Tutkimus

Ohjeita IDA-tallennuspalvelun käyttöönottoon

IDA-tallennuspalvelu on tarkoitettu tutkimusaineistojen säilytykseen. Palveluun voi tallentaa tutkimusprojekteissa tuotettuja valmiita aineistokokonaisuuksia tai raakadataa. Aineisto voi olla julkaistua tai julkaisematonta. Aineistojen omistajat päättävät itse tiedostojensa avoimuudesta ja käyttöpolitiikasta. Palvelua ei ole tarkoitettu seuraavantyyppisille aineistoille: raskaassa käytössä oleva data (esim. laskentadata, verkkosovelluksissa käytettävä data), jatkuvasti muuttuva data (esim. päivittäinen varmuuskopiointi), arkaluontoinen henkilötieto.

Palvelun käyttöönotto

 1. Tutkimusprojektin vastuuhenkilö hakee IDA-säilytystilaa. Sekä projektin vastuuhenkilöllä että kaikilla muilla IDA-käyttäjillä tulee olla CSC-tunnukset. Jos vastuuhenkilöllä tai käyttäjällä ei vielä ole CSC-tunnusta, sivulle https://sui.csc.fi/web/sui/signup avautuu lomake CSC-tunnusten luomiseen, kun sivulle on kirjautunut Haka-tunnuksin. Tunnus luodaan muutaman minuutin kuluessa.
 2. Tutkimusprojektin vastuuhenkilö hakee IDA-projektia Resurssit ja hakemukset -sivulla.
  https://sui.csc.fi/group/sui/resources-and-applications (valitse Projekti)

Jos projektin vastuuhenkilöllä tai joillakin käyttäjillä ei ole Haka-tunnusta, on täytettävä  paperihakemus allekirjoituksen takia
https://avointiede.fi/documents/10864/32409/2015-12-11+IDA-hakemus-fi.pdf/4c34cc02-c21b-417d-be43-7ccabf33951e

Projektikokonaisuutta määriteltäessä tulee muistaa, että projektin käyttäjien tulee olla projektille työskentelevä joukko, sillä he hallinnoivat yhteistä tallennustilaa. Projektilla tulee myös olla yksi vastuuhenkilö, käytännössä senioritutkija
( https://www.csc.fi/en/prerequisites-for-a-principal-investigator )

 1. Tutkimusprojektin vastuuhenkilö hakee projektille IDA-säilytystilaa IDA-hakemuksella Resurssit ja hakemukset –sivulla. 
  https://sui.csc.fi/group/sui/resources-and-applications (valitse Tallennus)
  Saat kuittauksen ja käyttöönotto-ohjeet sähköpostilla, kun hakemuksesi on käsitelty.
  IDA-tilan ei tarvitse olla sidottu tiettyyn rahoitusprojektiin, vaan korkeakoulu voi päättää mikä on järkevä projektikokonaisuus. IDA-tilaa voi siis hakea valmiille aineistoille vaikka ne olisivat syntyneet useiden projektien sarjan lopputuloksena. IDA-tilan hakemuksessa näkyvä Rahoituspäätöksen numero on pakollinen kenttä vain kun tilaa haetaan Suomen Akatemian kiintiöstä sillä perusteella että Akatemia rahoittaa ko. tutkimusta.
 2. Projektin vastuuhenkilö lisää käyttäjiä IDA-säilytystilaan Tutkijan käyttöliittymässä (SUI).
  1. Valitse haluamasi projekti Omat projektit -näkymässä. https://sui.csc.fi/group/sui/my-projects
   Valitse Muokkaa projektia sivun oikeassa alalaidassa.
  2. Lisää käyttäjä syöttämällä sähköpostiosoite kohtaan Lisää/poista jäseniä ja valitse Kutsu jäsen. Tästä lähtee ilmoitus käyttäjälle. Huomaa, että sähköpostin tulisi olla sama kuin kutsutun käyttäjän CSC-tunnukseen liitetty sähköposti, Haka-käyttäjien tapauksessa lyhyttä muotoa tunnus (at) organisaatio.fi (siis ei muotoa etunimi.sukunimi@jyu.fi)
  3. Kutsuttu käyttäjä hyväksyy liittämisensä projektiin Resurssit ja hakemukset –sivulla  Hyväksynnät -valinnalla.
   https://sui.csc.fi/group/sui/resources-and-applications
   Käyttäjä saa kuittauksen muutamassa minuutissa, tieto tulee myös vastuuhenkilölle.
  4. Kutsuttu käyttäjä Hyväksyy IDA-palvelun käyttöehdot Hyväksynnät -näkymässä. Mikäli hyväksyntämahdollisuutta ei heti näy, lataa sivu uudelleen. Käyttäjä saa kuittauksen sähköpostilla, kun hänet on liitetty IDA-tilaan.

IDAan tallennettua ainiestoa voi myös jakaa tai julkaista tutkimusryhmän ulkopuolelle.
http://avointiede.fi/ida-selain-jakaminen

Lisätietoa IDA tutkimusaineistojen säilytyspalvelusta ja ohjeita käyttöön:
http://avointiede.fi/ida

Lisätietoja käyttöönotosta ja yliopiston IDA-kiintiöstä: IDA-yhdyshenkilö antti.auer@jyu.fi