin kuuroihin. Viittomakielen keskus esitti aluksi tutkimustaan postereiden avulla. Samalla yleisö pääsi tutustumaan keskuksen työntekijöiden toimipisteisiin, joissa työntekijät saivat vastaanottaa uteliaita ja päivänpolttavia kysymyksiä.

Päivän aikana järjestettiin kuusi eri työpajaa, joissa käsiteltiin Deaf Space -teemaa, opiskelu- ja työelämätulkkausta, bimodaalista kaksikielisyyttä, päänliikkeitä ja viittomisen sujuvuutta liikekaappausnäkökulmasta.

Työpajojen välissä yleisölle tarjottiin myös korpusluento, jonka aikana julkaistiin Suomen viittomakielten Signbank-tietokanta ja esiteltiin Suomen viittomakielten korpusten rakentamista. Suomen Signbank on suomalaisen ja suomenruotsalaisen viittomakielen korpusprojektiin tarkoitettu leksikkotietokanta, jonka päätehtävänä on toimia viittomien työkaluna molempien kielten tutkimus- ja opetustyössä.

Signbankin kehittämistyöstä on vastannut Jyväskylän yliopiston viittomakielen keskuksen Suomen viittomakielten korpusprojekti (CFINSL). Mukana työssä on ollut myös Kuurojen Liiton korpus- ja sanakirjatyö. Suomen Signbankiin voi tutustua osoitteessa: https://signbank.csc.fi/dictionary.

Avointen ovien päivä oli kokonaisuudessaan erittäin onnistunut tapahtuma. Viittomakielen opetuksen ja tutkimuksen näkökulmasta on ensiarvoisen tärkeää välittää viittomakieliyhteisölle ja muille tahoille ajankohtaista tietoa viittomakielen keskuksen toiminnasta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle valtakunnallisen erityistehtävän viittomakielen tutkimusta ja opetusta varten. Yliopisto on perustanut kieli- ja viestintätieteiden laitokselle viittomakielen keskuksen, joka kehittää ja koordinoi yhteistyössä alan muiden toimijoiden kanssa viittomakieltä koskevaa tutkimusta ja koulutusta Suomessa.

Teksti: Ritva Takkinen ja Juhana Salonen.

Kuvat: Juhana Salonen