(Mikael Sjölund)

 

Männynleppärousku

(Lactarius deliciosus)

Erikoistietoa:

Männynleppärouskun tieteellinen nimi deliciosus tarkoittaa herkullinen, mikä kertookin hyvin sen ominaisuuksista ruokasienenä. Värisienenä käytettäessä männynleppärouskusta saadaan ruskeankeltaista väriä.  

Käsittely:

Poikkeuksena useimmista muista rouskuista voidaan männynleppärouskut käyttää ruuanlaittoon keittämättä. Parhaiten sen saa säilymään kuivattuna, kun jalka on leikattu kahtia ja lakki on viipaloitu helttojen suuntaisesti. Kotona käytettävä männynleppärousku voidaan hauduttamisen jälkeen pakastaa hauduttamisessa syntyneessä nesteessä. 

Männynleppärouskukeitto

1 l juuri poimittuja männynleppärouskuja

1 ½ l vettä

2 kpl kasvisliemikuutioita

2 rkl voita

½ tl valkopippuria

1 tl kirveliä

hyppysellinen mustapippuria

hyppysellinen suolaa

1 kpl keltuaista

¾ dl kermaa

Koristeluun silputtua tuoretta persiljaa 

Ohje:

Hienonna männynleppärouskut. Laita kattilaan sienet, vesi ja hienonnetut kasvisliemikuutiot. Kiehauta seosta 15 minuuttia. Ota siivilän avulla männynleppärouskut pois. Sulata liedellä kattilassa voi ja lisää sen joukkoon vehnäjauhot ja sienistä jäänyt keitinliemi. Kiehauta seosta 10 minuutin ajan. Lisää lopuksi mausteet sekä männynleppärouskut ja lämmitä keitto. Kerma ja keltuainen vatkataan tarjoilukulhossa ja niiden päälle kaadetaan kattilasta keitto hiljalleen. Koristele persiljasilpulla ja tarjoile keitto lämpimänä.