Presidenttivieraita yliopistolla
Jyväskylän yliopiston liikunta- ja terveystieteiden tiedekunta ja monitieteinen tutkimus Agorassa olivat tasavallan presidentti Tarja Halosen ja valiokuntaneuvos Pertti Arajärven vierailukohteita Jyväskylän yliopistossa presidenttiparin vierailulla Keski-Suomessa 8. marraskuuta. Vieraat lounastivat yliopistolla ja tässä yhteydessä rehtori Aino Sallinen kiitti presidentti Halosta hänen antamastaan vahvasta julkisesta tuesta yliopistojen perusrahoituksen korjaamiseksi ja toivoi tuen jatkuvan.

Ennen yliopistokohteita presidenttipari oli tutustunut taidepainopaperin valmistukseen Äänekosken Metsä-Serlan tehtaalla ja maatilan arkeen Nujulan tilalla Laukaan Vehniällä.

Päivään mahtui myös presidentti Martti Ahtisaari vierailu yliopistolla. Hän osallistui nimikkoluentonsa avajaistilaisuuteen. Ensimmäisen luennon pitänyttä ministeri Max Jakobsonia  kuunteli täysi salilinen kiinnostunutta yleisöä.

Ohessa päivän kuvasatoa. Kuvaajana oli Tarja Vänskä-Kauhanen.

Presidentin vierailun isäntinä yliopiston lisäksi toimivat Keski-Suomen liitto ja Jyväskylän kaupunki. Kuvassa (vas) Marja-Leena Viljamaa, presidentti, valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi, Erkki Ikonen, Ahti Vielma, Pilvikki Heikinaro-Johansson, Eino Heikkinen ja Aino Sallinen.
Kuvassa presidenttipari,  maaherra Heikki Koski ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Simo Salmelin Keski-Suomen liitosta.
Liikunnalla presidentti kirjoitti nimensä liikunta- ja terveystieteiden tiedekunnan vieraskirjaan. Kirja on ollut presidentillisessä käytössä aiemminkin - ensilehdellä on Urho Kekkosen nimikirjoitus.
Dekaani Pauli Vuolle kertoi tiedekunnan toiminnasta.
Lehtori Pertti Era esitteli tasapainotestiä.
Presidentti tasapainotestissä. Kävi ilmi, että hän horjuu enemmän eteen-taakse-suunnassa kuin oikean ja vasemman välillä.
Liikunnalla presidentti seurueineen tutustui lehtori Erkki Tervon ohjaamaan kehitysvammaisten telinevoimisteluryhmään.
Ryhmässä voimistelee 7-20-vuotiaita lapsia ja nuoria.
Presidentille esittäytyi mm.  Kalle Hirsikangas. Hän voitti hopeaa kehitysvammaisten olympialaisissa USA:ssa.
Nätä kisoja kutsutaan kansainvälisesti nimellä Special Olympics. 
 
Agoran monitieteistä tutkimusta esittelivät akatemiaprofessori Lea Pulkkinen, rehtori Aino Sallinen ja dekaani Kalle Lyytinen.
 

Tuomas Lukan esityksen aiheena oli, miten monimutkaisesta teknologiasta saataisiin kehitettyä helppokäyttöistä.
 
Agorassa presidentille esiteltiin myös psykologian huippututkimusyksikköä.
Illalla vieraana oli presidentti Martti Ahtisaari, joka osallistui ensimmäiselle nimikkoluennolleen. Luento järjestettiin samana päivänä, jona vuosi aiemmin viiden maan presidentit kohtasivat Jyväskylässä.
Ministeri Max Jakobson, 77, on Suomen pitkäaikaisia mielipidevaikuttajia.
Max Jakobson puhui luennollaan aiheesta Suomi muuttuvassa Euroopassa. Jakobsonin mukaan Euroopan unionin suuri tehtävä ei ole integraation syventäminen, vaan jäsenvaltioiden piirin laajentaminen itään. 
Martti Ahtisaari -luennon järjestivät Keski-Suomen henkisen maanpuolustuksen liitto ry, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän yliopisto ja sanomalehti Keskisuomalainen. 
Jyväskylän yliopiston pääsivulle
9.11.2000
helimaki@admiral.jyu.fi
liisa.Immonen@admiral.jyu.fi