Luuppi - Tutkivan journalismin portaali

Luuppi

Etusivu
Uutiset
Jutut
Gurut
Tutkimus
Tiedonhaku
Linkit

Palaute

Pääkirjoitus

Tutkiva journalisti iskee jälleen

Tutkiva journalisti, tuo sontakasoja kaiveleva, toisten juttuihin nokkansa työntävä nuuskija iskee jälleen. Amerikkalaisen viihdeteollisuuden usein käsittelemä uuden ajan ritari pyrkii parantamaan maailmaa epäkohtia paljastamalla. Sinnikkään tutkimustyön aikaansaama mediajulkisuus tuomitsee väärinkäytöksiin ja moraalittomuuksiin syyllistyneet. Median yleisö saa uutta toivoa paremmasta.

Vaikka journalismin arki ei välttämättä olisikaan näin vaativa, erityisesti tutkiva journalisti on tärkeä tiedontuottaja. Hänellä on oltava sekä halua että kykyä kertoa ihmisille tärkeistä asioista. Kolmantena, ei suinkaan vähäisempänä haasteena on asioiden kertominen niin kuin ne todellisuudessa ovat, paljastuvatpa ne kuinka ikäviksi tahansa. Journalistin on oltava sinnikäs, järjestelmällinen ja luova. Hän on itsenäisesti ajatteleva, oman tiensä kulkija mutta tarvittaessa myös ihmisten kanssa hyvin toimeentuleva. Hänen on pystyttävä löytämään ja ymmärtämään asiakirjoja ja muita dokumentteja. Tarvittaessa hänellä on oltava myös rohkeutta astua tutkimusten kohteena olevien isokenkäisten varpaille.

Valitettavasti kriittinen ja syvällinen perehtyminen tutkittavaan aiheeseen ei ole journalismissa kuitenkaan kovin yleistä. Nykyään mediassa tunnutaan arvostettavan enemmän asioiden kertomisen nopeutta ja määrää kuin tarkkuutta tai vakuuttavuutta.

Tässä ainutlaatuisessa tutkivan journalismin internet-portaalissa on tarjolla Jyväskylän yliopiston journalistiikan opiskelijoiden Tutkivan journalismin kurssin jutut. Ne kertovat korutonta kieltään suomalaisen yhteiskunnan tilasta 2000-luvun alussa. Tulevien ammattijournalistien aikaansaannokset ovat myös erinomainen esimerkki siitä, millaisia uusia näköaloja tavanomaista syvällisempi perehtyminen synnyttää juttuihin.

Heikki Kuutti

Pääkirjoitus | Tutkivan historiaa | Tutkiva journalismi