Luuppi - Tutkivan journalismin portaali

Luuppi

Etusivu
Uutiset
Jutut
Gurut
Tutkimus
Tiedonhaku
Linkit

Palaute

Tuomo Pietiläinen

Mistä saat tutkittavat juttuideasi?

Parhaimmat juttuideat poikivat päiväkohtaisista uutisista. Uutisjutun jälkeen tulee tunne, että joku näkökulma jäi selvittämättä ja kaipaa kaivelua. Taloustoimituksen aamupalaverin herjanheitto, lukijoiden palaute ja kahvipalaverit poikivat myös hyviä aiheita.

Miten selviät painostusyrityksistä?

Selvää ja suoraviivaista painostusta kohtaa harvinaisen vähän, epäsuoraa ja taitavaa vaikuttamista sitäkin enemmän. Molemmista selviää parhaiten pitämällä päämäärän kirkkaasti mielessä: juttuja tehdään lukijoille ja julkaistu juttu ratkaisee. Hyvä keino on tehdä taustaselvitykset ja tutkimukset niin hyvin, että kukaan ei pääse valittamaan pienimmästäkään asiavirheestä.

Mikä on herkullisin / tärkeimpänä pitämäsi paljastuksesi?

Herkullisimmat paljastukset liittyvät varmaankin arvopaperimarkkinarikoksiin, jotka ovat uudenlaista talousrikollisuutta. Omien selvitysteni kautta olen usein päässyt hajulle siitä, kuka isokenkäinen on rahoitustarkastuksen tai poliisin tutkimusten kohteena. Viime vuosina olen päässyt ensimmäisenä kertomaan Nordean ja Leonian meklarien epäillystä kurssimanipulaatiosta. Oman kaivelun tuloksena löytyivät myös Jouko K. Leskiseen ( Sammon pääjohtaja), Antero Siljolaan (WSOY:n pääjohtaja) ja koko Talentumin hallitukseen kohdistuneet sisäpiirikauppaepäilyt, joista osa on vielä tutkinnassa.

Talousjournalismin ulkopuolelta taas tulevat mieleen jutut teuraseläinten olojen heikentymisestä EU-Suomessa. Tein jutut yhdessä silloisen kotimaantoimituksen toimittajan Antero Mukan kanssa (HS 29.6. ja 30.6. 1998). Selvitystemme tuloksena kävi ilmi, että maatiloilla ei EU-jäsenyyden jälkeen ollut haluja tai varaa huolehtia eläimistä entiseen tapaan, joten sadat tuhannet kanat kärsivät rehun puutteesta ja osa sioista eli kurjissa olosuhteissa. Kotieläinten pito oli pahimmillaan eläinrääkkäystä. Maataloustuottajien etujärjestö MTK järjesti hätäkokoukseen ja keskustelu yleisönosastoilla alkoi. MTK patisti munantuottajia huolehtimaan kanoista aiempaa paremmin. Läänineläinlääkärit ja teurastamot lupasivat tiukempia otteita niitä tiloja kohtaan, joilla oli havaittu ongelmia."

Täytyykö tutkivan journalismin mielestäsi käsitellä aina salattuja asioita / kiusallista tietoa?

Ei tarvitse. Kyllä tutkivaa journalismia on sekin, että yhdistää asioita uudella tavalla ja oivaltaa niissä piilevän uutisen. Ei sellaista työtä kenenkään tarvitse vastustaa eikä tiedon kertomisen välttämättä tarvitse olla kenellekään kiusallista.

Mikä on ollut työssäsi vaikein viranomaistaho tiedonsaannin kannalta?

Vaikeimpia ovat pikkuvirkamiehet, jotka eivät ennen ole asioineet toimittajien kanssa eivätkä arkuuksissaan uskalla antaa julkisia papereita.

Kuinka hyödynnät internetiä työssäsi?

Kaikin mahdollisin tavoin. Usein minulla on auki viisikin selainta kerralla, joissa saattaa olla esillä pörssitietoja, oma arkisto, kotimainen tai ulkomainen hakukone, elektroninen puhelinluettelo ja jonkun yrityksen tai yhteisön kotisivu.

Mikä saa tekemään tutkivaa journalismia?

Suhtaudun journalismiin ja samalla tutkivaan journalismiin on hyvin klassisesti: mielestäni toimittajien on työskenneltävä vallan vastavoimana ja vahtikoirina. Itse olen pitänyt erityisen tärkeänä ja kiinnostavana pitää silmällä poliittista ja taloudellista valtaa ja niiden leikkauskohtia. Tutkimisen ja selvittelyn motivaationa minulla on ensisijaisesti se, että niiden avulla voi luoda uutta ja tarpeellista tietoa lukijoille ja muulle yleisölle. Paras sana kuvaamaan tätä on "tiedonhalu". Myös eräänlainen "oikeudenmukaisuuden tarve" on yksi motivoiva tekijä. Varsinkin taloudellisella ja poliittisella eliitillä on mahdollisuus salata heille arkaluonteista, mutta kansalaisten kannalta olennaista tietoa.

Mitä on mielestäsi tutkiva journalismi?

Tutkiva journalismi ei mielestäni ole varsinaisesti journalismin laji, vaan se on asenne työhön. Se on tavanomaista perusteellisempaa journalismia, jossa käytetään tavanomaista monipuolisempia metodeja ja työkaluja. Olen aina pitänyt perusteellisten juttujen tekemisestä ja Helsingin Sanomien kokoisessa talossa siihen onneksi on myös käytännön mahdollisuuksia.