Informaatioteknologian tiedekunta

Kyberturvallisuus - yliopiston strateginen painoala

Viimeisin muutos torstai 10. marraskuuta 2016, 09.15
Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa on vahva koulutus- ja tutkimusosaaminen kyberturvallisuuden alalla.

Kyberturvallisuuden maisteriohjelmassa aloitti tammikuussa 20, syyskuussa 27 ja marraskuussa 20 uutta opiskelijaa. Lähivuosien tavoitteena on 40 aloituspaikkaa vuosittain. Jatko-opiskelijoita kyberturvallisuuden alalla on 30. Kyberturvallisuuden tutkimus on yksi kolmesta Jyväskylän yliopiston strategisista painoaloista.

Jyväskylän yliopisto saa tutkimusrahoitusta kyberturvallisuuteen noin 3 miljoonaa euroa vuosille 2015 - 2016. Tämä tarkoittaa myös uusia työpaikkoja. Tutkijoita palkataan kyberturvallisuuden tutkimustyöhön lisää jo tänä syksynä.  Jyväskylän yliopisto on osa kasvavaa kansallista kyberturvallisuuden ekosysteemiä. Ekosysteemiin kuuluu noin 150 aktiivista yritystä ja noin 2000 teollista työpaikkaa. ICT on valittu yhdeksi Jyväskylän yliopiston profiloitumisalueeksi.

Jyväskylän yliopisto on tehnyt kansainvälistä yhteistyötä kyberturvallisuusalueella jo pitkään. Tärkeimpiä yhteistyömaita ovat Yhdysvallat, Israel, Viro ja Saksa. Kansainvälisyys tarkoittaa muun muassa professori- ja opetushenkilöstön vaihto-ohjelmia sekä kansainvälistä tutkimusta.

- Kansainvälinen yhteistyö pitää meidät kehityksen kärjessä kyberturvallisuudessakin. Professori Sudhir Aggarwal Florida State Universitystä kävi elokuussa meillä  Jyväskylässä opettamassa salasanojen murtamista. Itse opetin tänä kesänä kybersodankäyntiä Massachusetts Institute of Technology:ssa (MIT) sekä luennoin kyberturvallisuuden tutkimuksesta ja opetuksesta Florida State Universityssa. Tel Avivin kanssa meillä on jo vuosia jatkunut hyvä yhteistyö. Israel on kyberturvallisuuden johtavia valtioita maailmassa, kertoo kyberturvallisuuden professori, sotatieteiden tohtori Martti Lehto Jyväskylän yliopistosta.

KybermaailmaKyberturvallisuuden koulutus

Kyberturvallisuuden tutkimusryhmiä

Kyberturvallisuuden julkaisuja

Kyberturvallisuus mediassa