18.04.2019

Valintakokeet, valinnan tulokset ja tilastot

Kevään 2019 yhteishaun valintakokeen ajat ja paikat
Tarkista valintakokeen aika ja paikka tältä sivultamme tai hakukohteen valintaperusteista Opintopolusta kohdasta "Pääsy- ja soveltuvuuskoe". Sieltä näet myös tiedot valintakokeiden mahdollisista ennakkomateriaaleista. Löydät kyseisen otsikon Opintopolussa klikkaamalla välilehteä "Valintaperusteet ja pääsykokeet".

Valintakokeisiin saapuvalle

Valintakokeeseen ei yleensä lähetetä erillistä kutsua. Saavu paikalle ajoissa. Ota mukaan valintakokeeseen kuvallinen henkilöllisyystodistus (ajokortti, passi tai henkilökortti) ja kirjoitusvälineet.

 • Usein kysyttyä valintakokeista

  Saanko kutsun valintakokeisiin?
  Valintakokeisiin ei pääsääntöisesti lähetetä erillistä kutsua, riittää että saavut paikalle kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja kirjoitusvälineiden kanssa. Mikäli valintakoe koostuu useammasta vaiheesta, 2. vaiheeseen päässeille lähetetään erikseen kutsu, josta kerrotaan valintaperusteissa. Myös opettajankoulutusten soveltuvuuskokeisiin lähetetään kutsut. Kutsut lähetään yleensä sähköpostitse, joten tarkista ettei sähköpostilaatikkosi ole täynnä, eivätkä tärkeät viestit ole ohjautuneet roskapostilaatikkoon.

  Mitä valintakokeessa tulee olla mukana?
  Hakijalla tulee olla valintakokeessa mukanaan virallinen henkilöllisyystodistus (henkilökortti, passi tai ajokortti) ja kokeessa tarvittavat kirjoitusvälineet. Valintakokeessa saa olla mukana juomapullo. Fysiikan ja kemian valintakokeissa saa käyttää ylioppilaskirjoituksissa sallittua laskinta, mutta ei taulukkokirjaa.

  Voinko tehdä pääsykokeen ulkomailla tai toisella paikkakunnalla?
  Joissakin hakukohteissa valintakoe on yhteinen useamman yliopiston kesken ja voit ilmoittaa hakulomakkeella, millä paikkakunnalla osallistut kokeeseen. Ilmoitus on sitova eikä paikkakuntaa voi pääsääntöisesti muuttaa hakuajan päätyttyä. Valintakoetta ei voi suorittaa ulkomailla kuten suurlähetystössä tms. 

Opiskelijavalinnan tulokset

Jyväskylän yliopiston opiskelijavalinnan tulokset yhteishaussa ja erillishauissa  julkaistaan Opintopolku.fi-palvelussa.

Opiskelupaikan vastaanotto ja ilmoittautuminen

Voit ottaa opiskelupaikan vastaan Opintopolku.fi>Oma Opintopolku -palvelussa. Otettuasi opiskelupaikan vastaan sitovasti pääset hoitamaan pakollisen lukuvuosi-ilmoittautumisen läsnäolevaksi OILI-ilmoittautumispalvelussa. 

Yhden paikan säännös

Yhden opiskelupaikan säännös koskee sekä yhteishakuja että erillishakuja. Se tarkoittaa, että voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan (lukukausi yliopistossa alkaa joko keväällä 1.1. tai syksyllä 1.8.).

Sinulla voi olla useampi tutkinnonsuoritusoikeus eli paikka tutkintoon johtavassa koulutuksessa, mutta opiskelupaikat pitää ottaa vastaan eri lukukausina.

Yhden paikan säännös koskee myös korkeakoulujen jatkotutkintoja eli lisensiaatin ja tohtorin tutkintoja.

Siirtohaussa saatu paikka korkeakoulussa ei kuulu säännöksen piiriin.

Säännös ei koske Poliisiammattikorkeakoulua, Högskolan på Ålandia eikä ulkomaisia korkeakouluja.

Opintojen aloittaminen

Opintojen aloittamista koskevat tiedot löytyvät pääsääntöisesti vain yliopiston verkkosivulta, etkä saa välttämättä postitse aloittamista koskevaa materiaalia. Uusien opiskelijoiden ohjeista löydät tietoa mm. opintotuen hakemisesta, asunnon hankkimisesta ja opintojen alkamisajankohdasta.