05.09.2018

Sosiaalisen median 10 ohjetta

Käytä sosiaalista mediaa ja muita verkkopalveluita viisaasti. "Netillä on pitkä muisti".

 

  1. Terveen järjen käyttö on sallittua, suositeltavaa ja jopa pakollista sosiaalisten medioiden käytössä. Hölmöily saattaa rikkoa ihmissuhteita, työsuhteita tai tyhjentää pankkitilin.
  2. Jos mainitset sosiaalisen median palvelun henkilöprofiilissasi työnantajasi, esiinnyt tällöin vähintäänkin organisaatiosi epävirallisena edustajana. Muista käyttäytyä sen mukaisesti.
  3. Varo esittämästä liian henkilökohtaista tai yksityiskohtaista tietoa, valokuvia tai muuta materiaalia itsestäsi. Tutustu huolellisesti käyttämiesi palveluiden sopimusehtoihin. Muista, että palvelun tarjoaja voi hyödyntää profiiliisi kirjaamiasi tietoja sinulta mitään kysymättä.
  4. Tarkista käyttäjäprofiilin yksityisyyden suojaa koskevat asetukset ja muuta niitä tarvittaessa siten, että tietosi eivät leviä laajemmalle kuin haluamallesi käyttäjäjoukolle.
  5. Kunnioita perheesi ja ystäviesi suhtautumista sosiaalisiin medioihin. Vaikka itse olisit niistä innostunut, kaikki eivät ole. Jos kanssaihmisesi eivät halua sinun laittavan kuvia tai tietoa heistä sosiaaliseen mediaan, noudata heidän toiveitaan.
  6. Hyväksy vain tunnistamiasi yhteydenottoyrityksiä verkostoosi. Älä napsuttele vieraita tai hämäräperäisiä linkkejä.
  7. Älä keskustele työasioista muissa kuin työtehtäviin tarkoitetuissa ja hyväksytyissä sosiaalisissa medioissa. Ole huolellinen salassa pidettävän tiedon suhteen. Muista, että palvelun ylläpitäjät pääsevät teknisesti käsiksi kaikkeen palveluun talletettuun ja myös vain keskustelun osapuolten väliseksi rajoitettuun materiaaliin.
  8. Jos epäilet, että olet joutunut huijatuksi tai hyökkäyksen kohteeksi, älä epäröi pyytää apua. Älä jätä tekemättä asiasta rikosilmoitusta, vaikka taloudellinen menetys saattaa osaltasi jäädä vaatimattomaksi.
  9. Käytä erilaista salasanaa eri palveluissa. Käytä vain hyvänlaatuisia salasanoja. Älä käytä samoja käyttäjätunnuksia ja salasanoja työ- ja vapaa-ajan palveluissa.
  10. Huolehdi siitä, että tietokoneesi käyttöjärjestelmäpäivitykset ja työvälineohjelmistot on päivitetty ajan tasalle ja että siinä on tarvittavat palomuuri ja haittaohjelmien torjuntaohjelmistot käytössä ja että ne päivittyvät automaattisesti.

Ohjeet on lainattu Vaasan yliopiston tietohallintojohtajan luvalla heidän ohjeistuksestaan. Ohjeet pohjautuvat Valtionhallinnon tietoturvallisuuden johtoryhmän (VAHTI) julkaisuun Sosiaalisen median tietoturvaohje  4/2010